Legendární plastelínové duo Wallace & Gromit se objeví v novém filmu na Netflixu

Legendární plastelínové duo Wallace & Gromit se objeví v novém filmu na Netflixu
Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka | DreamWorks SKG
Wallace & Gromita vytvořilo animátorské studio Aardman, jehož nejznámějším umělcem je spoluzakladatel a režisér Nick Park. Specifická stop motion animace si rychle získala oblibu, kterou pojistila nekonečná vynalézavost kolem postav a jejich světa. Krkolomný vynálezce Wallace a jeho geniální pes Gromit spolu poprvé absolvovali nezapomenutelnou Cestu na Měsíc. Třiadvacetiminutový kraťas si došel pro oscarovou nominaci za nejlepší krátkometrážní animák.
Významnějším zářezem ale zůstávají následující Nesprávné kalhoty z roku 1993, které už Oscara získaly. Půlhodinový snímek nabízí strhující a důmyslnou parodii různých žánrových postupů v čele se špionážními příběhy a také akčňáky odehrávajícími se na vlakových soupravách. Obdobný úspěch zaznamenalo také třicetiminutové O chloupek (1995) a celovečerní Prokletí králíkodlaka (2005). V těchto filmech Park a tvůrci Aardmanu potvrzovali, že vedle Pixaru nemá žádná animátorská dílna takový cit pro detail, kinetickou energii a žánrové vyprávění.
Wallace a Gromit: Nesprávné kalhoty
Wallace a Gromit: Nesprávné kalhoty
Dosud poslední dobrodružství si dvojice nevšedních hrdinů připsala roku 2008 s půlhodinovým televizním filmem Otázka chleba a smrti, opět nominovaným na Oscara. Od té doby se Aardman přeorientoval na výborný seriál Ovečka Shaun, který udělal z dosud hostujících ovcí hlavní postavy a v minulých letech expandoval i do dvou neméně povedených celovečeráků. Park stojí rovněž za kultovním Slepičím úletem, jenž rovněž dostává po 23 letech pokračování, které by na Netflix mělo dorazit letos v listopadu.
Dle čerstvých informací, které přinesl web Comicbook.com, se ale nového přídavku dočkají i fanoušci a fanynky Wallace a Gromita, jichž se stále najde dostatek. Na třicáté výročí Nesprávných kalhot potvrdil výrobu dalšího filmu sám Nick Park: „Slavíme výročí důležitého milníku ve vývoji těchto postav a těší nás, že máme v rukávu pár zbrusu nových příběhů s Wallacem a Gromitem. Je skvělé, že i dnes nacházíme nové fanoušky a že jim můžeme přinést více dobrodružství – další vynálezy, další maléry a problémy, které musí Gromit vyřešit.“
Tvůrci zatím neodhalili název ani zápletku. Snímek ale poputuje na Netflix po celém světě s výjimkou domácí Velké Británie, kde se pravděpodobně podívá i do kin. Prozatím si můžete zkrátit čekání projekcí dosavadních děl z dílny Aardmanu, která se neomrzí. Slepičí úlet vysílá ČT :D tuto sobotu od 12:40 a na témže programu dlouhodobě naleznete také Ovečku Shaun – její celovečerák Farmageddon pro změnu nabízí Netflix, stejně jako třicetiminutový Vánoční příběh. Nesprávné kalhoty si můžete pustit v originálním znění na YouTube.
Wallace a Gromit: Cesta na Měsíc
Wallace a Gromit: Cesta na Měsíc | Aardman Animations
Od Nicka Parka stojí za zmínku rovněž Pračlověk, jehož najdete v nabídce VOYO či na Apple TV+. Animace Wallace & Gromita pak inspirovala i jiné filmy jako Piráti! (2012) a jejich krátkometrážní variaci Chcete být piráty?

Kinolog: Filmový Jan Žižka je jako Zelenskyj

Nejdražší český film Jan Žižka přišel na 450 milionů korun. Slavného vojevůdce představuje v době, kdy ještě neexistovalo husitské hnutí. Jedná se tedy nikoli o historický film, ale o fantasy. A recenze této fantazijnosti vychází vstříc.