Král dokumentaristů David Attenborough se loučí. V nové sérii Wild Isles se před kamery postaví naposledy

Král dokumentaristů David Attenborough se loučí. V nové sérii Wild Isles se před kamery postaví naposledy
David Attenborough | BBC
Asi nikdo se nezasloužil o šíření ekologické osvěty a zdokumentování takřka všech živočišných druhů tak jako David Attenborough. Britský přírodovědec cestuje po světě už přes osmdesát let a na kameru zaznamenává drastické proměny, jimiž naše planeta v období technologického boomu prochází. Za jeho autorský podpis v tomto směru platí dokument David Attenborough: Život na naší planetě z roku 2020, který si na Netflixu došel pro fantastické ohlasy. Na ČSFD má hodnocení 95 % a na mezinárodní IMDb 8,9 z 10, přičemž i kritiky odzbrojila životní moudrost a tíhnutí k optimismu, s nimiž Attenborough popisoval ekologickou krizi.
V posledních letech už upřednostňuje audiokomentáře a natáčení v ateliérech pro seriály jako Prehistorická planeta nebo Zvířecí dynastie. Zahraniční lokace ale objížděl ještě v Zelené planetě vycházející na BBC začátkem loňského roku. Wild Isles (Divoké ostrovy) točil v průběhu tří let na území Velké Británie a Irska a dle webu Far Out půjde o jeho poslední tvorbu v terénu. Série dorazí na BBC One už příští týden. Attenborough se aktivně podílel na scénáři, který v duchu Života na naší planetě zachytí dlouhodobý vývoj v daném regionu.
David Attenborough
David Attenborough: Život na naší planetě | Netflix
„Díky svému věku má unikátní přehled, jak se proměnila britská krajina,“ vysvětloval pro The Observer producent Alastair Fothergill. „Každou epizodu načíná a první a poslední díl rovněž uzavírá působivou řečí o tom, jakou máme zodpovědnost za obnovu přírody,“ pokračoval producent, podle něhož Attenborougha nadchly nové objevy zpřístupněné moderní kamerovou technologií. Štáb například pořídil skvělé záběry i ve vodě s velmi omezenou viditelností.
Další producent Nick Gates přirovnal Attenborougha k „fenomenálnímu barometru změny“ a upozornil, že právě za dokumentaristova dlouhého života se příroda Británie a Irska enormně proměnila. Věří rovněž, že Wild Isles rozproudí zájem o skomírající turismus ve VB. „Zdejší příroda je místy jedinečná, místy nebezpečná, ale stále je tady a měli bychom ji opatrovat. Čím víc lidí se zapojí a vyvine úsilí, tím spíš ji ochráníme pro budoucí generace,“ uzavřel Gates.

Trailer: Wild Isles

Wild Isles
Vedle úvodní představovací epizody se dokument zaměří na čtyři dominantní typy britského životní prostředí – lesní krajinu, pastviny a na mořskou a sladkovodní vodu. „Za svůj život jsem procestoval téměř každý kout planety. Mohu vás ujistit, že na britských ostrovech najdeme vedle úchvatných scenérií také zvířecí dramata a krásy divočiny, jimž se nevyrovná nic, co jsem zažil na svých cestách po světě,“ sdělil Attenborough pro BBC Countryside Magazine.
Letos Attenborougha uvidíme také ve druhé sérii Prehistorické planety od Apple TV+, která s využitím nejmodernějších poznatků oživuje éru dinosaurů.

Kinolog: Brendana Frasera nepoznáte. V Hollywoodu by měli přestat používat „tlustoobleky“

Herec Brendan Fraser si v životě prošel těžkými krizemi. Nyní se vrací v roli o tlustém učiteli literatury, který se snaží usmířit s odcizenou dcerou. Jak jsou dnes ve filmech zobrazovaní tlustí lidé a jaká klišé se k tomu vážou?