Beznaděj, smrt, strach a tiché hrdinství. Režisér filmu Eastern Front strávil půl roku na ukrajinské východní frontě

Beznaděj, smrt, strach a tiché hrdinství. Režisér filmu Eastern Front strávil půl roku na ukrajinské východní frontě
Eastern Front | Hypermarket Film
Zkušeného 60letého Vitalije Manského (Gorbačov. Ráj, Svědkové Putinovi, V paprscích slunce) a 34letého Yevhena Titarenka spojila v práci na dokumentárním snímku Eastern Front státní příslušnost a profese.
Yevhen Titarenko, Vitalij Manskij
Režiséři snímku Východní fronta Vitalij Manskij a Yevhen Titarenko. | Hypermarket Film
Lvovský rodák Manskij žije téměř dekádu v lotyšském exilu, na kontě má stovku festivalových cen a neutuchající touhu po konfrontaci, kterou naposledy prokázal v portrétu Michaila Gorbačova. Titarenko se narodil v Oděse, do roku 2014 vedl produkční společnost a filmovou školu na Krymu, po jehož anexi nastoupil do přední linie coby dokumentarista. Když 24. února loňského roku Rusko zaútočilo na Ukrajinu, Titarenko se přihlásil coby dobrovolník zdravotního praporu Hospitalěri poskytujícího první pomoc na frontě.
Východní fronta
Eastern Front | Hypermarket Film
Titarenko od prvních dnů natáčel vše kolem sebe; vlastní pocity, když na jeho město začaly dopadat první rakety, desetitisíce uprchlíků opouštějící ve spěchu své domovy, kamarády, s nimiž šel do války, i chvíle relativního klidu, kdy měl možnost se sejít se svými blízkými v civilním prostředí a oslavit například křtiny dítěte jednoho ze známých. Zmíněných šest měsíců, které Titarenko strávil jako člen Hospitalěri, je plných dramatu, beznaděje, strachu, nenávisti, hořkosti, lásky, ale hlavně víry ve vítězství.
Yevhen Titarenko, Vitalij Manskij
Režiséři Vitalij Manskij a Yevhen Titarenko v Praze | Hypermarket Film
„Náš film ukazuje válku očima obyčejných lidí. Odešli bránit své domovy a rodiny – svou vlast. Všechny dny války, zachycené na videokameru nebo mobily, jsou plné děsu, beznaděje, smrti, strachu a tichého hrdinství,“ vzkazují autoři Vitalij Manskij a Yevhen Titarenko, kteří snímek Eastern Front v Berlíně osobně uvedou. Bude se promítat v soutěžní sekci Encounters. Ta byla na Berlinale prvně uvedena roku 2020, letos čítá šestnáct děl a představuje formálně a esteticky odvážné snímky nezávislých a inovativních filmařů.
Kromě dokumentu Eastern Front se v sekci představí například maďarsko-slovenské drama z blízké budoucnosti White Plastic Sky, v němž mladý muž hledá ženu ve světě, kde neexistují zvířata ani květiny a poslední lidé žijí v ochranných plastických tubusech.
zdroje: Berlinale, Czech Film Center, Hypermarket Film

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.