Nepanikařte! Chystá se nový filmový Pán prstenů

Nepanikařte! Chystá se nový filmový Pán prstenů
Pán prstenů: Návrat krále | Warner Bros.
Teď vážně. Nádech, výdech… Pokud něco fanouškovská komunita Pána prstenů minulý rok dokázala, tak to, že občas bere některé věci příliš vážně. Prsteny moci nemohou ohrozit vzpomínky na naše dětství a mládí, stejně tak nám neublíží ani nové filmové verze Pána prstenů. Jacksonovy adaptace tu budou až do vychladnutí vesmíru a další varianta na ně může leda znovu upoutat pozornost. Nikdo z nás nemá co ztratit. Přinejhorším vzniknou špatné filmy, na které zapomeneme, a přinejlepším vzniknou filmy podnětné, zábavné, strhující, které budou třebas důležité pro novou generaci diváků a divaček.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Warneři a New Line se konečně prodrali pralesem právních nejasností a od švédské firmy Embracer Group, stojící za vývojem videoher, získali dohodu o užití filmových práv. Tato společnost zakoupila minulý rok balíček obsahující svolení k tvorbě videoherních a filmových adaptací Pána prstenů i Hobita, budování případných zábavních parků a samozřejmě merchandisingu. Jejím primárním zájmem je však vývoj videoher, filmová práva tedy mohla zapůjčit. Raději ani nemysleme na to, kolik stran má smlouva a kolik nul má přislíbená suma.
Důležité je, že teď už podle The Hollywood Reporter nestojí nic v cestě tomu, aby se začala připravovat preprodukce. Oznámena měla být na setkání mateřské společnosti Warner Bros. Discovery s jejími investory. Ředitel firmy David „Zplozenec zla“ Zaslav během tohoto setkání ujišťoval, že firma se bude v dalších letech soustředit na budování franšíz. A jednou z těch nejlukrativnějších je samozřejmě svět Středozemě. Společnost se chce vrátit do své zlaté éry prvních let století, kdy její akcionáři mohli díky Pánovi prstenů, Harrymu Potterovi a Nolanovým Batmanům kraulovat v dolarech jako strýček Skrblík.
Pán prstenů: Společenstvo prstenu
Pán prstenů: Společenstvo Prstenu | 2001 New Line Cinema
Tří díly Pána prstenů vydělaly v kinech tři miliardy dolarů (v důsledku inflace a změny diváckých zvyků jde o obdivuhodnější sumu než dnes). Poslední díl Návrat krále prolomil nedůvěru akademiků a po jejich ignoraci Společenstva prstenu a Dvou věží dorovnal jedenáctioscarový rekord Titaniku a Bena Hura. „Uvědomujeme si, jak milované jsou původní filmy. S našimi partnery z New Line Cinema a Warner Bros. Pictures se chystáme uctít minulost, vkročit do budoucnosti a dohlédnout na nejvyšší úroveň kvality a production values,“ uvedl Lee Guinchard, ředitel jedné z divizí Embracer Group.
Vysoce postavení šéfové Warnerů Michael De Luca a Pamela Abdy vydali prohlášení, v němž vyjadřují respekt k Jacksonově vizi. „Před dvaceti lety New Line učinila bezprecedentní a riskantní krok, když dovolila úchvatným příběhům, postavám a světu Pána prstenů ožít na velkém plátně. Výsledkem bylo přelomové dílo láskyplně přijaté fanouškovskou komunitou. Přes všechen cit pro detail a lásku vložené do obou trilogií ale zbývá v obrovském, komplexním a oslnivém vesmíru J. R. R. Tolkiena mnoho neobjeveného. Možnost pozvat fanoušky a fanynky hlouběji do světa Středozemě bude naší ctí,“ prohlásili.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci | Vanity Fair / Amazon
V tuto chvíli samozřejmě nevíme nic konkrétního. Výše citované prohlášení jako by naznačovalo, že se Warneři nechystají adaptovat doslova ten samý příběh. Když ale mají z Tolkienových knih práva na štědře pokrytého Pána prstenů a do sucha vyždímaného Hobita, co jim doopravdy zbývá? Paběrkování s pár náznaky v dodatcích předvádí Amazon a zjevně se nejedná o zcela úspěšný model.
Dřív se však dozvíme specifika o delší dobu chystaném animovaném celovečerním filmu Válka Rohirů, sledujícím události paralelní a předcházející Pánovi prstenů, jenž by měl mít premiéru v roce 2024. V tuto chvíli již není cesty zpět, podepsaná dohoda musela obsahovat astronomickou sumu a producenti nenechají tuto investici ležet ladem. Takže do nějakých deseti let budeme žít ve světě s novou filmovou adaptací Pána prstenů, ať už pokrývající celou předlohu, nebo nějakou její část.

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.