Nejlepší film, který nikdy nevznikl, se promění v epickou televizní sérii. Spielberg bude točit o Napoleonovi

Nejlepší film, který nikdy nevznikl, se promění v epickou televizní sérii. Spielberg bude točit o Napoleonovi
Waterloo (1970) | Mosfilm
Steven Spielberg prozradil, že chystá rozjet rozsáhlou produkci pro HBO, která půlstoletí odložený projekt Stanleyho Kubricka přetaví do sedmidílné série. Epický příběh Napoleona bude Spielberg koprodukovat společně s Kubrickovou vdovou Christiane a jejím bratrem, producentem Janem Harlanem, jenž natočil dokumentární portrét Stanley Kubrick: Život v obrazech.
Steven Spielberg
Steven Spielberg přebírá cenu na festivalu v Berlíně. | Getty Images 2015
Jde o zřejmě nejslavnější filmový projekt, který se nikdy nepodíval na stříbrná plátna. Poté, co Kubrick pozvedl sci-fi na respektovaný žánr zásluhou Vesmírné odysey, vrhl úsilí do vysněného filmu o francouzském císaři a vojevůdci. Perfekcionistický filmař sesbíral obdivuhodné množství dobového materiálu a zanechal po sobě 800 stran poznámek, nákresů či fotografií. Kubrick hodlal oživit tehdejší dobu s největší přesností, a to včetně plánovaného čtyřicetitisícového zástupu komparzistů pro bojové sekvence.
Do hlavní role zvažoval tehdy čerstvou superstar Jacka Nicholsona, Napoleonovu manželku Josefínu si mohla zahrát Audrey Hepburn. Z megalomanských plánů bohužel sešlo, neboť tematicky spřízněné Waterloo Sergeje Bondarčuka z roku 1970 finančně vybouchlo. Hollywoodská studia si netroufla financovat projekt, který se měl natáčet v několika zemích včetně Velké Británie, Francie a Rumunska, a Kubrick nakonec využil nahromaděných informací pro výrobu pozdějšího Barryho Lyndona (1975).
Barry Lyndon
Barry Lyndon | Warner Bros.
Spielberga pojil s Kubrickem kolegiální i přátelský vztah, dokončil za něj už sci-fi A.I. Umělá inteligence. Scénář k Napoleonovi se snaží zfilmovat od roku 2013 a jeden čas se mluvilo o účasti režiséra Caryho Joji Fukunagy (Není čas zemřít). Spielberg ale točí jeden film za druhým a k odkládanému projektu se vrátil až nyní, aniž by prozradil, kdy k produkci dojde a jaké tvůrce zahrne. Oscarový režisér na podzim uvedl drama Fabelmanovi, v němž zavzpomínal na vlastní dětství, a dávalo by smysl, kdyby hodlal minulost média dále oprašovat prostřednictvím legendárního neuskutečněného filmu svého přítele.
Dojde-li k produkci, v krátkém sledu dostaneme dva hvězdně zaštítěné projekty o Napoleonovi. Celovečerní film o vojevůdci momentálně natáčí Ridley Scott s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli. Kubrickova stopa je ale v případě Napoleona natolik výrazná, že ji plnohodnotně obejme opravdu jen rozsáhlejší televizní série.

Kinolog: Tenhle film vyhraje Oscary. Čechy ale nezajímá. Řekneme vám proč

Fabelmanovi jsou poloautobiografické dílo režiséra Stevena Spielberga. 75letý klasik, co má za sebou přes 40 filmů, už u nás ale přestává být hvězdou a jeho zpověď je až příliš nenápadná a sofistikovaná.