Nejočekávanější zahraniční filmy v kinech: Velká loučení, komiksový nášup, Nicolas Cage jako hrabě Drákula

Nejočekávanější zahraniční filmy v kinech: Velká loučení, komiksový nášup, Nicolas Cage jako hrabě Drákula
Renfield | CinemArt

Ant-Man a Wasp: Quantumania

premiéra 16. 2., akční, dobrodružný, komedie
režie: Peyton Reed
Ant-Man a Wasp: Quantumania | Marvel Studios
Quantumania odstartuje pátou fázi Marvel Cinematic Universe. Po dvojici předchozích ant-manovských filmů se Scott Lang výrazněji zapojí do avengerovské linie, bude řešit vlastní minulost pomocí alternativní reality a utká se se zloduchem Kangem Dobyvatelem.
V rámci marvelovek je o filmového Ant-Mana mezi tuzemským publikem poměrně vlažný zájem. Na prvního přišlo celkem pouhých 108 tisíc divaček a diváků, dvojka má na kontě 182 tisíce platících.

TÁR

premiéra 23. 2., drama, hudební, psychologický
režie: Todd Field
TÁR | Focus Features
TÁR pojednává o geniální dirigentce a skladatelce, která jako první žena v historii vede Berlínskou filharmonii. Hlavní protagonistka v podání Cate Blanchett se během dvou a půl hodiny propadá do stále více emocionálně vyhraněných situací. Psychologické drama bylo psané na míru Cate Blanchett.
TÁR má šest nominací na Oscara, včetně těch pro nejlepší film, režii, scénář a ženský herecký výkon v hlavní roli. Nevyhnul se však kritice zahraničních recenzentů, kteří přemýšlejí o tom, zda snímek víc vypovídá o „cancel culture“, nebo o #MeToo.

Medvěd na koksu

premiéra 23. 2., komedie, krimi, thriller
režie: Elizabeth Banks
Medvěd na koksu
Komediálně laděný thriller je inspirovaný skutečnou událostí, během níž divoké zvíře spořádalo několik kilogramů kokainu a zemřelo. Pytel s drogou vypadl z vrtulníku na místo oblíbené přírodní rezervace. Po stopách zásilky jdou gangsteři a policisté, jejichž kroky se nevyhnou překvapeným turistům a pochopitelně také nebohému medvědovi.
Medvěd na koksu je třetím režijním počinem herečky Elizabeth Banks, která v minulosti natočila komedii Ladíme 2 a novou verzi Charlieho andílků.

Říše světla

premiéra 2. 3., drama, romantický
režie: Sam Mendes
Říše světla
Po titulech Fabelmanovi a Babylon do kin vstoupí další pocta cinefilství. Režisér Sam Mendes má za sebou Americkou krásu, bondovku Spectre a válečný snímek 1917. Ve své novince nás zavede do jednoho mimořádného kina, v němž se láska k filmům prolíná s životy jeho zaměstnanců. Za kamerou stál Roger Deakins, který byl za snímek nominovaný na Oscara.

Creed III

premiéra 2. 3., drama, sportovní
režie: Michael B. Jordan
Creed III
Creed s pořadovým číslem 3 se oprostil od hereckého angažmá Sylvestera Stalloneho. Hlavní představitel Michael B. Jordan se ujal režie a v rámci příběhu se musí postavit svému někdejšímu příteli z dětství, který opouští vězení a netouží po ničem jiném než dostat šanci v ringu.
První i druhý Creed se ve světě setkal se solidním komerčním úspěchem, oba snímky utržily téměř 390 milionů dolarů, u nás nicméně Stallonem podporovaná série netáhla. Na jedničku přišlo 20 tisíc platících, druhý film vidělo 45 tisíc divaček a diváků.

Shazam! Hněv bohů

premiéra 16. 3., akční, dobrodružný, komedie
režie: David F. Sandberg
Lucy Liu, Helen Mirren, Zachary Levi, David F. Sandberg, Meagan Good, Grace Caroline Currey | Warner Bros.
Komediálně laděný komiks od studia DC Shazam! zaznamenal před čtyřmi roky solidní fanouškovské i kritické ohlasy (u nás na film přišlo 103 tisíce platících). V pokračování se Shazam a spol. utkají s dcerami boha Atlase, kterým se nelíbí, že čerpají jeho sílu. V rolích záporaček se představí Lucy Liu a Helen Mirren.

