Nejpříšernější komedie Mládeži nepřístupno měla premiéru před deseti lety. Herci se ztrapnili za pár dolarů a od filmu se distancují

Nejpříšernější komedie Mládeži nepřístupno měla premiéru před deseti lety. Herci se ztrapnili za pár dolarů a od filmu se distancují
Mládeži nepřístupno | Relativity Media
V minulosti jsme už několikrát psali o hvězdně obsazených filmech, které jsou opravdu tak mizerné, jak se o nich říká. Mládeži nepřístupno v tomto směru překonává i Batmana a Robina, Mortdecai: Grandiózní případ či Šťastný Nový rok. Producent Charles B. Wessler si při sledování klasických parodií bratří Zuckerů a pořadu Saturday Night Live vysnil celovečerní epizodickou komedii, v níž ti nejslavnější herci a herečky provádí extrémně neotřelé, oplzlé a trapné výstupy.

Necenzurovaný trailer: Mládeži nepřístupno

Svůj projekt nazval Movie 43, za čímž nemáme hledat nic sofistikovaného. Zaslechl to prý z úst svého syna, a když se ujistil, že žádný film s tímto titulem neexistuje, měl svou sbírku šílených skečů rázem pojmenovanou. Wessler následně využil své kontakty a dal dohromady působivé seskupení režisérů a režisérek. Bratři Zuckerové, kteří stojí za Žhavými výstřely či Bláznivou střelou, nakonec účast odřekli, ale na palubě zůstali třeba Peter Farrelly (oscarová Zelená kniha), James Gunn (Strážci Galaxie), Brett Ratner (Křižovatka smrti) nebo Elizabeth Banks (nadcházející Medvěd na koksu).
Nešlo o dílo, které by vyžadovalo silný autorský vklad. James Gunn, nynější šéf filmové divize DC Studios, si roku 2018 během živého vysílání na Facebooku stěžoval, že ho tu pitomost ani nenechali sestříhat. Režiséři měli spíš dohlédnout na to, že herci během jejich maximálně čtyřdenního natáčení zděšeně neprchnou. Představitel Wolverina Hugh Jackman ostatně bere za blockbusterové role miliony dolarů, přičemž zde dostal pár drobných za rande s Kate Winslet, během něhož se mu pod bradou pohupují varlata.
Právě tento segment, který se natočil jako první, přesvědčil distribuční společnost Relativity Media. Studia nechtěla s filmem nic mít, jelikož mládeži nepřístupné komedie, jejichž humor však cílí na puberťáky, nepředstavovaly žádoucí nabídku. Varlata pod bradou ale zafungovala a Wessler dostal svolení tuto nekonvenční šílenost zkompletovat.
Jeremy Allen White, Liev Schreiber
Mládeži nepřístupno
Vytipoval si další věhlasné herce a herečky jako Naomi Watts, Lieva Schreibera, Halle Berry, Umu Thurman či Richarda Gerea. A zvolil neústupnou taktiku, kdy odmítnutí nepřipadá v úvahu. „Většina agentů věděla o mých záměrech a vyhýbala se mi. Jaký agent by chtěl svému velkému klientovi dohodit dvoudenní natáčení za 800 dolarů na den?“ vysvětloval Wessler roku 2013 pro The Hollywood Reporter. „Popravdě mi pomohlo hodně přátel, které jsem obsadil. Kdyby odmítli, ten film by nikdy nevznikl,“ dodal.
Mnoho herců souhlasilo také proto, že měli možnost hrát mimo svou obvyklou typologii. A pokud se někomu nechtělo, tvůrci nabídli mimořádnou časovou flexibilitu. „Očividně z toho chtěli vycouvat. Ale my je nenechali. Počkejte si na ně. Nafilmujte je, až se jim to bude hodit. Zajistěte, aby se cítili provinile,“ popisoval Peter Farrelly pro New York Post.
Celá produkce tudíž zabrala čtyři roky, jelikož rozvrh některých osobností nešlo lépe přizpůsobit. A protože šlo o levný šestimilionový projekt, nebyl žádný spěch. Nikdo se rovněž nepozastavoval nad tím, že přítomné hvězdy odmítly snímek propagovat. Jiné se od něj pro změnu distancovaly předem a George Clooney dle magazínu Vulture odmítl svou účast se slovy: „Na to, kurva, zapomeňte!“
Při pohledu na většinu scén se jeho odmítnutí jeví ještě jako mírné. Liev Schreiber a Naomi Watts (tehdy skuteční manželé) ztvárňují v jedné epizodě nekonvenční rodiče, kteří v rámci domácí výuky svého syna inscenují všechny aspekty běžné školní docházky včetně šikany, pořádání večírků a prvního polibku, který se synem absolvuje matka. Chris Pratt s žaludečními potížemi běží vyznat své dívce lásku, a když ho srazí automobil, dost ošklivě pokálí přední sklo.
Kieran Culkin, Emma Stone
Mládeži nepřístupno
Netradiční dílo se přirozeně těšilo pozornosti médií a dá se říci, že dláždilo cestu pro nový druh filmové zábavy. Kritici však dali jasně najevo, co si o ní myslí. Mládeži nepřístupno šlo do amerických kin 25. ledna 2013, tedy v době, kdy obvykle dostávají prostor prestižní oscarové produkce. Recenze se předháněly v negativních verdiktech a web Rotten Tomatoes ukazuje pouze 4 % pozitivních z celkových 89 recenzí. Publikum pro změnu uděluje tristních 24 %.
Mládeži nepřístupno představuje dno mainstreamové filmové komedie a vyvrcholení principu, který tak nadějně odstartoval se Žhavými výstřely a postupně uvadal ve Scary Movie a dalších napodobeninách jako Disaster Movie nebo Děsnej doják. Tedy vzít respektované charakterní herce a nechat je napospas bizarním situacím, což má být vtipné už z podstaty.
Jenže mnoho lidí intelektuálnější humor nepotřebuje a finanční výsledek Mládeži nepřístupno svědčí o tom, že i takhle lze generovat skvělé zisky. Šestimilionový rozpočet se přetavil v globální tržby v hodnotě 32,4 milionů dolarů. Takové číslo by pro snímek plný hvězd obvykle značilo pohromu, ale pro laciný a vysmívaný experiment, kam se herci dobrovolně a zadarmo odešli ztrapnit, šlo o velký úspěch.
Když se jeden z novinářů loňské tiskovky v Karlových Varech ptal na Mládeži nepřístupno přítomného Lieva Schreibera, herec si se smíchem povzdechl a naznačil, že některé kariérní štace se nesmí brát úplně vážně. A tento postoj naštěstí zaujímá kompletní filmová komunita. Hvězdně obsazené mizerné filmy sice stále vznikají, ale tvůrci už za prioritu nepovažují pouze pokleslost. Nad tento trend se Hollywood snad konečně povznesl.

Kinolog: Langmajer poprcává na Ostrově déle než Šest dní a sedm nocí

Česká romantická komedie Ostrov plní své poslání díky tomu, že je dokonale odříznutá od současné české reality. To předchozí filmy Rudolfa Havlíka měly s realitou celkem problém.