John Wick počtvrté a nejlépe. První reakce na akční rodeo Keanu Reevese jsou velmi pochvalné

John Wick počtvrté a nejlépe. První reakce na akční rodeo Keanu Reevese jsou velmi pochvalné
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
John Wick nejenže zajistil oživení skomírající kariéry Keanu Reevese, ale vynalezl také nový druh akčních choreografií gun-fu. Naštvaný protagonista se zbraní či tužkou v ruce likviduje stovky nepřátel během kontaktních soubojů, které se odehrávají ve stylově nasnímaných a nasvícených kulisách. Jestliže se násilný akční film má považovat za umění, oku lahodící forma trilogie John Wick je k tomu nejpádnějším důvodem.
Kapitola 4 má v tuzemských kinech premiéru 23. března a navazuje na turbulentní trojku, v níž proti vyhoštěnému Wickovi stanulo bezmála celé podsvětí. Nyní dostane šanci na vykoupení od mladého člena Rady Marquise de Gramont (Bill Skarsgard), což se ovšem neobejde bez mohutného akčního rodea. Snímek trvá 169 minut a mimo jiné nabízí hvězdné obsazení, které vedle Reevese tvoří Ian McShane, Laurence Fishburne, Donnie Yen, Hirojuki Sanada či Scott Adkins.
Donnie Yen
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
Snímek už viděli první zahraniční kritici a kritičky a jejich reakce prozrazují, že strhující upoutávky nelhaly a že čeká nás zážitek, z něhož bude bušit srdce a spadne čelist. Recenzenti v obecné shodě vyzdvihují formální inovace, které vedly k natočení dosud nejnáročnějších akčních sekvencí. Každý záběr prý vypadá úžasně a očekávaná akce vykazuje variabilitu i nekonečnou kreativitu. Některé ohlasy se řečnicky tážou, jak tvůrci vůbec dokázali uvést do chodu tak komplexní a dechberoucí inscenace.
Z podpůrných hvězd se nejvíc vyzdvihuje Donnie Yen, jenž v sérii Ip Man rozdával i deset ran pěstí za sekundu a zde si pro sebe krade každou scénu, v níž se objeví. On i ostatní postavy včetně k nepoznání namaskovaného Scotta Adkinse pomáhají zatraktivnit příběh, který dlouhou stopáž ustojí i díky epické výpravě, dravému tempu a množství adrenalinu, jenž prý z plátna vyloženě stříká. „Divočejší zážitek vás letos v kinech nečeká,“ nepochybuje Courtney Howard z Variety. „Navzdory dlouhé stopáži absolutně nechceme vidět méně, než co se před námi odehrává,“ přitakává Aaron Neuswirth.
Negativa zatím nezaznívají, kritici a kritičky se nechávají unášet technickým mistrovstvím, které dalo vzniknout údajně jednomu z nejlepších akčních filmů v dějinách Hollywoodu. Pro Vanessu Armstrong ze Slashfilm je čtvrtý Wick dokonce nejskvělejším snímkem posledních let, oceňuje na něm rovněž důraz na lásku a mezilidské vztahy, o něž snad John definitivně nepřišel.
Málokterá filmová série si dokázala udržet vysoko nastavenou laťku i pro třetí pokračování. John Wick: Kapitola 4 přichází po úspěšné a oceňované trilogii, a pokud jsou dostupné ohlasy alespoň z poloviny pravdivé, může jít o velký hollywoodský triumf. „Kapitoly 1 až 3 budovaly svět a čtyřka to všechno zužitkovává,“ píše na Twitteru Brandon Davis, podle něhož film válí od začátku do konce.
Publikum po koronaviru uvítá kvalitně ošetřené velkofilmy, které stojí za návštěvu kina a prokážou, že rozmáchlé franšízy mohou mít trvalou a dokonce vzestupnou kvalitu. Recenzenti navíc upozorňují na potitulkovou scénu, která nechává otevřený prostor pro pátý díl. „Po skončení projekce jsem chtěl ještě víc. A rozhodně doporučuji počkat až na samý závěr,“ potvrdil Joseph Deckelmeier z webu ScreenRant.

Kinolog: Brendana Frasera nepoznáte. V Hollywoodu by měli přestat používat „tlustoobleky“

Herec Brendan Fraser si v životě prošel těžkými krizemi. Nyní se vrací v roli o tlustém učiteli literatury, který se snaží usmířit s odcizenou dcerou. Jak jsou dnes ve filmech zobrazovaní tlustí lidé a jaká klišé se k tomu vážou?