Seriál HBO s Weekndem a Lily-Rose Depp vyvolává skandály dlouho před premiérou. Dočkáme se sexuální perverze a nihilismu?

Seriál HBO s Weekndem a Lily-Rose Depp vyvolává skandály dlouho před premiérou. Dočkáme se sexuální perverze a nihilismu?
The Idol | HBO
Je to stejná písnička, která ze zákulisí HBO zněla už minulý rok. Tehdy vycházela druhá řada populární Euforie, v níž Sam Levinson s mnohdy pohoršující intimitou zkoumá životy amerických středoškoláků. Seriál plný nahoty, vulgarit, násilí a drog budil kontroverze už svým obsahem, přičemž olej do ohně přilily různé historiky, podle nichž Levinson nastavil diktátorský režim. Psalo se o vyčerpávajících sedmnáctihodinových šichtách, na které režisér přicházel nepřipravený, o zneužívání hereček, které se musely svlékat častěji, než byly ochotné, nebo o konfliktech s herci, kteří si ani nemohli odskočit na záchod.
Euforie ale platí za jeden z nejstylověji natočených seriálů všech dob a po Levinsonovi začíná být v Hollywoodu poptávka. Loni v létě naskočil na palubu sledovaného projektu The Idol. Šestidílná série o zpěvačce Jocelyn (Lily-Rose Depp), jež prodělá nervové zhroucení a z níž pochybný seberozvojový guru Tedros (The Weeknd) hodlá učinit nejvíc sexy popovou divu Ameriky, měla natočených už asi 80 % plánovaného materiálu. Pak dostala padáka režisérka Amy Seimetz (She Dies Tomorrow, Atlanta).

Teaser: The Idol

Idol
Podle Rolling Stone stály za jejím vyhazovem kreativní neshody. Některé zdroje tvrdí, že produkující Weeknd nesouhlasil s tím, jak seriál upřednostňuje ženskou perspektivu. Oficiální prohlášení HBO však uvádí, že práce Seimetz neodpovídala dlouhodobě nastaveným standardům společnosti. Levinson se chopil údajně chaotického projektu s rozpočtem kolem 70 milionů dolarů a změnil těžiště příběhu, jímž prý zamýšlí trumfnout Euforii.
„Upsal jsem se temné satiře o slavných modelkách 21. století,“ vysvětloval pro Rolling Stone jeden z členů štábu. „Šlo o zdůraznění věcí, jimiž si obdivované hvězdy musí procházet, které je staví do světel reflektorů a mohou s nimi manipulovat v posttrumpovském světě. Od satiry jsme se ale přesunuli k dělání toho, čemu jsme se chtěli vysmívat,“ pokračoval jeden z několika anonymních zdrojů, které seriál popisují jako toxickou fantazii. Scénář se údajně za pochodu přepisuje a dotáčí se tvrdé sexuální scény, které jeden z účastníků označil za „torture porn“.
Levinson se k záležitosti zatím nevyjádřil, ale na jeho obranu vyrazili zástupci HBO i samotní herci. Stanice ve svém prohlášení ubezpečila, že v zákulisí panuje standardní pracovní prostředí a že dřívější tvůrčí změny seriálu jen prospěly. Režiséra se pro Vanity Fair zastala i Lily-Rose Depp, která jej vyzdvihla jako nejlepšího tvůrce, s nímž doposud pracovala. „Vždy vytváří atmosféru, v níž si připadám žádaná, vyslyšená a oceňovaná,“ prozradila třiadvacetiletá dcera Johnnyho Deppa, již příští rok uvidíme v hororovém remaku Roberta Eggerse Nosferatu.
Souběžně s článkem Rolling Stone vyšla reportáž také v magazínu TMZ. Negativní zvěsti jsou podle něj vymyšlené a jejich šiřitelé ani neviděli konečný sestřih seriálu. Vyvrátil je také Weeknd, jenž na Twitteru a na Instagramu sdílel videoklip ze série. Jocelyn a Tedros v něm časopis Rolling Stone nazývají irelevantním a vyšlým z módy. „Rolling Stone má šest milionů sledujících na Instagramu, půlka z nich budou falešné účty. Jocelyn má 78 milionů sledujících,“ reaguje Weekndova postava na nabídku, že se jeho klientka může objevit na titulce.
The Idol zatím nemá datum premiéry a nelze vyloučit, že ze strany tvůrců jde pouze o důmyslnou marketingovou kampaň využívající pověsti, jakou si Sam Levinson díky Euforii získal. Herecké obsazení tvoří vedle Weeknda a Depp třeba Hank Azaria (Godzilla), Eli Roth (Hanebný pancharti), Elizabeth Berkley (Showgirls) nebo zesnulá Anne Heche, pro niž šlo o její poslední televizní roli.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.