John Wick: Kapitola 4

premiéra 30. 3., akční, krimi, thriller
režie: Chad Stahelski
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
Z Johna Wicka, jehož první akční dobrodružství přišlo do kin roku 2014, se vyklubala velmi silná série podporovaná vyznavači žánru. Mistr akčních choreografií Chad Stahelski nyní přichází s filmem s pořadovým číslem 4, ve kterém bude hrdina v podání Keanu Reevese čelit novému nepříteli Marquisovi (Bill Skarsgard) podporovanému mocnými spojenci z celého světa. Ke starým známým Laurencovi Fishburnemu a Ianu McShaneovi se navíc připojí asijské ikony Donnie Yen a Hiroyuki Sanada.

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů

premiéra 30. 3., akční, dobrodružný, fantasy
režie: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein
První film inspirovaný oblíbenou fantasy hrou Dungeons & Dragons vstoupil do kin roku 2000 a stal se z něj finanční propadák (rozpočet 45 milionů dolarů, tržby pouhé 34 miliony). V novince vystřídal Jeremy Ironse v úloze šéfa zlodějů Chris Pine. Tvůrci slibují odlehčené akční dobrodružství a bohatý fantasy svět. Hůř než předchůdce z roku 2000 dopadnout nemohou.

Super Mario Bros. ve filmu

premiéra 6. 4., animovaný, dobrodružný, komedie
režie: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Super Mario Bros. ve filmu | Universal Studios
Populární videohra Super Mario Bros., která vznikla roku 1985, dostala první hranou filmovou adaptaci roku 1993 a stal se z ní komerční propadák. Instalatér Mario a jeho bratr Luigi vyrážejí zachránit zajatou princeznu znovu, tentokrát v plně animovaném filmu. Před lety to poněkud překvapivě u diváků a divaček vyhrál Ježek Sonic a jeho dvě filmová dobrodružství (celosvětově utržila přes 720 milionů dolarů), Super Mario Bros. ve filmu vypadá jako chudší příbuzný, publikum by si ale mohl též naklonit.

Renfield

premiéra 13. 4., komedie, fantasy, horor
režie: Chris McKay
Renfield | Universal Pictures
Béčko s Nicolasem Cagem v roli hraběte Drákuly vzniklo ve scenáristické dílně Ryana Ridleyho, autora Ricka a Mortyho, režisérsky komediálně laděný horor zaštítil Chris McKay, který natočil sci-fi Válka zítřka a hravého LEGO Batman filmu. Snímek bude vyprávěný z perspektivy Drákulova pomocníka Renfielda, kterého ztvárnil Nicholas Hoult (Šílený Max: Zběsilá cesta). Kdo si s Cagem oblíbil tituly jako Mandy nebo Barva z vesmíru, má se na co těšit.

Smrtelné zlo: Probuzení

premiéra 20. 4., horor
režie: Lee Cronin
Smrtelné zlo: Probuzení
Lesní duch Sama Raimiho z roku 1981 platí za exploatační hororovou klasiku, na niž se pokoušeli navázat mnozí další. Podobně jako třeba Carpenterův Halloween a Romerova Noc oživlých mrtvol má řadu fanoušků a fanynek. Snímek Smrtelné zlo: Probuzení navazuje na Lesního ducha z roku 2013, místo na chatě se hrdinové ocitají v bytovém domě a opět nahlížejí do tajemné knihy, což vyvolá démony a krvavé řádění. Trailer vypadá nekompromisně, tudíž by si publikum mohl získat.

Strážci Galaxie: Volume 3

premiéra 4. 5., akční, dobrodružný, komedie
režie: James Gunn
Strážci Galaxie: Volume 3 | Marvel Studios
Nejzábavnější parta z marvelovské dílny se rozloučí se zástupem svých podporovatelů. Bude to nostalgické, fantastické, mezigalaktické a vtipné. Kromě starých známých James Gunn slibuje například účast Adama Warlocka (Will Poulter). Pokud máme některou z letos uváděných marvelovek jednoznačně doporučit, tak třetí Strážce Galaxie. Na oba předchozí filmy přišlo do českých kin 466 tisíc platících.

Rychle a zběsile 10

premiéra 18. 5., akční, krimi, mysteriózní
režie: Justin Lin, Louis Leterrier
Rychle a zběsile 10
Rychle a zběsile 10
První film ze série Rychle a zběsile vstoupil do kin roku 2001. Letos se tvůrci s mimořádně populární akční sérií rozloučí ve snímku Rychle a zběsile 10. Vzpomínat se bude na tragicky zesnulého Paula Walkera i na odpadlíka Dwaynea Johnsona a režiséra Justina Lina, který z natáčení desítky jen pár dnů po startu odstoupil. Očekávání jsou obrovská, tvůrci zatím zveřejnili pouze plakát a několik málo fotografií. Série celosvětově utržila sedm miliard dolarů, v pořadí devátý film série v českých kinech vidělo téměř 157 tisíc platících. Na celou sérii dorazil milion 638 tisíc diváků a divaček.

