John Wick počtvrté řeže protivníky v ukázce, která už akčněji vypadat nemůže. Celý film bude dlouhý jak marvelovky

John Wick počtvrté řeže protivníky v ukázce, která už akčněji vypadat nemůže. Celý film bude dlouhý jak marvelovky
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
John Wick: Kapitola 4 se premiéry v českých kinech dočká 23. března a dvorní režisér a bývalý kaskadér Chad Stahelski se očividně činil, aby do doručil dosud nejzběsilejší akční ródeo série. Ta sleduje špičkového zabijáka, jemuž mafie odpravila psa a probudila v něm „babu Jagu“, která ve dvojce zabíjela tužkou a proti níž stál ve trojce už celý vrstevnatý svět podsvětí.
Těžko soudit, kam čtyřka ještě může bojový styl gun-fu dotáhnout nebo jak rozšíří počet nepřátel, ale dva dosavadní trailery napovídají, že cestičky evidentně existují. V novém devadesátivteřinovém videu sledujeme víceméně nelineární smršť záběrů, které ani tak nenaznačují děj, jakožto spíš ukazují jednotlivé atrakce a prostředí.
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
Snímek má trvat 169 minut, tedy o dost víc než jednička (101 minuta), dvojka (122 minut) i trojka (131 minuta). Stejně jako délka se zvyšuje i rozpočet na jednotlivé filmy (20 milionů u jedničky, 40 u dvojky, 75 u trojky a přibližně 90 v případě čtyřky, dle Daily Mail).
A minimálně na tom, jak lokačně variabilní a intenzivní tentokrát Wickovo čištění protivníků vypadá, jsou všechny nárůsty patrné. Dle výpočtů, které uveřejnil například web Slashfilm, John v prvním dílu zabil 84 lidí. Ve dvojce poskočil na rekordních 128 a trojka skóre zmenšila na 94 oběti. Čtyřka si na překonání rekordu ponechává největší prostor a ukázka slibuje velké věci. Reevesovi zase stačí elegantní oblek, pistole od Laurence Fishburneho a pár suchých hlášek k tomu, aby působil cool a jako obrovský tahoun. Bohužel je to trochu na úkor nových vedlejších postav, které ztvární Bill Skarsgard, Donnie Yen nebo Hirojuki Sanada.
Trailer, doprovázený remixem Woke Up This Morning z Rodiny Sopránů, se orientuje výhradně na Wicka a bohatou zásobu kreativních inscenací, prováděných v povědomých prostorách laserových diskoték i na pouštích či dálnicích. John má hledat možné vykoupení v souboji s jediným vlivným markýzem, ovšem zřejmě rozpoutá globální válku podsvětí. A najde si nového roztomilého pejska.
Donnie Yen, Bill Skarsgård
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
Dokud to vypadá takto dynamicky, rozmáchle a po vizuální stránce vymazleně, pak se přemrštěné stopáže netřeba obávat. Jednička ale platí za přímočarý akčňák o pomstě jako ze staré školy, ozvláštněný kung-fu s pistolemi a společenskou ikonou Reevesem, v reálu nejmileji působícím člověkem. Čtyřka má stopáž jako Pán prstenů nebo Kmotr a je otázkou, jak si řemeslný mistr Stahelski poradí s tempem vyprávění. Strhující ukázky se z takového materiálu pochopitelně skládají snadno.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.