Pan Wonka z továrny na čokoládu chce překonat Burtona s Deppem a nastartovat nový filmový vesmír

Pan Wonka z továrny na čokoládu chce překonat Burtona s Deppem a nastartovat nový filmový vesmír
Karlík a továrna na čokoládu | Warner Bros.
Pan Wonka a jeho čokoládovna z roku 1971 režiséra Mela Stuarta s Genem Wilderem v roli excentrického majitele tajemné továrny se dodnes těší skvělé pověsti. Exkurze Karlíka obsahuje řadu památných scén i melodií, ať už pro jejich poťouchlost, nebo romantickou krásu. Film se zároveň nebál náznaků surreálna, jež místy přechází do nečekaně odvážných a sugestivních hororových okamžiků. Výsledkem je snímek, který dodnes nemá mnoho srovnání a pro dětské publikum je nezapomenutelný.
O víc než třicet let později se o vlastní verzi pokusil Tim Burton, když se chopil dlouho odkládané snahy Warnerů představit Karlíka nové generaci. V roli Wonky se nepřekvapivě objevil Burtonův dvorní herec Johnny Depp. Z kin si snímek odnesl slušné tržby (celosvětově 475 milionů dolarů při 150milionovém rozpočtu), přijetí však bylo rozporuplné.
Gene Wilder
Pan Wonka a jeho čokoládovna | Paramount Pictures
Burton začínal být tou dobou kritizovaný za opakování sebe sama, mnozí měli navíc za to, že perfektní a stále milovaná verze s Wilderem nepotřebuje nástupce. Při pohledu na agregátor recenzí Rotten Tomatoes dokonce vidíme, že jde o jeden z mála Burtonových filmů, který veřejnost přijala výrazně hůř než tehdejší recenzenti a recenzentky. Ti mu udělili 83 % kladných recenzí oproti průměrnému hodnocení publika 51 %. Obvykle bývá Burton naopak miláčkem davů. Nešlo o fiasko, ale ani úspěch, s nímž studio počítalo.
Warneři tedy doufají, že další dvě dekády odstupu povedou k lepšímu výsledku a nový Wonka se koncem letošního roku setká se vstřícnějším přijetím. Snad aby se produkce vyhnula srovnávání a nařčení z neúcty k milovanému filmu ze sedmdesátých let, tvůrci nebudou znovu adaptovat samotný děj Dahlovy knihy a Wonka bude raději prequelem. Vyprávění má sledovat mladého dobrodruha na jeho cestě roztodivným dahlovským světem, během níž se naučí ta nejroztodivnější kulinářská tajemství.
Projekt jako Wonka potřebuje nevyhnutelně silné obsazení štábu před i za kamerou. Warneři v tomto ohledu sází na jistotu. Režie se chopil britský režisér Paul King, jehož adaptace medvídka Paddingtona se stala mezinárodním fenoménem, takže s digitálním milovníkem marmelády dokonce během svých narozenin sehrála skeč nebožka Alžběta II. Se scénářem mu opět pomáhá komik Simon Farnaby.
Chalamet na natáčení Wonky
Chalamet na natáčení Wonky | Warner Bros.
I v obsazení hlavní role Warneři zamířili vysoko. Získali Timothée Chalameta, v tuto chvíli asi největší mužskou hereckou hvězdu své generace. Kromě něj se ve filmu objeví oscarová Olivia Colman či Rowan Atkinson. Chalamet je jedním z mála herců pod třicet, jejichž popkulturní význam připomíná pohasínající éru hollywoodských hvězd, do jejíž pozdní fáze spadá i minulý Wonka Johnny Depp.
Přesto je pravděpodobné, že někteří čtenáři a čtenářky si řeknou: „Moment, jaký Chalamet? Kdo to má jako být?“ Doba pokročila, je mnohem roztříštěnější a absolutních celebrit známých opravdu každému člověku je dnes jen velmi málo. Přestože tedy Warneři opět sehnali největší jména v oboru, to je samo o sobě nezachrání. Nicméně Chalamet bude stát zhruba polovinu oproti pěkným 18 milionům, které si mohl na vrcholu své kariéry naúčtovat Depp, což je pro studio jistě příjemná změna.
Snímek má rozpočet 125 milionů, v rámci angloamerického blockbusteru jde tedy o mírný nadprůměr. I to je pro Warnery v tuto chvíli velká suma, jejich výsledky poslední roky nebyly zvlášť povzbudivé. Proto korporátní šéf David Zaslav slibuje tak úpěnlivě investorům nové díly Harryho Pottera a Pána prstenů. Ve hře je mnohem víc než osud jediného filmu. Wonka využije jako základní kostru Dahlovu předlohu, ale jinak bude pracovat s vlastním námětem. Jeho úspěch by tedy otevřel dveře k dalšímu potenciálnímu „filmovému vesmíru“. Jejich budování je pro Zaslava podle jeho vyjádření prioritou. Jestli se zadaří, se dozvíme 14. prosince.

Kinolog: Brendana Frasera nepoznáte. V Hollywoodu by měli přestat používat „tlustoobleky“

Herec Brendan Fraser si v životě prošel těžkými krizemi. Nyní se vrací v roli o tlustém učiteli literatury, který se snaží usmířit s odcizenou dcerou. Jak jsou dnes ve filmech zobrazovaní tlustí lidé a jaká klišé se k tomu vážou?