Nejočekávanější české filmy první poloviny roku se budou věnovat nesmrtelnosti, lesbické lásce, životu v covidu a Naganu

Nejočekávanější české filmy první poloviny roku se budou věnovat nesmrtelnosti, lesbické lásce, životu v covidu a Naganu
Služka | Tina Botková / CinemArt

Šťastně až na věky

premiéra 16. 2., dokumentární
režie: Jana Počtová
Šťastně až na věky
Film je závěrečným dílem pomyslné trilogie (předcházely tituly Generace Singles a Nerodič), v níž se Jana Počtová zabývá současnými trendy v partnerských vztazích a jejich dopadem na fungování společnosti. V titulu Šťastně až na věky sleduje lidi praktikující polyamorii, otevřený vztah, vztah čtyřicetileté ženy se zadaným mužem a katolický pár věřící v monogamní vztah.
Snímek Šťastně až na věky obdržel na loňském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava Cenu studentské poroty.

Děti Nagana

premiéra 22. 2., rodinný, sportovní
režie: Daniel Pánek
Děti Nagana | BontonFilm
Roku 1998 uspěli na Zimních olympijských hrách v Naganu čeští hokejisté, kteří překvapili celý svět a došli si pro zlaté medaile. Hrdiny tuzemské mládeže se stali Dominik Hašek, Jaromír Jágr, Robert Reichel a další. Z nostalgie a vzorů těží tvůrci rodinného snímku Děti Nagana. Příběh pojednává o neprůbojném jedenáctiletém Dominikovi. Ten se zápalem sleduje hokejová utkání v Naganu, která mu pomůžou získat sebevědomí nejen pro konfrontaci s ostatními chlapci, ale i k tomu, aby oslovil spolužačku, která se mu líbí.
Děti Nagana jsou druhým celovečerním počinem režiséra Daniela Pánka, který debutoval roku 2016 s thrillerem Taxi 121.

Zatmění

premiéra 2. 3., komedie, thriller
režie: Petr Kubík
Zatmění
Režisér Princezny zakleté v čase (2020) dal dohromady zajímavou hereckou sestavu v čele s Jakubem Štáfkem (Vyšehrad: FYLM, Shoky & Morthy) a po fantasy pohádce se pustil do thrilleru s komediálními prvky. Příběh pojednává o autonehodě tří mužů, kteří mají všichni svoje důvody nevolat policii. Bude z toho obdoba Chocking Hazardu (2004), nebo povedenější žánrovka inspirovaná díly Quentina Tarantina či Guye Ritchieho?

Služka

premiéra 16. 3., drama, historický, romantický
režie: Mariana Čengel Solčanská
Služka
Služka | Igor Stančík
Slovenská režisérka Mariana Čengel Solčanská má na svém kontě diskutovaná politická dramata Únos (2017) a Sviňa (2020). V loňském roce uvedla do kin poměrně solidní pokus o fantasy pohádku Zakletá jeskyně (2022). Letos představí hvězdně obsazené dobové drama pojednávající o ženské lásce za Rakouska-Uherska.
V období první světové války přichází patnáctiletá Anka (Dana Droppová) pracovat jako služka do pražské vily vysoce postaveného rakousko-uherského úředníka (Karel Dobrý) a jeho manželky (Zuzana Mauréry). Ančinou novou rodinou sa stává ostatní služebnictvo – kuchařka Kristína (Aňa Geislerová), služka Lísa (Vica Kerekes) nebo zahradník Štefan
(Lukáš Pelč). Kromě nich však získává i úhlavního nepřítele – stejně starou dceru z panské rodiny Resi (Radka Caldová). Nevraživost se však postupně promění v sympatie a mezi mladými ženami se rozvine romantický vztah. To vše v době, kdy ženy neměly ani volební právo, nehledě na lásku podle vlastního výběru.

Kuciak: Vražda novináře

premiéra 23. 3., dokumentární
režie: Matt Sarnecki
Kuciak: Vražda novináře
Kuciak: Vražda novináře | Film Servis Festival Karlovy Vary
Vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové v únoru 2018 otřásla nejen Slovenskem. Celovečerní dokument Kuciak: Vražda novináře se zabývá slovenskou mafií ze zahraniční perspektivy s potřebným odstupem. Americký režisér Sarnecki přináší autentické rozhovory s rodiči Jána a Martiny, obhájcem hlavního obžalovaného, podnikatele Mariana Kočnera, policejní záběry a málo známé informace. Navíc reflektuje společenské změny, které následkem vraždy vyústily v největší protesty v novodobové historii Slovenska.

Velké nic

premiéra 6. 4., dokumentární
režie: Vít Klusák, Marika Pecháčková
Velké nic
Velké nic | Hypermarket Film
Vít Klusák (V síti, 13 minut) a Marika Pecháčková vyrazili během nástupu první pandemie nemoci covid-19 do prázdných pražských ulic a dva roky sledovali dění v tuzemské společnosti. Před reportážním pojetím dali prostor lidským příběhům, nevšední poetice i politice. Klusák a Pecháčková sledovali lékaře v nemocnicích, demonstranty protestující proti očkování, sportovce trénující v bizarních podmínkách nebo špičkovou zpěvačku za kasou supermarketu. Během dvou let zaznamenali společenskou dynamiku, která lidi po prvotním semknutí a snaze pomoci rozdělila na dva rozdílné tábory.

Lahůdky

premiéra 13. 4., komedie
režie: Jitka Rudolfová
Láska pro samouky
Láska pro samouky | Motto
Roku 2009 zaujala režisérka Rudolfová vztahovou mozaikou Zoufalci. Její Hodinářův učeň (2019) obohatil pohádkový žánr a dokončovaná komedie inspirovaná knihou Barbory Šťastné Láska pro samouky by ráda rozšířila vztahovky o realističtější a sarkastičtější přírůstek. Film Lahůdky pojednává o čtyřicetileté Kláře, která ze dne na den přichází o manžela a vrací se ke kolotoči seznamování, randění a trapasů. Do toho se stará o dvě dcery, snáší řeči své matky a nechá si radit od vztahové koučky. V hlavních rolích se představí Jana Plodková, Jaroslav Plesl, Zuzana Kronerová nebo David Švehlík.

Bod Obnovy

premiéra 27. 4., krimi, sci-fi
režie: Robert Hloz
Bod obnovy
Bod obnovy | Bioscop
Bod Obnovy se odehrává v nedaleké budoucnosti, v roce 2041, kdy je možné v případě nepřirozené smrti člověka znovu „obnovit“. To je základní téma, kolem kterého se odehrává děj celovečerního hraného debutu Roberta Hloze, který se ve sci-fi detektivce bude zabývat nesmrtelností, jejím smyslem a etickým rozměrem.
Do hlavní role ambiciózní kriminalistky, která má za úkol vyřešit vraždu jednoho z autorů revoluční technologie Obnovy, režisér obsadil Andreu Mohylovou. Další postavy ztvární Matěj Hádek, Václav Neužil, Karel Dobrý, Milan Ondrík nebo Iveta Dušková.
zdroje: Kinobox, Bontonfilm, CinemArt, Film Servis Festival Karlovy Vary, Hypermarket Film

Kinolog: Šílený sektář zabil 900 lidí, Čech o tom natočil film. Lepší než udělá DiCaprio

O sektě Chrám lidu, již vedl reverend Jim Jones, vzniklo již mnoho dokumentárních i hraných filmů a seriálů. V roce 1978 spáchalo přes 900 jejích členů hromadnou sebevraždu, když vypili jed. Český snímek režiséra Jana Bušty se pokouší uchopit tragédii jinak než všechna ostatní díla.