Září v nejsledovanějších seriálech HBO, je nebinární a sebevědomá. Bella Ramsey z Last of Us statečně snáší i nepřízeň části publika

Září v nejsledovanějších seriálech HBO, je nebinární a sebevědomá. Bella Ramsey z Last of Us statečně snáší i nepřízeň části publika
Bella Ramsey | HBO Max
Bellu Ramsey si pamatujeme už jako jedenáctiletou představitelku Lyanny Mormont ze Hry o trůny. Mladá šlechtična se měla původně objevit v jediné epizodě, ale Ramsey jí propůjčila nepřehlédnutelné charisma, takže se postava opakovaně vracela v průběhu šesté, sedmé i finální osmé série.

Od jedenácti let na raketovém vzestupu

O velký herecký objev se začaly prát všemožné televizní produkce a rodačka z anglického Nottinghamu zazářila třeba v Čarodějnicích školou povinných od BBC, za něž získala cenu BAFTA. Pro Netflix se podílela na dabingu animovaného seriálu Hilda, zahrála si také ve dvou epizodách oceňovaného seriálu Jeho temné esence nebo v historické sérii Becoming Elizabeth.
V životopisném snímku Judy jsme ji mohli vidět jako dceru Judy Garland, již ztvárnila oscarová Renee Zellweger. Loni se chopila titulní role ve filmové adaptaci populárního románu Leny Dunham Catherine Called Birdy, kterou najdete na Prime Video. Příběh pojednává o čtrnáctileté dívce, již se její rodiče ve středověku marně pokouší provdat těm nejohavnějším nápadníkům. Za svůj výkon obdržela nominaci na prestižní Critic’s Choice Award.
Bella Ramsey
Hra o trůny | HBO
Dosud největší, ba přímo gigantickou příležitost dostala od tvůrce Černobylu Craiga Mazina, jenž ji obsadil do role Ellie v postapokalyptickém seriálu HBO The Last of Us. Adaptace oblíbené videohry pojednává o houbové nákaze, která lidi proměňuje v zombie a v děsivá stvoření nazývaná Clickers. Ellie, ve videohře gay postava, je proti infekci zázračně imunní a společně s dospělým kumpánem Joelem (Pedro Pascal) prochází zdevastovanými Spojenými státy coby poslední naděje lidstva.

Kritika veřejnosti ji nezlomí

Seriál aktuálně zveřejnil prvních pět epizod, které se těší jak obrovské sledovanosti, tak kontroverzím. Od homofobů to například schytává třetí díl, jenž odbočil od hlavní linie a soustředil se na intimní vztah dvou gay mužů. Ožehavým tématem bylo už před premiérou rovněž obsazení postav, na jejichž image jsou fanoušci a fanynky her hákliví. Pedro Pascal jako Joel sklidil chválu, ovšem Ramsey se setkávala s nesouhlasem kvůli tomu, že vzhledově se Ellie příliš nepodobá. Ačkoli si ji Mazin vybral z více než stovky uchazeček, ona sama o své účasti pochybovala. „Dlouho jsem se srovnávala s tím, že jsem Ellie a že do role zapadnu. Dokonce i poté, co natáčení skončilo,“ prozradila herečka pro Elle.
Kritiku ze strany veřejnosti prý brala s nadhledem, ale přesto ji místy nenechala v klidu spát. „Občas jsem se tomu zasmála. Ale jindy jsem dokončila desetiminutové procházení sociálních sítí, odložila mobil a pomyslela si, že to byl hodně špatný nápad,“ nechala se slyšet pro New York Times. V přijetí těchto předsudků jí pomáhal její neústupný charakter. „Věřila bych si, že můžu někoho sejmout,“ prohlásila se smíchem v rozhovoru s kolegou Pascalem v pořadu HBO Max Get To Know Me. Jako drsnou a divokou nahlíží Ramsey i Craig Mazin, jenž v rozhovoru pro IMDb potvrdil, že právě tuto mladou herečku by si vybral do svého postapokalyptického týmu. Mimo jiné i proto, jak umí zacházet s nožem.
Bella Ramsey
Catherine Called Birdy | Amazon Prime Video
S Ellie tedy Bellu spojuje mnoho povahových vlastností či dovedností. Na úlohu se pečlivě připravovala a nacvičovala americký akcent, který pilovala hlavně v nadávkách. Ellie ostatně sprostě nadává v každé druhé replice. Ztotožnila se s ní, přestože hru nikdy nehrála, pouze sledovala videa gamerů na YouTube. Aby se Ellie fyzicky přiblížila, neváhala nechat si zkrátit vlasy takřka o 40 centimetrů.

Genderově fluidní a neurodivergentní věřící

Ellie je lesba, přičemž ohlášená druhá řada seriálu zobrazí její vztah s Dinou. Ramsey v podcastu Happy, Sad, Confused vyjádřila nadšení nad touto romantickou linií. Herečka se minulý měsíc v rozhovoru pro New York Times svěřila, že byla vždy genderově fluidní a lidé ji často považovali za chlapce. „Když mě oslovovali v ženském rodu, nepřemýšlela jsem o tom, ale když na mě někdo použil mužský, bylo to dost vzrušující,“ vysvětlovala. Na formě oslovení jí ale nezáleží. „Jsem prostě člověk,“ tvrdí o sobě.
V mládí se cítila osaměle především ve škole, na kterou navzdory hereckým úspěchům nezanevřela. Spolužákům nesměla o své účasti ve Hře o trůny nic prozradit, neboť ji vázala smlouva o mlčenlivosti. Jakmile však odvysílali její první epizody, každý s ní chtěl kamarádit. Tehdy si poprvé uvědomila, že se její život mění, a kvůli náporu nových pracovních zakázek musela přejít na domácí výuku.
Během tohoto transformativního období podstoupila testy, které odhalily, že je neurodivergentní. Nejde nutně o hendikep, mozek těchto lidí pouze zpracovává a reaguje na vnější informace jinak, než se považuje za typické. Ramsey svou diagnózu blíže nespecifikovala (zda je například o autismus, ADHD či něco jiného), ale přistupuje k ní pozitivně a v práci ani v osobním životě ji zřejmě výrazněji neovlivňuje.
V těžkých situacích jí pomáhala také křesťanská víra, díky níž prý dokázala překonat anorexii. Nezajímá se ovšem přímo o institucionalizované náboženství, pěstuje si spíše vlastní soukromou víru ve „světlo na konci tunelu“, jak popsala v sérii tweetů z roku 2018.
The Last of Us
The Last of Us | HBO Max
Jako Ellie budeme Bellu Ramsey ještě nějaký čas vídat, což ji těší i díky skvělému vztahu s kolegou Pedro Pascalem. Pro podcast Happy, Sad, Confused se svěřila, že produkci druhé řady nadšeně vyhlíží i navzdory tomu, že cesty Joela a Ellie se na nějakou dobu rozdělí. Nervozitou ji naplňuje také vysoká míra násilí ve videoherní předloze, již tvůrci do seriálu postupně otisknou. Jinak ale už mnohokrát prokázala, že má stejně jako Ellie pro strach uděláno. A pokud ji některé nepříznivé postoje okolí nerozhodí, může to ve své branži dotáhnout ještě daleko.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.