Týdenní VOD tipy: Démonický vyšetřovatel Luther, největší záhada v dějinách letectví a mrazivá vzpomínka na Rudé Khmery

Týdenní VOD tipy: Démonický vyšetřovatel Luther, největší záhada v dějinách letectví a mrazivá vzpomínka na Rudé Khmery
Luther: Pád z nebes | Netflix

Luther: Pád z nebes (2023)

režie: Jamie Payne, Netflix
Luther: Pád z nebes | Netflix
Kriminální seriál Luther se natáčel v BBC Studios mezi roky 2010 a 2019. V hlavní roli se proslavil Idris Elba, který přinesl hned pět sérií plných psychologického backgroundu, napětí a neortodoxního vyšetřování. Luther zaujal postavou vyšetřovatele, kterého provázejí vlastní démoni. Publiku byl člověk z masa a kostí sympatický, uvěřitelný.
V nejnovějším filmu Luther: Pád z nebes se v titulní úloze vrací Idris Elba, scenárista původního seriálu Neil Cross a jeden z jeho režisérů Jamie Payne. Luther je tou dobou ve vězení a v Londýně řádí sadistický sériový vrah v podání Andyho Serkise.
Uvidíme, jak bude původní seriálová látka fungovat ve formátu celovečerního filmu.

The Mandalorian – 3. řada (2023)

autor: Jon Favreau, Disney+
Mandalorian
Mandalorian, seriál ze světa Hvězdných válek, vstoupil do třetí série. Ta čítá osm dílů a Disney+ uvádí v premiéře jeden týdně, v pořadí třetí bude uvedený ve středu 15. března.
Třetí Mandalorian se věnuje Dinu Djarinovi, který byl zbavený mandalorianství, o které ale zpětně usiluje. Mandalorian má rozvláčnější tempo, tu správnou, trochu westernovou náladu a Pedra Pascala v hlavní roli.
Na Disney+ dorazil třetí Mandalorian, má zpět své dítě a konečně předvedl i slušný souboj stíhaček
Recenze5. 3. 2023
Na Disney+ dorazil třetí Mandalorian, má zpět své dítě a konečně předvedl i slušný souboj stíhaček

Il Boemo (2022)

režie: Petr Václav, Netflix
Il Boemo
Letošnímu třicátému ročníku cen Český lev dominoval film Il Boemo pojednávající o životě skladatele Josefa Myslivečka. Toho ztvárnil herec a zpěvák Vojtěch Dyk, který ve snímku mluví italsky.
Il Boemo není typickým hollywoodským životopisem jako například Formanův Amadeus. Mysliveček v pojetí režiséra Petra Václava publiku částečně uniká, pohlcuje ho dekadentní prostředí italské smetánky a zoufalá snaha získat si sympatie, zakázky a obživu.
Il Boemo zaujme lokacemi, výpravou, kostýmy a Myslivečkovou hudbou. Tu se svým orchestrem Collegium 1704 zrekonstruoval a nahrál dirigent Václav Luks.

MH370: Ztracené letadlo (2023)

režie: Louise Malkinson, Netflix
MH370: Ztracené letadlo
8. března 2014 vyrazilo letadlo Malaysia Airlines z Kuala Lumpur směr Peking. Tam se ale nikdy nedostalo.
239 lidí na palubě beze stopy zmizelo a pozůstalí se nikdy nedozvěděli, co se s jejich blízkými stalo. Případ letu MH370 je i po devíti letech jednou z největších záhad v dějinách letectví. Roku 2017 bylo pátrání kolem ztraceného letadla dočasně ukončeno, což platí dodnes.
Kdo je za neštěstí zodpovědný? Hraje v tom roli armáda, bezpečnost nebo někdo další? MH370: Ztracené letadlo je tříhodinovým emotivním pátráním po událostech a souvislostech, které nebyly nikdy vysvětleny.

Všechno bude v pohodě (2022)

režie: Rithy Panh, Edisonline
Všechno bude v pohodě
Loutková dystopie kambodžského režiséra na závěr. Všechno bude v pohodě je v mnoha ohledech výjimečný film, který byl oceněný na Berlinale Stříbrným medvědem za mimořádný umělecký výkon.
Autor Rithy Panh se pro svůj nejnovější počin inspiroval zážitky vlastní rodiny. Režisérovi předci totiž všichni postupně zemřeli v kambodžských pracovních táborem za krutovlády Rudých Khmerů. Panh utekl do Thajska a do Paříže a ve svém loutkovém filmu předkládá vizi světa, v níž zvířata zotročují člověka.
Bude se historie opakovat, nebo bude všechno takříkajíc „v pohodě“?

Kinolog: Rocky bez Stalloneho není, co býval. Jaké jsou typické chyby boxerských filmů

Třetí díl série Creed, která navazuje na šestidílnou ságu Rocky, se už musí obejít bez Sylvestera Stalloneho. Důvodem ale není hercův věk. Třetí díl Creeda nicméně odkazuje silně k Rockymu III.