Bývalá největší hvězda Hollywoodu v 85 letech zesměšňuje vlastní komiksový propadák, v němž jsme viděli nejšerednějšího Al Pacina

Bývalá největší hvězda Hollywoodu v 85 letech zesměšňuje vlastní komiksový propadák, v němž jsme viděli nejšerednějšího Al Pacina
Dick Tracy | Buena Vista International
Americká televizní stanice Turner Classic Movies si na poslední páteční večer přichystala překvapení. V programu nazvaném Dick Tracy Special: Tracy Zooms In vystoupil slavný herec Warren Beatty, jenž přes zoom hovořil s moderátory Benem Mankiewiczem a Leonardem Maltinem.
Představitel ústředního gangstera z filmu Bonnie a Clyde (1967) a držitel režisérského Oscara za snímek Rudí se chatu účastnil v charakteristickém žlutém Dicka Tracyho, takže zosobnil fiktivní postavu komiksového detektiva. V této roli se s publikem podělil o novinky ze svého života a dokonce pomluvil snímek Warrena Beattyho, tedy sám sebe, protože Tracyho ztvárnil ve filmu z roku 1990.
byvala-nejvetsi-hvezda-hollywoodu-v-85-letech-zesmesnuje-vlastni-komiksovy-propadak-v-nemz-jsme-videli-nejserednejsiho-al-pacina
Dick Tracy | Buena Vista International
Dick Tracy byl třetím celovečerním filmem, který Beatty režíroval. Na počátku 90. let už sice neplatil za vlivnou osobu Hollywoodu jako v době, kdy si prosadil natočení zmíněné progresivní gangsterky, ale hvězdy s ním přesto chtěly spolupracovat. Ve vizuálně extravagantní komiksovce si tudíž zahrála popová diva Madonna, Dustin Hoffman, James Caan a především Al Pacino. Ten se převtělil do hrbatého záporáka s bradavicí a špičatým nosem a vysloužil si oscarovou nominaci.
Snímek si ihned po uvedení vysloužil rozporuplnou pověst. Akademie jej ocenila hned sedmi nominacemi na zlaté sošky, z nichž proměnil tři. Kritici se rozdělili na dva tábory a film s kultovními parametry nakonec vyšuměl s nálepkou propadáku, jelikož se nevyrovnal Batmanovi z roku 1989. A to při rozpočtu 46 milionů dolarů vydělal o 120 milionů víc!
Na pokračování nikdy nedošlo a společnost Tribune Media, od níž Beatty získal roku 1985 na Tracyho práva, se je po přelomu tisíciletí pokoušela získat zpět. Táhlé soudní pře dovedly herce k jeho první návštěvě Turner Classic Movies, kde coby Tracy absolvoval rozhovor už roku 2011. Tímto televizním speciálem dosáhl svého a soud uznal, že si práva může ponechat.
Aktuální účast může značit dvě věci. Beattymu buď opět hrozí, že o práva přijde, nebo má s šarmantním detektivem větší plány. Společně s moderátory totiž coby Dick Tracy sledoval několik klipů z filmu a následně volal Warrenovi Beattymu. Skutečně, herec se poté na zoom připojil i v úloze sebe samotného. S Tracym se usmířil a souhlasili, že budou lépe spolupracovat, kdyby došlo na filmové pokračování.
Warren Beatty
Beatty, jenž stanici s tímto nápadem dle IndieWire sám oslovil, se natočení Dicka Tracyho 2 nikdy nebránil a vážně o něm hovořil ještě roku 2016. V pětaosmdesáti letech a s jediným režisérským kreditem za poslední čtvrtstoletí, jímž byla chladně přijatá romantická komedie Pravidla neplatí (2016), s tím ale moc počítat nemůžeme. Jedničku si navíc pamatuje jen pár lidí a je dost obtížné rozhodnout, zda je to na škodu.

Kinolog: Co je valentýnský film a proč se tento svátek slaví

Valentýnské filmy nejsou jenom romantické komedie, ale i melodramata. Které z nich jsou světově nejpopulárnější? Musí jít vždy o příběhy mezi mužem a ženou, nemohou tam být i zvířata a stroje? A jak se ubránit kýčovitému dojetí?