Zemřela Raquel Welch. Uznávaná herečka i sexsymbol v bikinách, který skrýval největší filmové tajemství

Zemřela Raquel Welch. Uznávaná herečka i sexsymbol v bikinách, který skrýval největší filmové tajemství
Raquel Welch | Tony Kent / Sygma via Getty Images
Raquel Welch se narodila jako Jo Raquel Tejada 5. září 1940 v Chicagu anglické herečce a bolivijskému inženýrovi. Od sedmi let navštěvovala kurzy baletu a brzy se zajímala také o dramatické kroužky. Už jako teenagerka rovněž využívala svého neobyčejného vzhledu a vyhrávala různé soutěže krásy. V 19 letech se provdala za spolužáka Jamese Welche a přijala jeho příjmení.
raquel-welch-3
veslování na Temži v roce 1969 | Dove / Daily Express / Hulton Archive / Getty Images
Pracovala jako servírka a účinkovala v televizi či v divadelních představeních, než se roku 1963 přestěhovala do Los Angeles a odstartovala kariéru u filmu. Ujal se jí hollywoodský agent Patrick Curtis, jenž z ní hodlal učinit sexbombu stříbrného plátna. Mihla se v muzikálu Elvis Presley: Roustabout nebo v komedii Do Not Disturb.
Průlom nastal roku 1966, kdy ztvárnila hlavní ženskou úlohu v dobrodružné fantasy Milion let před Kristem. Absurdní příběh hodil do jednoho pytle pravěké lidi s dinosaury a Welch představil jako první ženu historie, která se odívá pouze do kožených bikin. Miniaturní kostým splnil svůj účel a Welch se stala sexsymbolem, jenž v popkultuře nadobro přetrval – ve slavném filmu Vykoupení z věznice Shawshank je to právě plakát se spoře oděnou herečkou, který zakrývá dvacet let střežené tajemství doživotně odsouzeného protagonisty.
raquel-welch-4
Milion let před Kristem (1966) | Getty Images 2015
V rychlém sledu následovaly role ve sci-fi Fantastická cesta, komedii Okouzlený, dobrodružném snímku Fathom a westernech Bandolero! a 100 pušek. Za výkon v oceňované verzi Tří mušketýrů z roku 1973 si Welch odnesla Zlatý glóbus. Zahrála si rovněž v pokračování a roku 1977 se zaskvěla vedla Jeana-Paula Belmonda v legendární komedii Zvíře.
Raquel Welch, Jean-Paul Belmondo
Zvíře
Hollywoodskou reputaci jí narušil spor se studiem MGM ohledně filmu Plechárna (1982). Neplnila prý smluvní závazky a dostala výpověď. Soud sice vyhrála, ale od té doby její filmová kariéra uvadala. Nominaci na Zlatý glóbus si vysloužila ještě za TV film Right to Die z roku 1988, jinak hrála v nepříliš známých televizních produkcích.
Od 90. let brala zavděk menšími rolemi v komediích jako Bláznivá střela 33 a 1/3, Jsem do ní blázen, Pravá blondýnka nebo Bláznivý boss, po nichž si na ni došláply pověstné anticeny Zlatá malina. Čas od času hostovala v seriálech jako Všichni starostovi muži nebo Kriminálka Miami a roku 1997 hrála na Broadwayi v muzikálu Victor/Victoria. Naposledy se objevila ve filmu Milovník po přechodu z roku 2017.
raquel-welch-7
na premiéře filmu Milovník po přechodu (2017) | Jason LaVeris / FilmMagic
Časopis Empire ji vybral mezi 100 nejvíc sexy hvězd filmové historie a Playboy jí přiřkl třetí místo mezi nejžhavějšími modelkami 20. století. Fotila pro něj roku 1979, ale odmítla se kompletně odhalit. Nikdy to ostatně neměla zapotřebí a ikonou se stala spíš v oblasti módy. Zastupovala různé kosmetické značky, inspirovala svými účesy a od 80. let se proslavila také jako fitness instruktorka po vzoru Jane Fondy.
raquel-welch-6
neúnavná propagátorka aerobiku | Getty Images 2015
Čtyřikrát se vdala a měla dvě děti. Naposledy se rozvedla roku 2003 a prohlašovala, že muže k životu nepotřebuje. Dosáhla finanční nezávislosti a všeobecně respektovaného postavení a na rozdíl od řady jiných žen s pověstí sexuálních symbolů prošla životem bez veřejných skandálů. Pověst sexbomby považovala za „šťastné nedorozumění“, jak uvedla v knize Raquel Welch: Life in Pictures z roku 2018.

Kinolog: Co je valentýnský film a proč se tento svátek slaví

Valentýnské filmy nejsou jenom romantické komedie, ale i melodramata. Které z nich jsou světově nejpopulárnější? Musí jít vždy o příběhy mezi mužem a ženou, nemohou tam být i zvířata a stroje? A jak se ubránit kýčovitému dojetí?