Avatar pokořil dvě miliardy a je čtvrtým nejúspěšnějším filmem všech dob

Avatar pokořil dvě miliardy a je čtvrtým nejúspěšnějším filmem všech dob
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Poté, co druhý Avatar kvůli krizovému zimnímu počasí ve Spojených státech zahájil pouť kinosály pár milionů pod očekáváním, začali se početní odpůrci kanadského režiséra Jamese Camerona radovat, že se potvrdily jejich negativní odhady. Těžkotonážní blockbuster jim však ukázal dlouhý nos, když druhý víkend vykázal vyšší čísla než ten první, což je v amerických kinech u filmů v široké distribuci nevídaný úkaz. Zbytek světa se pak přidal se vší vervou a stvrdil, že Avatar je především globálním fenoménem. Sedmdesát procent tržeb přinesl ze zahraničí. Pro srovnání, druhý Top Gun dělí americké a světové tržby téměř přesně půl napůl.

Trailer: Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water | Falcon
Ani ne po týdnu v kinech bylo jasné, že Avatar utrží minimálně jednu a půl miliardy, což je v postpandemickém světě velký úspěch. I tento odhad se však nakonec ukázal jako podměrečný. James Cameron se obhájil jako král „trvalek“ a jeho návrat na Pandoru se stal prvním filmem od propuknutí pandemie, který překročil hranici dvou miliard dolarů na celosvětových tržbách. Sumu, jíž se zatím těsně přiblížil jen poslední Spider-Man, ale nakonec ji nezdolal.
Tento víkend Avatar: The Way of Water přeskočil Infinity War a stal se čtvrtým nevýdělečnějším filmem historie s připsanou sumou okolo 2,1 miliardy. Cameron má v první čtveřici tři tituly, kromě The Way of Water ještě prvního Avatara a Titanic, společnost jim dělají poslední Avengers: Endgame na druhém místě, jimiž eskalovala dosavadní skoro patnáctiletá éra marveláckých komiksů.
Zbývá jediná meta, kterou ještě druhý Avatar může realisticky překonat, a tou je pozice Titaniku, který se nyní s 2,2 miliardy drží na třetím místě. Tato suma u The Way of Water sice padne, nicméně Titanic čeká v únoru znovuuvedení v kinech ve zremasterované 4K 3D HFR verzi k oslavě čtvrt století od premiéry (15. února pořádá projekci i Kinobox ve spolupráci s kinem Edison). Poslední široké uvedení snímku v roce 2012 mu celosvětově přisypalo 350 milionů dolarů, rekordní sumu pro obnovenou premiéru.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios
Lze tedy očekávat, že tržby se Titaniku ještě zvýší a James Cameron se v únoru a březnu o třetí pozici nejvýdělečnějšího filmu všech dob popere sám se sebou. Kdybychom započetli inflaci, nemá druhý Avatar šanci, hollywoodští producenti však své žebříčky ze zvyku sestavují podle nepřepočítaných čísel, aby vyvolali dojem, že trh stále roste.
Sumy 2,8 miliardy Endgame a 2,9 prvního Avatara jsou takřka určitě mimo měřítka The Way of Water, která již vykazuje strmější propad tržeb než jednička ve stejné fázi distribuce. Dobelhat se k další miliardě by vyžadovalo zázrak, kterých už si ale Cameron vybral hned několik. Jeho úspěch a kariérní trajektorie se vymykají všem srovnáním s ostatními a jeho konkurenti jen nešťastně přemýšlejí, jak by jeho unikátní model mohli replikovat. James Cameron zůstává anomálií.
Druhý Avatar se těší i obstojnému přijetí publikem a kritikou. Tři čtvrtiny profesionálních recenzí na agregátoru Rotten Tomatoes udělují kladnou známku, uživatelky a uživatelé veřejné databáze IMDb ocenili snímek body 7,8 z 10. Cameronův důraz na silné audiovizuální zpracování oživující přímočarý příběh má své odpůrce, celkové přijetí snímku je ale kladné.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Nejbizarnějších „profesionálních“ reakcí se dočkáváme z Ruska, kde se média zcela pohlcená válečnou propagandou rozhodla číst Avatara jako důkaz degenerace a degradace západních hodnot. Není tajemstvím, že druhý Avatar je velmi naivně antiimperialistický a environmentální. Ve skutečnosti je často terčem stížností, že ve své snaze zachází do extrému, jenž vede k budování sice pozitivních, ale stále škodlivých stereotypů vznešených divochů. Dojímáme se nad nimi a obdivujeme je, ale tím se o to víc vzdalujeme chápání postkoloniálních problémů skutečného světa.
Ruská politická agenda by jistě za normálních okolností ocenila film, který se vymyká standardům Marvelu či Top Gunu a varuje před militantním imperialismem, jejž si většinou spojujeme s politikou Spojených států. V důsledku invaze na Ukrajinu si ale ruské elity vykládají Avatar jako osobní útok. A to přestože byl snímek natočený dávno před tím, než propukla válka, takže Cameron svou kritiku rozhodně nemohl směřovat k Rusku.
Ruská státní agentura RIA Novosti se ale jako příslovečná potrefená husa ozvala s tím, že Avatar má být ponaučením pro všechny, jaká hrůza čeká dekolonizované národy. Je jim totiž slibovaná svoboda, ale místo toho musí žít bez peněz a materiálního zboží jako „chudáci“ Na'vi. Ukrajino, slyšíš to?

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.