Kinocast: Babylon je film pro milovníky a milovnice sloního trusu, orgií a kvalitní kinematografie

Kinocast: Babylon je film pro milovníky a milovnice sloního trusu, orgií a kvalitní kinematografie
Babylon (2022) | Paramount Network
S filmovou historičkou a publicistkou Šárkou Gmiterkovou jsme došli k závěru, že Babylon je skvělý film, ale musíte si s ním podupávat. „Je to film o přechodu na zvukový film, podobně jako slavný muzikál Zpívání v dešti. Babylon je ale něco jako podbřišek téhle vkusné a vlastně optimistické klasiky,“ říká Šárka. „I pokud vás tohle téma nezajímá, tak to doporučuju jako přehlídku totálního excesu od začátku do konce – jedna intenzivní scéna střídá druhou,“ pochvaluje si moderátor Tonda Tesař.
Margot Robbie
Babylon | Paramount Network
Šárka má na Hollywoodu dvacátých let nejraději dobové drby a skandály. Což se hodí, protože Damien Chazelle prý název svého filmu převzal z notoricky známé knihy Kennetha Angera Hollywood Babylon. „Jsou tam městské legendy a polopravdy, takže až to budete číst, nepátrejte po tom, co je fakt pravda. Důležité je, že si to žije vlastním životem,“ říká. „Na Chazelleho Babylonu je ale vynikající, jak dokázal zachytit proměnu Hollywoodu z velmi svobodomyslného, otevřeného města v prostředí, které je uzavřené a svázané morálními pravidly a kodexy, což ukazuje ryze filmařskými prostředky,“ doplňuje.
Babylon
Babylon (2022) | Paramount Network
Babylon se ale věnuje také etnickým a sexuálním menšinám, postavení žen ve společnosti, technologickým proměnám natáčení, otázce životnosti filmových hvězd a dalším tématům. Díky tomu je zahlcující a pro někoho možná nepřehledný. „Ten film nechce nic vysvětlovat, není to výkladový atlas. Spíš funguje jako přehlídka strašně silných jednotlivých scén,“ říká Šárka. Podstatné je na něm podle obou také to, že předvádí pojetí Hollywoodu té doby jako něčeho živočišného, překotného a svým způsobem velmi temného.

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.