Nejepičtější komedie dostane po 42 letech pokračování. Na palubě nechybí ani takřka stoletý legendární komik

Nejepičtější komedie dostane po 42 letech pokračování. Na palubě nechybí ani takřka stoletý legendární komik
History of the World: Part I | Twentieth Century Fox
Mel Brooks se proslavil roku 1967 satirickou komedií Producenti, v níž si zahrál populární Gene Wilder. Roku 1974 redefinoval žánr parodie hned dvěma kultovními snímky. Ohnivá sedla si vzala na paškál westerny a Mladý Frankenstein, jehož Quentin Tarantino označil za jeden ze sedmi nejskvělejších filmů historie, vzdal humornou poctu hororům 30. let.
Nejslavnějším Brooksovým snímkem ale zůstávají Vesmírná tělesa z roku 1987. Parodii na Star Wars požehnal George Lucas a bavila vtipnými karikaturami ikonických postav či prolamováním čtvrté stěny. Přehlížet si ale nezaslouží ani History of the World: Part I, která vznikla roku 1981 a co se týče děje představuje Brooksovu nejepičtější komedii.
History of the World: Part I
History of the World: Part I | Twentieth Century Fox
Oblíbený komik v ní prochází historií od úsvitu lidstva přes Ježíšovu poslední večeři až po inkviziční procesy a období Velké francouzské revoluce. Název obsahující část 1 přitom znamenal jen další vtípek a Brooks vždy tvrdil, že se k žádnému pokračování neschyluje. A to i přesto, že potitulkové scény slibovaly cesty židovské obce do vesmíru nebo Hitlera jako krasobruslaře.
History of the World Part II ale přece jen vzniká a předplatitelé streamovací služby Hulu se jí dočkají už na začátku března. Tentokrát půjde o osmidílnou sérii. Od 6. března se budou každý den vysílat dvě třicetiminutové epizody. Šestadevadesátiletý Brooks sice nerežíruje, ale společně s Davidem Stassenem (Centrální inteligence) obstaral scénář. Oba tvůrci jsou rovněž producenty a stařičký Brooks se znovu objeví v několika rolích. Naposledy se přitom mihl v remaku Producenti z roku 2005 a v posledních letech dabuje animované filmy jako Hotel Transylvánie 2 nebo Toy Story 4.

Trailer: History of the World: Part I

History of the World: Part II
Brooks osobně uvedl první zveřejněný trailer, v němž stihl krátce zrekapitulovat svou kariéru. Ukázka poté prolétá dějinami křížem krážem a pod nánosy make-upu sotva poznáme herce a herečky, kteří ztvárňují největší osobnosti historie. Zatímco původní film byl Brooksovou one man show a neměl hvězdné obsazení, nyní se věci mají jinak. V upoutávce se mihnou třeba Taika Waititi jako Sigmund Freud, Zazie Beetz jako Máří Magdaléna a Seth Rogen coby Noe. Prostor dostanou také Wanda Sykes, Danny DeVito, David Duchovny, Kumail Najiani, Johnny Knoxville nebo Emily Ratajkowski.
Mel Brooks se ujímá televizní zábavy poprvé od druhé poloviny šedesátých let, kdy dohlížel na seriál Agent Smart. Poslední celovečerní snímek natočil roku 1995, byly jím Drákuloviny s Leslie Nielsenem. Za tu dobu se humor na televizních obrazovkách i ve filmech změnil a nutno podotknout, že původní History of the World: Part I skýtá mnohdy nekorektní a pošetilou zábavu. Žádná tuzemská streamovací služba film bohužel nenabízí.

Kinolog: Houboví lidé chtějí sežrat naše mozky. V The Last of Us nás zachrání Pedro Pavel

Devítidílný seriál The Last of Us, jenž je dostupný na HBO Max, vychází ze slavné stejnojmenné videohry. Povyšuje žánr postapokalyptického zombie hororu z pouhé akční vyvražďovačky na psychologické drama. Obsazení ani celkové provedení nemohlo být lepší.