Terapie pravdou je skvěle vyváženou tragikomikou. Harrison Ford zúročuje schopnost být nabubřelý i přívětivý

Terapie pravdou je skvěle vyváženou tragikomikou. Harrison Ford zúročuje schopnost být nabubřelý i přívětivý
Terapie pravdou | Apple TV+
Harrison Ford se brzy popáté představí jako Indiana Jones a ve svých osmdesáti letech bude možná hledat artefakty, které jsou mladší než on. Slavný herec však dokazuje, že stárnutí zvládá se vztyčenou hlavou. Momentálně září ve westernovém seriálovém hitu 1923, který rozšiřuje vesmír Yellowstonu a v USA ho vysílá Paramount+. Vedlejší roli přijal také v komediálním seriálu Terapie pravdou.

Trailer: Terapie pravdou

Terapie pravdou
Slavný herec není jediným důvodem, proč dát tomuto projektu šanci. Pochází totiž z pera Billa Lawrence a Bretta Goldsteina, kteří jsou podepsaní pod vynikajícím a hojně oceňovaným seriálem Ted Lasso. Jason Sudeikis v něm ztvárňuje kouče amerického fotbalu, jenž se vydává na nečekanou štaci do anglické Premier League. A vedle odlišného evropského sportu řeší i složitá pravidla mezilidských vztahů, v nichž mu jeho široký úsměv a dobré srdce občas nestačí.
Terapie pravdou nese charakteristický rukopis obou autorů, k nimž se ale připojuje osobnost Jasona Segela. Populární komik z Kopaček, Zbouchnuté či Jak jsem poznal vaši matku mnohokrát potvrdil, že umí oživit tragikomické postavy, za jejichž vtipným vystupováním tkví osamělá a soužená duše. Hraje excentrického terapeuta Jimmyho, jemuž při autonehodě zemřela manželka. Dny tráví popíjením, zoufalými pokusy navázat komunikaci s odcizenou pubertální dcerou a nasloucháním pacientům, jejichž pasivní přístupy k vlastním potížím jej paradoxně vytáčí.
Jeho role je už v první epizodě dostatečně propracovaná, přičemž podpůrní aktéři kolem ní vytváří kaleidoskop zajímavých vztahů. Ford vystupuje jako člověk, jenž má dle své nejzažitější šablony vše na háku, a trousí ironické poznámky, ale současně umí druhým naslouchat a podpořit je. Svůj domov popisuje jako pevnost osamění a tvůrci naznačují jeho jímavou minulost, jejíž odkrývání herci jistě umožní zabrousit do vrstevnatých emocí. Dobře zatím funguje i souhra se Segelem, jehož prý Ford před začátkem produkce neznal a poctivě nakoukával jeho filmy. Zdá se, že se na jeho notu rychle naladil.
Jason Segel, Harrison Ford
Terapie pravdou
Ted Lasso sice nabídl originálnější prostředí i aktéry, přičemž emoce lépe prodával i díky tomu, že se dlouho draly na povrch jaksi mimoděk přes dominující sportovní linii. Jenže na fotbalových trávnících je klíčový kolektiv, kdežto psychoterapeutická sezení vybízí k vnitřnímu obnažení. A v tom může být Terapie pravdou hodně silná. Postavy si nasazují pomyslné masky, s nimiž se dovedou lépe socializovat. Jejich dosavadní interakce naznačuje, že tvůrčí tým má dostatek nápadů, jak je vzájemně testovat a zábavně proplétat.
Jde o hloubavější verzi interiérových sitcomů, kde humor citlivě doprovází psychologii a občas si efektivně odskočí například k sociální satiře: „Jsem běloch v Pasadeně, policie mi ho maximálně odveze domů,“ sdělí Jimmy svému černošskému pacientovi poté, co ve spěchu odstaví auto na chodníku. Máte-li Apple TV+, Terapii pravdou určitě dejte šanci.
hodnocení prvních dvou epizod: 80 %

Kinolog: Šílený sektář zabil 900 lidí, Čech o tom natočil film. Lepší než udělá DiCaprio

O sektě Chrám lidu, již vedl reverend Jim Jones, vzniklo již mnoho dokumentárních i hraných filmů a seriálů. V roce 1978 spáchalo přes 900 jejích členů hromadnou sebevraždu, když vypili jed. Český snímek režiséra Jana Bušty se pokouší uchopit tragédii jinak než všechna ostatní díla.