Brian Cox je hrdý na návrh vetovaného skotského zákona o translidech, zastal se ale J. K. Rowling

Brian Cox je hrdý na návrh vetovaného skotského zákona o translidech, zastal se ale J. K. Rowling
Brian Cox se Zlatým globem v roce 2020 | George Pimentel / WireImage
Cox se v pořadu BBC Sunday with Laura Kuenssberg nechal slyšet, že jako herec pocházející ze Skotska je velmi hrdý na to, že tamější parlament minulý měsíc hlasoval pro legislativní návrh umožňující translidem změnit legálně jejich gender bez toho, aby museli svou žádost podkládat lékařsky stanovenou diagnózou. Britská vláda však podle vyjádření mnoha světových médií tento návrh zákona vetovala.
Cox zdůraznil, že podle něj bylo toto progresivní opatření, vytvořené právě v rodném Skotsku, zapotřebí už dávno. V rozhovoru s ním padla také otázka, co si myslí o diskusi, která se zvedla po konkrétních prohlášením a krocích J. K. Rowling, jež veřejně podpořila odpůrce nového skotského zákona. „Nelíbí se mi, jak se o ní lidé vyjadřují. Myslím, že má nárok na svůj názor, může dát najevo, co cítí. Lidé, kteří ji kritizují, se k ní sami chovají dost arogantně,“ reagoval Brian Cox.
J. K. Rowling napsala knihu, jejíž hrdinka je zabita kvůli transfobii. Autorka Harryho Pottera přitvrzuje
Téma2. 9. 2022
J. K. Rowling napsala knihu, jejíž hrdinka je zabita kvůli transfobii. Autorka Harryho Pottera přitvrzuje
The Hollywood Reporter upozornil na to, že to není poprvé, co Cox na dané téma reagoval tímto způsobem. Během rozhovoru s Piersem Morganem z května loňského roku prohlásil, že odpor vůči známé spisovatelce je velmi nespravedlivý. Postoj Rowling se mimo jiné setkal s rozporuplnými reakcemi od hollywoodských osobností.
Hvězdy filmů o Harrym Potterovi Daniel Radcliffe, Emma Watson a Rupert Grint odsoudili její výroky na adresu translidí. Helena Bonham Carter, která si v sérii snímků o čarodějích a čarodějkách z Bradavic zahrála Bellatrix Lestrange, nicméně označila poznámky o Rowling za příšerné. A Ralph Fiennes jako Voldemort pouze smířlivě konstatoval, že „chápe, odkud spisovatelka pochází“.
J. K. Rowling ztrácí u svých fanoušků a fanynek body po sérii stereotypních výroků, namířených proti translidem, především na Twitteru. Před dvěma lety postovala příspěvek, v němž se transgender lidem vysmívala u příležitosti výstavy Lidé, kteří menstruují. Rowling si utahovala ze slova „lidé“, protože podle ní menstruují jenom ženy. Pod příspěvkem se následně strhla lavina komentářů, a tak se autorka musela omluvit. Pak se ale její fanoušci a fanynky dočkali další facky.
J. K. Rowling
J. K. Rowling | Dave Benett / WireImage
V dalším příspěvku totiž J. K. Rowling potvrdila to, že věří v esenciální znaky mužů a žen. Napsala sice, že nemá s translidmi žádný problém, spíš to ale vyznělo tak, že je jejich problémy nepovažuje za relevantní a skutečné. Tyto výroky pobouřily nejen její fandom, ale také řadu herců a hereček. Lidé si totiž vždy cenili právě toho, jak knihy o Harrym Potterovi rozvíjejí téma laskavosti, pochopení a tolerance.
V knize s názvem The Ink Black Heart, jež patří do její série kriminálních románů o detektivovi Cormoranu Strikovi, pak J. K. Rowling představila zápletku, kde je protagonistka zabitá kvůli transfobii. Hlavní hrdinkou příběhu je spisovatelka Edie, která se proslavila animovanými filmy na YouTube. V jednom díle se však vyskytla údajně rasistická a transfobní scéna. Umělkyně je následně vystavená masivní kyberšikaně a nakonec ji někdo zavraždí.
brian-cox-je-hrdy-na-navrh-vetovaneho-skotskeho-zakona-o-translidech-zaroven-se-vsak-zastal-j-k-rowling-1
Brian Cox | Mike Marsland / WireImage
Podle článku Adama Ryšánka ze Seznam Zpráv britská vláda vůbec poprvé v historii vetovala návrh zákona, který schválil skotský parlament. Podle britských ministrů je prý norma v rozporu se zákonem o rovnosti, který platí v celé Velké Británii. Britský ministr pro Skotsko Alister Jack uvedl, že „novela by měla významný dopad, kromě jiných věcí, na celobritské zákony o rovnosti ve Skotsku, Anglii a Walesu“.
Návrh zákona prošel skotským parlamentem prošel v poměru 86 ku 39 hlasům s drtivou podporou vládnoucí Skotské národní strany. Měl by především zrychlit a zjednodušit administrativní proces získání takzvaného certifikátu o uznání pohlaví, nutného k operativní změně. Norma by rovněž snížila věkovou hranici pro jeho získání z 18 let na 16 a zrušila povinnost podstoupit lékařské vyšetření.

Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu šíleným filmem i publikum

Snímek Blonde má dlouhých 160 minut. Většina diváků a divaček ho prý vypíná po 10 až 20 minutách. Je opravdu tak hrozný? To, že vadí „běžnému publiku“, se dalo předpokládat. Proč ho ale odmítají i ti náročnější a kultivovanější?