Na výsměšnou anticenu nominovali jedenáctiletou herečku. Po bouři nevole se Zlaté maliny omlouvají a přepisují pravidla

Na výsměšnou anticenu nominovali jedenáctiletou herečku. Po bouři nevole se Zlaté maliny omlouvají a přepisují pravidla
Ryan Kiara Armstrong | CinemArt
Zlaté maliny nikdo nebere zcela vážně. Vlastní nekompetentnost ostatně vyjevily hned při zahajovacím ročníku 1980, kdy byl jedním z kandidátů na cenu za nejhorší režii Stanley Kubrick s legendárním Osvícením. Za tentýž snímek, který dnes mnozí považují za nejlepší horor vůbec, si vysloužila nominaci také herečka Shelley Duvall. Ta přitom předvedla strhující a vyčerpávající výkon, který se odehrával v příšerných diktátorských podmínkách, jichž se herečce od režiséra a štábu dostalo.

Mezi oscarovými velikány a dětmi je rozdíl

Maliny se postupně každý naučil nahlížet spíš jako popíchnutí směrem k renomovaným osobnostem, jimž se práce na určitém filmu úplně nevyvedla. Vedle pravidelných laureátů jako Adam Sandler se této „pocty“ dočkali i oscaroví výherci Marlon Brando, Nicole Kidman nebo Halle Berry, která si anticenu za snímek Catwoman osobně vyzvedla.
Catwoman
Catwoman | Warner Bros.
Jenže současně přetrvává kontroverze ohledně nominování začínajících dětských herců a hereček. Jake Lloyd, jenž ztvárnil mladého Anakina v první epizodě Star Wars z roku 1999, se po kritickém přijetí filmu podtrženém nominací na Zlatou malinu rozhodl s herectvím skončit. Negativní tlak veřejnosti tehdy málem neustál ani dospělý představitel Jar-Jara Binkse Ahmed Best, jenž prý zvažoval sebevraždu.
V minulém roce se Maliny omlouvaly Bruci Willisovi, jemuž předtím vyčlenily speciální kategorii pro nejhorší film a výkon Bruce Willise. Akční ikona skutečně šla z jedné mizerné produkce do druhé. Ukázalo se ale, že trpí vzácnou afázií, která negativně ovlivňuje jeho paměť a komunikační dovednosti. Na jeho příkladu se ukazuje, jak necitlivě mohou Maliny postihovat nominované osobnosti, o jejichž zdraví či psychice nemá nikdo ani potuchy, a jak je mohou diskreditovat na veřejnosti.
Organizátoři se však nepoučili. Letos sice dostáli svému standardu a ze slavných jmen vyzdvihli Toma Hankse, jenž si odnesl tři nominace, ale neopomenuli ani jedenáctiletou Ryan Kieru Armstrong. Ta si zahrála po boku Zaca Efrona ve filmové adaptaci románu Stephena Kinga Žhářka a obdržela nominaci na nejhorší herečku roku. A jestliže vyvolal debatu výběr Hankse, jehož kreace v Elvisovi publikum polarizovala, při nominování Armstrong se strhla vlna nevole.
Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong
Žhářka
Žhářka odcházela s katastrofálními recenzemi, což Maliny berou v potaz. Na špatných reputacích filmů si hlasující rádi smlsnou a jejich negativní kritické přijetí ještě znásobí. Vedle nominace na nejhorší remake, rip-off či sequl to odnesla právě Armstrong, jejíž výkon přitom některé recenze vyzdvihovaly. A internet se vzbouřil.

Síla davového apelu

„Maliny našly nové dno, když nominovaly jedenáctiletou dívku, jejíž výkon mi osobně imponoval,“ psal na Twitteru scenárista Joe Russo. „Pokud nepřestanete znehodnocovat něčí tvrdou práci, což byste neměli dělat, alespoň si vybírejte dospělé,“ končí tweet, který posléze sdílela i média jako Yahoo! Na obranu Armstrong vyrazili i její kolegové, dětští herci jako Devon Sawa nebo Julian Hilliard. Oba tvrdě odsoudili zášť, s níž organizátoři ničí životy a kariéry nadějným mladým umělcům, které současně vystavují většímu riziku šikany.
To je pouze zlomek z celkové odezvy, která vystihuje smutnou, byť zároveň nadějeplnou realitu. Ocenění jako Zlatá malina možná baví coby obrácená kulturní verze cen Akademie, která se koná den před oscarovým ceremoniálem a kde se na pranýři ocitají i jinak úspěšní a obdivovaní muži. Plně ale odráží absolutní ignoranci a neuvědomělost pořadatelů, kteří nepřemýšlejí nad osobní újmou méně etablovaných a zranitelných lidských duší. Je dobře, že ustupují empatické veřejnosti, která se napadených osob neváhá zastat a zasloužit se tím o změnu.
Kauzu kolem Armstrong nemohl ignorovat zakladatel Zlatých malin John Wilson, jenž herečku z nominací vyškrtl a potvrdil, že uchazeči musí být do budoucna starší osmnácti let. Wilson se omluvil v oficiálním prohlášení, které zveřejnil například web Variety.
Ryan Kiera Armstrong
Žhářka
„Občas něco učiníme, aniž bychom o tom přemýšleli. Poté vás z toho zpovídají a vám to dojde. Proto jsme ostatně Zlaté maliny vytvořili. Aktuální oprávněná kritika za nominaci jedenáctileté Armstrong nám ukázala, jak jsme v tomto případě postupovali necitlivě. V reakci na to jsme jméno Armstrong odebrali z finálního rozlosování, o němž budou naši členové příští měsíc hlasovat. Slečně Armstrong zároveň dlužíme veřejnou omluvu. Litujeme všech těžkostí, které v důsledku naší volby podstoupila.
Tato lekce nás poučila a od nynějška přijímáme hlasovací řád, který zamezí nominovat jakéhokoli umělce mladšího osmnácti let. Nikdy jsme neměli v úmyslu pohřbívat něčí kariéru. Proto jsme vytvořili naši malinovou cenu vykoupení (oceňující pozitivní herecký comeback – loni ji získal Will Smith za snímek Král Richard: Zrození šampionek). Všichni chybujeme. Naše motto zní ‚přijmi vlastní špatnost‘ a uvědomili jsme si, že se to vztahuje také na nás.“
Na hlasování se podílí přibližně tisícovka lidí z celého světa, jejichž členství v Golden Raspberry Award Organization je placené. Hlasující nemají povinnost zhlédnout filmy, které se rozhodnou nominovat, tudíž často čelí kritice, že se zaměřují na osvědčené terče a umělce, jejichž snímky u obecenstva nápadně propadly. V Dallas Observer si loni všímali, že dělat si legraci ze špatných filmů už není originální. A co teprve zesměšňovat děti, které za případnou nekvalitu filmu mohou ze všech nejméně.
Dost možná jde o první výrazný krok k tomu, aby podobné dehonestace tvůrčího úsilí přestaly být sledovanou součástí kultury. I herci a herečky jsou pouze lidé a děti si zasluhují během dospívání podpořit, nikoli vydat napospas výsměšnému objektivu médií. Maliny by měly zachovat nadhled a nominovat lidi, jejichž reputaci a psychiku nemůže tato pozornost ohrozit. Sociální sítě zase jednou prokázaly, že v nich bují víc lidskosti než v lidech, kteří třímají rozhodovací práva.

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.