Malá mořská víla

premiéra 25. 5., dobrodružný, fantasy, rodinný
režie: Rob Marshall
Malá mořská víla | Disney
Po Aladinovi, Mulan a Pinocchiovi je tady další hraná verze Disneyho klasické pohádky. Tentokrát došlo na Malou mořskou vílu v podání zkušeného režiséra Roba Marshalla (Chicago, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna). V roli víly se představí Halle Bailey. Disney vkládá do nového filmového příběhu velké naděje a komerční očekávání. Aladin ještě před pandemií koronaviru utržil miliardu dolarů, Mulan uváděná mezi lockdowny přinesla pouhých 70 mega a Pinocchio do kin vůbec nešel.

Spider-Man: Napříč paralelními světy

premiéra 1. 6., animovaný, akční, dobrodružný
režie: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson
Spider-Man: Napříč paralelními světy | Sony
Film Spider-Man: Paralelní světy v roce 2018 dokázal, že komiks není zdaleka vyčerpaný námět a žánr. Snímek získal Oscara za nejlepší animovaný film, celosvětově utržil 384 miliony dolarů (do českých kin dorazilo jen 96 tisíc platících) a letos se dočkáme jeho pokračování. I tentokrát bude vedle animace hrát důležitou roli propracovaný a důmyslný scénář, který je znovu dílem dvojice Phil Lord a Chris Miller mající za sebou práci na LEGO příběhu nebo filmu 21 Jump Street.

Transformers: Probuzení monster

premiéra 8. 6., akční, dobrodružný, sci-fi
režie: Steven Caple Jr.
Transformers: Probuzení monster | Paramount Network
Snímek Transformers: Probuzení moster by měl být rebootem, který nakopne a nastartuje celou notně unavenou transformeří sérii. Film svým názvem a tématem odkazuje k devadesátkovému seriálu Beast Wars. Pozornost by měla směřovat k nebezpečným oplechovaným zvířecím druhům Maximalů (vévodí jim Optimus Primal), Predaconů a Terrorconů, které si půjdou po krku. Pochopitelně nebudou chybět ani věčně znesváření Decepticoni a Autoboti a hlavním lákadlem by měly být stejně jako v předchozích filmech souboje a CGI roboti, respektive monstra.
Novinku Probuzení monster režíroval Steven Caple jr., který má na kontě druhého Creeda. Na předchozí transformeří film s podtitulem Poslední rytíř (2017) přišlo do českých kin 127 tisíc divaček a diváků.

Mezi živly

premiéra 15. 6., animovaný, dobrodružný, komedie
režie: Peter Sohn
Mezi živly | Disney
Na psychologicky laděnou pixarovku V hlavě zabývající se lidskými emocemi přišlo roku 2015 do českých kin 295 tisíc lidí. Novinka Mezi živly pojede na podobné vlně a představí zemi, vzduch, oheň a vodu, přičemž poslední dva živly budou hrát ve filmu prim. Děj snímku je situovaný do jednoho města, ve kterém všechny živly koexistují vedle sebe. Pomyslnou love story přinese setkání ohnivé ženy Ember a vodního muže Wadea. Ačkoliv jde o protikladné elementy, dají se dohromady. Studio slibuje hravou podívanou, na kterou jsou jeho fanoušci a fanynky zvyklí.

Indiana Jones a disk osudu

premiéra 29. 6., akční, dobrodružný
režie: James Mangold
Indiana Jones a nástroj osudu | če
Mimořádně očekávaným titulem je rozhodně páté dobrodružství archeologa Indiana Jonese v podání Harrisona Forda. V jeho případě půjde o rozlučku s celou sérií a kultem, režírovat bude James Mangold, autor komiksovky Logan a závodu Le Mans '66. Snímek se odehrává v roce 1969. Jones se utká s bývalými nacisty, kteří se podíleli na vesmírném programu NASA. Tvůrci slibují děj odehrávající se ve více časových rovinách, Ford bude pro potřeby filmu omlazen. Když se v českých kinech promítala v pořadí čtvrtá jonesovka Království křišťálové lebky, přišly na ni 274 tisíce platících.
zdroje: Kinobox, Box Office Mojo, Kinomaniak

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.