Kinocast: Cobra Kai smiřuje generace a ukazuje, že vše se dá řešit pomocí karate

Kinocast: Cobra Kai smiřuje generace a ukazuje, že vše se dá řešit pomocí karate
Cobra Kai (2018) | Netflix
Seriál Cobra Kai přímo navazuje na Karate Kid, ale odehrává se o několik desítek později. A jeho hrdinou, alespoň zpočátku, je Johnny Lawrence, bývalý student „zlé“ karatistické školy Cobra Kai, který šikanoval mladého hrdinu Daniela LaRussa. Johnny se rozhodne po letech zase začít učit bojové umění mladou generaci, čímž ale vyprovokuje Daniela, z nějž se stal ředitel prosperujícího obchodu s auty, k odvetné akci.
Pozvání Tondy Tesaře tentokrát přijal sensei filmové publicistky Tomáš Stejskal. Na úvodní otázku, jestli by si vybral dódžó pana Mijagiho, nebo Cobra Kai, odpověděl, že coby fanoušek původního Karate Kid by nejspíš šel do Mijagi-do, ale po zhlédnutí nového seriálu už v tom nemá tak jasno. Síla Cobra Kai nicméně podle něj spočívá hlavně v tom, že dokáže oslovovat jak nostalgiky, tak mladou generaci.
Cobra Kai
Cobra Kai (2018) | Netflix
„Obtížně si vybavuju seriál, který by tohle uměl propojit. „Existuje spousta dobrých filmů a seriálů, které se vrací k osmdesátkám, a spousta skvělých seriálů pro mládež, ale nenapadá mě moc věcí, které by byly vstřícné k oběma generacím,“ říká Tomáš. Kromě toho, že je to návyková, zábavná záležitost, se v Cobra Kai akcentují témata jako šikana, používání násilí a společenské rozdíly. A navíc ukazuje, že každý problém se dá řešit pomocí karate.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.