Trailerová nálož týdne: John Wick proti náckům, filmový Tetris a Russell Crowe v roli exorcisty

Trailerová nálož týdne: John Wick proti náckům, filmový Tetris a Russell Crowe v roli exorcisty
Papežův vymítač | Screen Gems

Sisu (film)

režie: Jalmari Helander
hrají: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo
premiéra: 2023
Co může být lepší než John Wick masakrující současné padouchy? John Wick masakrující nácky! Osamělý profesor Aatami (Jorma Tommila), který v divočině Laponska na severu Finska najde zlatou žílu, sice nemá tvář charismatického Keanu Reevese, ale pokud jde o bojové schopnosti, může si s nejpopulárnějším filmovým zabijákem současnosti podat ruku. Sisu působí v traileru jako sympatická (a navíc značně brutální) akční řezničina, která mírně straší jen jménem režiséra. Jeho akčňák Sejmi prezidenta, v němž třináctiletý klučina bránil v divočině Samuela L. Jacksona před padouchy, vypadal v traileru taky parádně, ale dnes už si něj právem nikdo nevzpomene.
Sisu | če

Tetris (film)

režie: Jon S. Baird
hrají: Taron Egerton, Nikita Jefremov, Toby Jones, Roger Allam, Ben Miles
premiéra: Apple TV+, 31. března 2023
Když se před šesti lety poprvé začalo mluvit o filmovém zpracování legendární hry tetris, tehdejší producent filmu Lawrence Kasanoff (Mortal Kombat z roku 1995) o chystané adaptaci řekl, že nás čeká „epická sci-fi, která bude opravdu vzrušující“. Bůh ví, co měl tehdy Kasanoff na mysli, nakonec ale na jeho vizi nedošlo a filmového Tetrisu se ujali v Apple TV+. Co natočili? Pokud uvěříme upoutávce, čeká nás napínavý dobový snímek o tom, jak se tetris dostával z rodného Ruska do Ameriky (a na Game Boy).
Tetris | Apple TV+

Papežův vymítač (film)

režie: Julius Avery
hrají: Russell Crowe, Franco Nero, Alex Essoe, Daniel Zovatto
premiéra: kino, 6. dubna 2023
Film Papežův vymítač, který je inspirovaný skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty, sleduje jeho příběh. Russell Crowe v hlavní roli se ve filmu snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce a neplánovaně odhalí staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. V rámci prvního dráždidla je snímek přesně na hraně mezi zajímavou podívanou a laciným hororem. Minimálně Crowe si ale zaslouží, abychom mu věnovali pozornost. Ten by totiž měl v podobné roli excelovat.
Papežův vymítač

About My Father (film)

režie: Laura Terruso
hrají: Robert De Niro, Kim Cattrall, Leslie Bibb, Sebastian Maniscalco
premiéra: zatím bez premiéry
S Robertem De Nirem, pokud jde o komedie, se to má tak, že na jednu dobrou (série Fotr je lotr, Mafiánovi) připadá několik příšerných. V případě filmu About My Father, což je projekt Sebastiana Maniscalcoa, amerického stand-up komika a herce (Zelená kniha, Irčan), jenž ve filmu hraje De Nirova syna a současně jde o jeho scenáristický debut, by naštěstí mohlo jít o tu lepší variantu. Komedie o páru, který vezme na návštěvu k rodičům starého, poněkud nevrlého otce (De Niro), působí jako sympatická žánrová blbina, v níž by De Niro mohl být opravdu vtipný, aniž by se musel pitvořit.
Pappa Mia!

Pinball: The Man Who Saved the Game (film)

režie: Austin Bragg, Meredith Bragg
hrají: Mike Faist, Crystal Reed, Dennis Boutsikaris, Christopher Convery
premiéra: 2023
Když už jsme si představili filmový Tetris, příhodně tu máme i první dráždidlo na příběh pinballu. Trailer začíná tím, že je starší hrdina Sharpe (Dennis Boutsikaris) požádán, aby převyprávěl příběh svého legendárního výkonu. Poté se film vrací do New Yorku roku 1975, kde je Sharpe (Mike Faist) začínajícím autorem časopisu GQ. Padl si do oka se svou partnerkou Ellen (Crystal Reed) a je legendou ve hře pinball, což je jeho oblíbená kratochvíle, která mu pomáhá se soustředit. Nikdy by ho však nenapadlo, že New York postaví pinball mimo zákon, protože ho vnímá jako hazardní hru. S něčím takovým Sharpe přirozeně nesouhlasí a udělá vše pro to, aby situaci zvrátil.
Pinball: The Man Who Saved the Game

Starship Troopers: Extermination (videohra)

Po delší době náš trailerový speciál zakončíme videohrou. Konkrétně se jedná o kooperativní řežbu podle slavné Hvězdné pěchoty, která v rámci první upoutávky představuje jednotlivá zaměření vojáků, jichž se hráči a hráčky ve snaze potřít hmyzí hrozbu z vesmíru ujmou. A minimálně z uvolněného gameplaye to vypadá, že se konečně dočkáme odpovídajícího herního nářezu ze světa, který tak dokonale převedl do kin Paul Verhoeven.
Starship Troopers: Extermination: Trailer

Kinolog: Film, který zabil kariéru Brada Pitta. Dekadentní Babylon je pro otrlé znalce

Retro velkofilm Babylon odehrávající se ve 20. letech minulého století stál asi 80 milionů dolarů a je to jeden z největších komerčních propadáků roku. Jenomže má i nominace na Oscary a část recenzentské obce ho považuje za jeden z nejlepších „filmů o filmu“, jaké kdy vznikly.