Kinolog: Langmajer poprcává na Ostrově déle než Šest dní a sedm nocí

Kinolog: Langmajer poprcává na Ostrově déle než Šest dní a sedm nocí
Ostrov | CinemArt
Havlík jako samouk a filmový nadšenec překvapivě točí chladně vykalkulované filmy pro filmové nenadšence. Jako by skoro vždy měl před očima nějaký vzor a ten jen školácky naplňoval.
V Ostrově však využil více odposlechnutých hovorů mezi hercem Jiřím Langmajerem a jeho manželkou Adélou Gondíkovou a v tvorbě příběhu zužitkoval své cestovatelské zkušenosti a schopnost „číst terén“, takže ve filmu hraje i samo prostředí.
Vznikla tak obstojná česká verze „comedy of remarriage“ (komedie o znovuobnovení manželství), v níž jsou ovšem karty rozdané tak, že muž je vlastně ideálem, zatímco žena poněkud neschopná a hloupá. Divačky se s ní tak nemusejí naplno identifikovat, ale spíše snít o tom, jaké by to bylo zažít takto „exotickou dovolenou“.

PŘEDCHOZÍ DÍL KINOLOGA

Film, který zabil kariéru Brada Pitta. Dekadentní Babylon je pro otrlé znalce

Retro velkofilm Babylon odehrávající se ve 20. letech minulého století stál asi 80 milionů dolarů a je to jeden z největších komerčních propadáků roku. Jenomže má i nominace na Oscary a část recenzentské obce ho považuje za jeden z nejlepších „filmů o filmu“, jaké kdy vznikly.