U tebe nebo u mě? Witherspoon a Kutcher jsou do sebe roky zamilovaní, ale ztratili smysl pro humor

U tebe nebo u mě? Witherspoon a Kutcher jsou do sebe roky zamilovaní, ale ztratili smysl pro humor
U tebe nebo u mě? | Netflix
Debbie (Witherspoon) a Peter (Kutcher) jsou přáteli již dvacet let. Kdysi spolu strávili noc, ale Peter se hned ráno vypařil. Z jiskry, jež tehdy přeskočila, se stalo neuvěřitelně silné přátelství, které po letech nezničila ani ohromná vzdálenost mezi Los Angeles, kde žije Debbie, a New Yorkem, kam se později odstěhoval Peter. Denně si volají a říkají si všechno, tedy minimálně si to o sobě myslí.
Nyní se Debbie naskytla příležitost týdenního kurzu účetnictví, aby získala lépe placené zaměstnání. Její třináctiletý syn Jack je totiž silný alergik, léky jsou velmi drahé a Debbie to nemá snadné. Oba přátelé se těší na setkání, jenže těsně před odletem Debbie odřekne chůva a vypadá to, že z plánu sejde. Peter jí proto nabídne, že se na týden přestěhuje do L. A. a bude Jacka hlídat. Oba navíc postupně zjišťují, kolik toho před sebou ve skutečnosti tají...

Trailer: U tebe nebo u mě?

U tebe nebo u mě?
A právě ona tajemství jsou ústředním tématem celého příběhu. Kdyby si je totiž řekli před dvaceti lety, všechno mohlo být úplně jinak. Strach z přiznání si skutečných citů, jež drží dvojici od sebe celé roky, je v romantickém žánru již poměrně obehraným tématem, mohli jsme ho spatřit například v dramatech S láskou, Rosie nebo Jdi za svým srdcem.
To by samo o sobě nevadilo. Problém je s tím, že příběh má v sobě až moc děr. Debbie je velmi praktickou ženou, která musí mít ve všem pořádek, Jackovi na všechno připraví lístečky a manuály a je přehnaně ochranitelská. Bývalý manžel je horolezec, který deset měsíců v roce cestuje po celém světě, a ačkoli s ním má podle všeho slušný vztah, tvrdí, že je na všechno sama. Expartner viditelně ohledně syna nic neřeší. Debbie ze strachu synovi nic nedovolí, vaří sice zdravá, ale nepoživatelná jídla a Jack nezná téměř žádnou zábavu. A všechny tyto věci se snaží napravit Peter.
Ashton Kutcher
U tebe nebo u mě? | Netflix
Debbie chtěla být kdysi editorkou v knižním vydavatelství a Peter toužil stát se spisovatelem, ale oba se svého snu vzdali. Jednu knihu ale Peter přeci jen napsal. O existenci rukopisu se Debbie zmíní Peterova bývalá přítelkyně Minka, jež by se k němu chtěla vrátit. Debbie chce text předat spisovateli a vydavateli Theovi, kterého úplnou náhodou potká v baru, kam s Minkou zašly, a jež se stane i Peterovým sokem v lásce.
Vše je zkrátka moc prvoplánové. Snímek má sice potřebné romantické prvky, ale je vidět, že nad nimi nikdo moc nepřemýšlel a nesnažil se přijít s nějakým ozvláštněním nebo aspoň rozumným vysvětlením. Nedozvíte se, proč Peter knihu schovával a Debbie o ní neřekl, stejně tak nezjistíte, proč Debbie víc neřeší finanční závazky na syna s expartnerem.
Ashton Kutcher
U tebe nebo u mě? | Netflix
U tebe nebo u mě? tak v porovnání například s nedávnou premiérou snímku Shotgun Wedding nebo dřívějšími Sváteční rande a Vem si mě pokulhává. Vedle výše zmíněných výtek mu totiž chybí i humor.
Reese a Ashton jsou sice velmi sympatická dvojka, na kterou se příjemně kouká, ale scénář jim toho příliš k předvádění nepřipravil. Jejich konverzační scény zdaleka tolik nebaví jako na podobné vlně nesená romance Ten pravý, ta pravá? Pouhá jejich přítomnost tak snímek nezachrání.. Jako jednohubka na páteční večer při svíčkách ale jistě poslouží, i když jsou k dispozici zábavnější kousky (viz ty v článku jmenované).
hodnocení: 55 %

Kinolog: Která postava z Lásky nebeské je nejhorší? A co je na tom filmu vlastně romantického?

Jeden z nejoblíbenějších vánočních filmů obsahuje devět hlavních příběhů. Každý je problematický trochu jiným způsobem. Tento videorozbor neberte jako projev nenávisti, ale spíš jako pobavené pozorování věcí, co jsou pod povrchem.