Desáté Rychle a zběsile v první upoutávce. Jeden z nejdražších filmů historie posouvá hranice směšného megalomanství

Desáté Rychle a zběsile v první upoutávce. Jeden z nejdražších filmů historie posouvá hranice směšného megalomanství
Rychle a zběsile 10 | Universal Pictures
Den po zveřejnění prvních obrázků v časopisu Empire, na nichž vidíme Vina Diesela i herecké posily Jasona Momoau a Brie Larson, se konečně dostává na první upoutávku k očekávanému Rychle a zběsile 10. Deváté pokračování akčního hitu o pouličních závodnících si prošlo produkčními nesnázemi a s rozpočtem odhadovaným na 350 milionů dolarů jde o jeden z nejdražších filmů všech dob.
Původního režiséra Justina Lina, jenž natočil čtyřku, pětku a šestku, nahradil po bouři v zákulisí žánrový matador Louis Leterrier (Kurýr). Ten pro Empire už dříve ohlašoval neočekávaný vývoj příběhu ságy, která se chýlí ke konci. Součástí Rychle a zběsile bylo vždy utváření společenství mezi dřívějšími rivaly a překvapivé proměny záporných i kladných aktérů, což nás čeká i v tomto údajně posledním dílu.
Rychle a zběsile 10
Letterier současně prohlašoval, že dává přednost praktickým efektům před digitálními, což ale úvodní tříapůlminutový trailer zpochybňuje. Dieselova tradiční moudra o rodinné sounáležitosti narušuje záporák Momoa, jenž rozpoutává teroristickou vlnu připomínající béčkovou alternativu Mission: Impossible. Do vesmíru se sice nepodíváme, ale měřítko všech detonací a manévrů motorových vozidel atakuje žánr sci-fi víc než kdy dříve, přičemž navzdory astronomickému rozpočtu vše vypadá velmi ošklivě.
Osudovost navozojí flashbacky z minulých filmů, v nichž nechybí ani zesnulý Paul Walker, nebo inscenace, které na předešlá díla přímo odkazují. Vypadá to, že tvůrci opravdu zamýšleli vytvořit nejepičtější snímek v dějinách. Nikdo jim ale neřekl: „Dost! Tohle už je přes čáru.“ Na druhou stranu, hranice logiky a fyzikálních zákonů tahle série překračuje odnepaměti, tudíž nic jiného než spektakulární blbost očekávat nemůžeme.
Před kamerami se navíc sešlo hvězdné obsazení, které tvoří navrátilci Jason Statham, Charlize Theron, Michelle Rodriguez či Helen Mirren, jež doplní jednadevadesátiletá Rita Moreno nebo vycházející hvězda Daniela Melchior. Ať už to dopadne jakkoli, rozhodně to bude velké a třaskavé. Tuzemská premiéra proběhne 18. května.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.