Dort jako kabelka nebo minigolfové hřiště. Bizarní pečicí pořady Netflixu se inspirují webovými virály

Dort jako kabelka nebo minigolfové hřiště. Bizarní pečicí pořady Netflixu se inspirují webovými virály
Baking Impossible (2021) | Netflix
Varování na úvod: všechny následující pořady jedou na vlně čisté infantility a při jejich sledování často nevíte, jestli máte probudit své vnitřní dítě nebo rovnou svého vnitřního idiota. Nicméně pokud vás baví formáty jako Dřevomaniaci či Lego Masters, tak se na jejich příjemně lobotomizujícící náturou nejspíš budete schopní naladit.
Zároveň odpovídají na vlnu gastronomických soutěžních reality show od MasterChef po Iron Chef, kde jde zpravidla o co nejlepší výsledek podaný v krátkém časovém limitu, takže je potřeba skloubit touhu po dokonalosti s time managementem. V těchto mantinelech se tvůrci nových pořadů samozřejmě snaží vymýšlet různé modifikace a zlepšováky.
The Curious Creations of Christine McConnell
The Curious Creations (2022)
Slavná The Great British Bake Off si udělala jméno na tom, že soutěž v pečení pojala jako kultivovanou zábavu se suchým britským humorem. Netflix jde ovšem většinou přímočařejší a agresivnější cestou. V pořadu Vař za každou cenu je příprava jídel spojená s aukcí o ingredience. Nová soutěž Papiňák, kde výherce nevybírá porota, ale sami soutěžící, zase (ne moc úspěšně) roubuje na princip talentové soutěže prvky vyřazovacích reality show jako Survivor a Big Brother. Snack vs. Chef je zase formát, kde jde o to pomocí kulinářských dovedností napodobit průmyslově vyráběné svačinky z automatů.
Speciálně pečicí formáty se vypořádávají ještě s jednou okolností – totiž s tím, že ve vrcholném cukrářství zdaleka nejde jen o dosažení nejlepší chuti. Naopak, tím nejdůležitějším je vzhled. Díky různým modelovacím hmotám nebo třeba jedlému papíru je možné si vyhrát s tvarováním a zdobením dortů do té míry, že se z práce se sladkými zákusky stala pomalu dekorativní, estetická nebo přímo iluzionistická disciplína.
Toho ostatně využívají pořady jako série vypiplaných halloweenských receptů jen pro nejpokročilejší kulinářské dříče The Curious Creations of Christine McConnell, případně soutěž Vysoká čokoládová, kde jde spíš o zasvěcování soutěžících do tajů práce s čokoládou než o tvrdé zápolení.
Nailed It!
Nailed It! (2020)
Zavedený formát Netflixu Nailed It! se tuhle maniakální ornamentálnost cukrářského umění snaží postavit na hlavu. V téhle sérii totiž soutěží lidé, kteří nemají s pečením žádné velké zkušenosti. Jejich úkolem je připravit dorty či zákusky, na něž jejich schopnosti rozhodně nestačí, navíc v limitu, s nímž by měli problém i špičkoví pekaři. Výsledek nakonec vždycky vypadá jako zoufalý nepodarek, nad kterým se ale porota i soutěžící (a v lepším případě i publikum) společně zasmějí.
Nailed it! byl inspirovaný memem Pinterest fail, který spočíval v posílání fotek nepovedených napodobenin cukrářských výrobků společně s originálem. Díky své oblíbenosti se postupem času stal také způsobem, jak zpopularizovat ostatní série Netflixu – v nejnovější sezóně se každá epizoda vztahuje k jednomu úspěšnému seriálu streamovací služby. Jednotlivé díly mají nicméně kolísavou kvalitu podle toho, jak moc nemotorní kuchaři se tu setkají a jak obtížné výzvy před ně pořadatelé postaví. Nejzábavnější je vždy sledovat zápasy soutěžících se zadáními, mezi kterými je třeba třípatrový perníkový dort, dortíkový model sluneční soustavy nebo figurka zaklínače Geralta v kádi s vodou.
Je to dort?
Je to dort? (2022)
Z internetu pochází i námět soutěže Je to dort? Virál s názvem Is it cake? šířený především na YouTube a TikToku spočíval v tom, že jste posílali fotky dortů, které vypadaly jako realistické napodobeniny skutečných věcí – od zeleniny přes toaletní papír až třeba po lidský obličej. V reality show Je to dort? nemají soutěžící za úkol takový dort vyrobit, ale jen rozeznat. Dostanou na výběr z pěti předmětů stejného druhu, z nichž jeden je ve skutečnosti dort. Moderátor pak vybranou věc zkusí rozkrojit, aby poznal, co je zač. Soutěžící v jednotlivých epizodách první sezóny zatím hledali dorty ve tvaru hamburgerů, dámských kabelek nebo nafukovacích míčů.
I tady se moderátor Mikey Day spoléhá hlavně na frenetický pitvořivý humor. Ale také zde platí, že na to, jak jednoduchý koncept tenhle pořad má, je překvapivě zábavný. Dokonce ještě zábavnější než Nailed It!, protože se tolik nespoléhá na to, že humor přinesou samotní soutěžící svým nepovedeným vařením. Namísto toho funguje na jednoduchém principu, že spolu se soutěžícími hádáme, co je skutečnost a hodnotíme, jak se výrobcům dortů podařilo nás přelstít. Navíc se trochu přiživuje na paranoidním pocitu, že věci kolem nás nejsou ve skutečnosti tím, čím se zdají být. Kdo ví, možná i tenhle článek je ve skutečnosti dort…
Vypečená technika
Vypečená technika (2021)
Nejlepší z bizarních cukrářských formátů Netflixu je ale pořad Vypečená technika, jehož první a zatím jediná sezóna byla odvysílaná už v roce 2021. Přišel totiž s nejspíš úplně původním konceptem takzvaného „cukranýřství“. Soutěží tu dvojice, která se skládá z cukráře nebo cukrářky a technika nebo techničku. Společným úkolem je vytvořit něco, co spojuje jejich dovednosti – částečně dort a částečně stroj. Může to být robot, který dokáže projít přes sérii překážek, oděv na módní přehlídku nebo minigolfové hřiště, na němž se dá doopravdy hrát.
Pokud tu něco dramaturgicky drhne, je to výběr soutěžících – obzvlášť technici a techničky občas nejsou tak zruční, jak to úkoly vyžadují – a velká náročnost některých výzev. Díky absurdním úkolům, kutilskému duchu a také pohotové moderaci Justina Willmana (iluzionista známý ze série Magic for Humans) patří Vypečená technika v oblasti hrdě přihlouplé oddychové reality TV rozhodně k tomu zdařilejšímu.
Na podivné pořady o vaření samozřejmě Netflix nemá patent, jenže většina těch ostatních není dostupná v České republice. V USA momentálně najdete třeba reality show Dishmantled, kde na začátku po kuchařích vystřelí z kanónu jídlo a oni ho musí uvařit, nebo pořad Crime Scene Kitchen, v něm soutěžících musí připravit jídlo jen na základě tajuplných indicií o tom, co by to mohlo být.

Kinolog: Tento film není o Vietnamu, je to Vietnam. Hotová apokalypsa!

Do kin přichází po letech nejslavnější protiválečný film všech dob – Apocalypse Now. Tento sestřih má 183 minut a odpovídá nejvíc tomu, čeho chtěl dosáhnout režisér Francis Ford Coppola. Takové dílo by dnes už nemohlo vzniknout.