Týdenní VOD tipy: Favorit Českých lvů, komedie o frustrovaném duchovi a muzikálová Carmen

Týdenní VOD tipy: Favorit Českých lvů, komedie o frustrovaném duchovi a muzikálová Carmen
Máme tu ducha (2023) | Netflix

Il Boemo (2022)

režie: Petr Václav, Netflix
Lana Vlady, Vojtěch Dyk
Vojtěch Dyk a Lana Vlady ve filmu Il Boemo (2022) | Richard Hodonický
Životopisné drama Il Boemo Petra Václava patří do skupiny filmů s výraznou českou stopou, které se minulý rok probojovaly na velké zahraniční filmové festivaly. Václavův snímek zavítal do San Sebastiana, kde se v hlavní soutěži ucházel o Zlatou mušli pro nejlepší film. Cenu sice nevyhrál a ani americká filmová akademie ho coby nominanta za českou republiku neposunula do nejužšího výběru, přesto lze Il Boemo bezpochyby zařadit k nejvýraznějším tuzemským počinům minulého roku a s jedenácti nominacemi také k favoritům nadcházejícího Českého lva. Není proto divu, že ho české zastoupení Netflixu ulovilo pro svou platformu.
Václav se dosud ve svém díle zabýval převážně sociálními otázkami současnosti a lidmi na okraji společnosti, to vše v rámci civilního, nikterak opulentního stylu. Tím více překvapí jeho exkurze do vyšší společnosti Itálie 18. století. V příběhu, který bývá srovnávaný s Formanovým Amadeem či Barrym Lyndonem Stanleyho Kubricka, sledujeme osudy Josefa Myslivečka (Vojtěch Dyk), nejslavnějšího českého skladatele 18. století, jenž se nebojí při cestě vzhůru po společenském žebříčku využít nejen svůj talent, ale i šarm.

Samotář (2008)

režie: Noam Murro, Stream
Samotář
Samotář (2008) | Blue Sky Media
Režiséra Noama Murroa zná v České republice asi málokdo a i v zahraničí sbírá ocenění častěji za reklamy než za celovečerní filmy, z nichž kromě debutového Samotáře natočil jen jeden: 300: Vzestup říše. Autorova romantická komedie, poprvé uvedená na festivalu Sundance, tak rozhodně představuje to lepší z jeho ne zrovna rozsáhlé filmografie.
Učitel literatury ve středním věku Lawrence (Dennis Quaid) je podobně nevrlý jako jeho nevlastní bratr Chuck (Thomas Haden Church). Po smrti manželky rezignoval na život a nejeví velký zájem ani o vlastní dceru Vanessu (Elliot Page), jež se mu sice snaží pomoct, ale sama se musí vyrovnávat se samotou a odstřižením od vrstevníků. Vše se změní, když Lawrence narazí na dávnou studentku Janet (Sarah Jessica Parker), uvědomí si, že ji miluje, a jelikož již vůči ní nezaujímá výhodnou mocenskou pozici kantora, musí vymyslet, jak jinak si získat její náklonnost.

Máme tu ducha (2023)

režie: Christopher Landon, Netflix
Anthony Mackie, David Harbour
Máme tu ducha | Netflix
Subžánr komedií s duchy vzkvétal zejména v 80. a 90. letech minulého století. Kromě Krotitelů duchů sem patří například Beetlejuice Tima Burtona nebo Casper. Ač ani v posledních letech není žánrové zkřížení hororu a komedie ničím neobvyklým, na duchy coby komický prvek dojde málokdy. To se teď pokusí změnit Christopher Landon, jenž má s hrůzou bohaté zkušenosti. Stál za většinou scénářů k sérii Paranormal Activity a její propojení děsu s humorem si vyzkoušel ve filmech jako Skautův průvodce zombie apokalypsou či Slečna bestie.
Kevinova rodina brzy po přestěhování do nového domu zjišťuje, že s ním cosi není v pořádku. Straší tu totiž neškodně vypadající němý duch Ernest (David Harbour) frustrovaný vlastní neschopností děsit. V době sociálních sítí se duch rychle stane internetovou celebritou. Kevin chce bez ohledu na to zjistit, co Ernesta k místu posmrtného pobytu váže, aby mu mohl pomoct na druhý břeh. O nadpřirozený jev se zároveň začne zajímat CIA, která s ním žádné bohulibé úmysly nemá.

The Consultant (2023)

režie: Tony Basgallop, Amazon Prime
Konzultant
The Consultant (2023) | Amazon Prime Video
Že umí geniálně zahrát záporáky, prokázal Christoph Waltz jako Blofeld v bondovce Spectre či ztvárněním důstojníka SS Hanse Landy v Hanebných panchartech, za které získal Oscara. Osmidílný seriál The Consultant startující tento týden na Amazon Prime na Waltzeho ďábelském charismatu podle prvních ukázek do značné míry staví. Stojí za ním zkušený tvůrce Tony Basgallop, showrunner úspěšných seriálů Servant a Hotel Babylon.
Vedení jedné z největších společností se zaměřením na vývoj mobilních her najme jako konzultanta tajemného Reguse Patoffa, aby firmu zachránil před možným krachem. Pataff se svého úkolu zhostí velmi svérázně a jeho podřízení začnou být znepokojení, což se ještě prohloubí po smrti několika z nich. Černá komedie o smrtelných následcích práce v americkém korporátu se podle všeho bude strefovat do nezdravého pracovního prostředí nastolovaného některými zaměstnavateli a nabídne snad víc než jen oscarového herce v hlavní roli.

Carmen (2008)

režie: Barre Gabriel, Dramox
Obrázek článku
Příběh vášnivé Carmen, jejíž touha po nezávislosti a opravdové lásce ji přivede do záhuby, sahá až do druhé poloviny devatenáctého století. Od té doby se dočkal zpracování napříč médii, svou verzi v rámci různých kulturních kontextů přinesla literatura, divadlo i film. Titulní hrdinka tak jednou ztělesňuje řadu stereotypů, jindy slouží jako feministická ikona. České zpracování slavného námětu nyní přináší streamovací služba Dramox.
V nejúspěšnějším muzikálu v novodobé historii Hudebního divadla Karlín se hlavní role zhostila několikanásobná zlatá slavice Lucie Bílá, která do divadla přilákala téměř tři sta tisíc diváků a divaček. Česká muzikálová adaptace inspirovaná známou operou z jihošpanělské Sevilly sází na hudbu Franka Wildhorna a zdůrazňuje základní motivy lásky a zrady.

Kinolog: Šílený sektář zabil 900 lidí, Čech o tom natočil film. Lepší než udělá DiCaprio

O sektě Chrám lidu, již vedl reverend Jim Jones, vzniklo již mnoho dokumentárních i hraných filmů a seriálů. V roce 1978 spáchalo přes 900 jejích členů hromadnou sebevraždu, když vypili jed. Český snímek režiséra Jana Bušty se pokouší uchopit tragédii jinak než všechna ostatní díla.