Rami Malek ztvární další ikonickou osobnost. Má si zahrát legendu grotesek a pionýra kaskadérství Bustera Keatona

Rami Malek ztvární další ikonickou osobnost. Má si zahrát legendu grotesek a pionýra kaskadérství Bustera Keatona
Rami Malek | 2018 Twentieth Century Fox Film Corporation
Jméno Bustera Keatona nemá ve světě až takový věhlas, ale s proslulejším kolegou Chaplinem si drobný herec atletické postavy v ničem nezadal. Narodil se roku 1895 a odmalička vystupoval s rodinou v kočovných divadlech a vaudevillech, kde zářil díky své obratnosti a ochotě podstupovat riziková čísla. Od desátých let minulého století se uchytil v Hollywoodu, kde začínal ve filmech dalšího komika Fattyho Arbucklea.
Frigo na mašině
Buster Keaton | Los Angeles Magazine
Jeho fyzické kousky, s nimiž kontrastoval věčně kamenný výraz a posmutnělé oči, si rychle získaly oblibu. Talentovaný Keaton začal své filmy sám režírovat a vytvořil si alter ego pojmenované Frigo, do něhož se převtěloval v nejrůznějších žánrech. Mezi nejpověstnější snímky patří detektivní parodie Frigo jako Sherlock Holmes, Plavčík na sladké vodě a především Frigo na mašině. Zběsilá jízda „tam a zase zpátky“ na vlakové soupravě v době občanské války spojila humor s velikášskými akčními scénami, které předběhly svou dobu. Za inspiraci jim vděčí i akční hit tohoto století – Šílený Max: Zběsilá cesta.
Zapomeňte na Jackieho Chana a Toma Cruise. Nejlepší kaskadér historie zemřel před 55 lety a z jeho kousků vám i dnes spadne brada.
Téma2. 2. 2021
Zapomeňte na Jackieho Chana a Toma Cruise. Nejlepší kaskadér historie zemřel před 55 lety a z jeho kousků vám i dnes spadne brada.
Keatona, jenž posléze propadl alkoholu a nedokázal navázat na svůj raný úspěch, si má v připravovaném seriálu zahrát Rami Malek. Známý především z Bohemian Rhapsody, bondovky Není čas zemřít a seriálu Mr. Robot, Malek čerpá charisma hlavně z výrazných velkých očí, které z něj dělají vhodného kandidáta pro tuto roli. V kůži Freddyho Mercuryho navíc ukázal, že umí napodobit specifickou motoriku jiných lidí, tudíž by mohl zvládnout oživit i Keatonovy husarské kousky.
Režie seriálu připadne renomovanému Mattu Reevesovi (Batman, Válka o planetu opic), jenž bude pořad rovněž produkovat společně s Malekem a Davidem Weddlem. Studio se pokouší získat práva ke knižní biografii Buster Keaton: A Filmmaker’s Life z roku 2022, která by posloužila jako výchozí zdroj.
Plavčík na sladké vodě
Plavčík na sladké vodě | United Artists
Život Bustera Keatona, přezdívaného Kamenná tvář, bezpochyby vydá na hutný příběh naplněný vzestupy i pády. Podobně jako většina úspěšných komiků se potýkal s osobními a psychickými problémy a dožíval v ústraní, přičemž jeho dílo nabylo význačnosti až zpětně. Zemřel roku 1966 v jednasedmdesáti letech.

Kinolog: Tenhle film vyhraje Oscary. Čechy ale nezajímá. Řekneme vám proč

Fabelmanovi jsou poloautobiografické dílo režiséra Stevena Spielberga. 75letý klasik, co má za sebou přes 40 filmů, už u nás ale přestává být hvězdou a jeho zpověď je až příliš nenápadná a sofistikovaná.