Top kina ČR: Kocour v botách nepřestává ani tři měsíce od premiéry udivovat a táhnout

Top kina ČR: Kocour v botách nepřestává ani tři měsíce od premiéry udivovat a táhnout
Kocour v botách: Poslední přání | CinemArt
5. ANT-MAN A WASP: QUANTUMANIA (USA)
Ant-Man a Wasp: Quantumania | Marvel Studios
tržby 2 miliony 388 tisíc Kč / návštěvnost 12 416 diváků / 83 kina
Na páté příčce skončil třetí Ant-Man od Marvelu. V českých kinech se promítá skoro měsíc, na kontě má 146 tisíc platících a 27 milionů korun v rámci tržeb. Nejmenší komiksový superhrdina se potýká s chabým zájmem publika nejen u nás, ale i ve světě. Film s odhadovaným rozpočtem 200 milionů dolarů utržil jen 447 mega, za poslední týden navíc do pokladen přiteklo necelých 30 milionů dolarů, což je bída. Ve čtvrtek vstupuje do kin DC komiksovka Shazam! Hněv bohů, která na tom bude minimálně v rámci tuzemských sálů zřejmě obdobně.

4. AVATAR: THE WAY OF WATER (USA)
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
tržby 2 miliony 797 tisíc Kč / návštěvnost 13 681 divák / 83 kina
Cameronův druhý Avatar se stále drží v top 5. Na kontě má milion 410 tisíc diváků a divaček a 287 milionů korun v rámci tržeb. V porevoluční návštěvnosti se The Way of Water zařadila na šesté místo za svého předchůdce z roku 2009, který má náskok jen něco málo přes 22 tisíce platících. Brzy si oba filmy své pozice prohodí a James Cameron bude mít v historické top 20 návštěvnosti hned tři zářezy. Titanic z roku 1997 se drží na dvanácté pozici s milionem 125 tisíci platícími.

3. OSTROV (Česká republika)
Ostrov | CinemArt
tržby 2 miliony 896 tisíc Kč / návštěvnost 16 209 diváků / 132 kina
Mezi pěti komerčně nejúspěšnějšími tituly uplynulého víkendu je jediný český zástupce, dobrodružně laděné drama Ostrov režiséra Rudolfa Havlíka s Janou Plodkovou a Jiřím Langmajerem v hlavních rolích. V kinech se promítá šestý týden a o víkendu pokořilo metu čtvrt milionu diváků. Na aktuálním žebříčku top 20 tržeb a návštěvnosti je Ostrov z dlouhodobého pohledu nejúspěšnějším titulem. Před v pořadí druhou akční road movie Přání k narozeninám má náskok více než osmdesát tisíc platících.

2. VŘÍSKOT 6 (USA)
Vřískot 6 | Paramount Network
tržby 3 miliony 17 tisíc Kč / návštěvnost 16 617 diváků / 152 kina
Po pátém Vřískotu, který se u nás promítal v loňském roce, měl o víkendu premiéru šestý díl hororově laděné série. Na pětku přišly 33 tisíce platících, šestka už má na svém kontě polovinu. Snímek tvůrce vyšel na 35 milionů dolarů a celosvětově o premiérovém víkendu utržil 67 mega, z toho 44 v rámci severoamerických kin. Předchozí pětka celosvětově vydělala 137 milionů dolarů, přiičemž tvůrce vyšla na 24 miliony.

1. KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ (USA)
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks
tržby 3 miliony 194 tisíce Kč / návštěvnost 18 790 diváků / 94 kina
Trvalo skoro tři měsíce, než se nejnovější Kocour v botách dostal na vrchol žebříčku tržeb a návštěvnosti. Animovaný sympaťák využil slabé konkurence, malého zájmu lidí chodit do kina a svých oddaných podporovatelů, dětí. Za necelé tři měsíce od premiéry má Kocour v botách: Poslední přání na kontě 435 tisíc platících a 73 miliony korun v rámci tržeb. Meta půl milionu diváků a divaček proto není nereálných.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, Box Office Mojo, Screen Rant

Kinolog: Covid byl srandokalypsa, říká film Velké nic, který vás naštve, jak už to Klusák umí

Pandemie covidu trvala s přestávkami dva roky. S malým odstupem přichází dokument Mariky Pecháčkové a Víta Klusáka o tom, jak absurdní divadlo jsme v Česku zažívali. Bohužel nešlo jen o mediální show, ale i tragédii s desítkami tisíc mrtvých.