Top kina ČR: Druhý Avatar má na kontě milion platících. Brzy předběhne Titanic

Top kina ČR: Druhý Avatar má na kontě milion platících. Brzy předběhne Titanic
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
5. OPERACE FORTUNE: RUSE DE GUERRE (USA, Čína)
Operace Fortune: Ruse de guerre
tržby milion 53 tisíce Kč / návštěvnost 5310 diváků / 88 kin
Páté místo víkendových statistik patří novince Guye Ritchieho. Špionážní kriminálka Operace Fortune staví do hlavní role Jasona Stathama, jednoho z parádních záporáků si střihl Hugh Grant. U publika však snímek s hereckými hvězdami nezabodoval, za dva víkendy od premiéry má na kontě necelých 16 tisíc platících a 3 miliony korun v rámci tržeb.

4. M3GAN (USA)
M3GAN
tržby 2 miliony 926 tisíc Kč / návštěvnost 16 049 diváků / 156 kin
Hororová panenka M3GAN tvůrce vyšla na 12 milionů dolarů a celosvětově utržila 93. Filmy strašidelného žánru se pravidelně vysoko umisťují i v českých kinech, tudíž byla premiéra nového snímku úspěšného producenta Jamese Wana (série Saw) očekávaná s příslibem solidních statistik. Výsledek zaostal za očekáváním, M3GAN se umístila až čtvrtá, když před sebe pustila dva rodinné animáky a druhý Avatar.

3. ÚŽASNÝ MAURIC (Velká Británie, Německo)
Úžasný Mauric
tržby 3 miliony 98 tisíc Kč / návštěvnost 19 650 diváků / 163 kina
Rodinná fantasy komedie inspirovaná tvorbou Terryho Pratchetta se po premiérovém víkendu zařadila na třetí místo. Kocour Mauric je nehledě na to, zda Pratchettovu tvorbu znáte, sympaťák a pozornost dětí si získá. Není sice takovou značkou jako třetí Kocour v botách, ale nějaký ten týden se v tuzemských kinech na nejvyšších příčkách pohybovat nejspíš bude.

2. KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ (USA)
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks
tržby 6 milionů 201 tisíc Kč / návštěvnost 35 711 diváků / 106 kin
Značky táhnou. Nejnovější Kocour v botách se u nás promítá necelý měsíc a už má na kontě téměř 170 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili 28 milionů korun. Pro srovnání, tuzemskou fantasy pohádku Princezna zakletá v čase 2 vidělo za devět víkendů necelých 160 tisíc lidí. Kocour v botách: Poslední přání do kin vstoupil dlouhých jedenáct let po předchozím animovaném celovečeráku, který má na kontě přes 290 tisíc platících. Novinka svého předchůzce nedožene, ale v současné situaci, kdy to většina snímků má v kinech pořádně těžké, jde i tak o úspěch.

1. AVATAR: THE WAY OF WATER (USA)
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
tržby 20 milionů 894 tisíce Kč / návštěvnost 100 399 diváků / 150 kin
Pátý víkend dominuje českým a pochopitelně též světovým kinům druhý Avatar Jamese Camerona. U nás má aktuálně na kontě milion 82 tisíce platících a v historické tabulce nejnavštěvovanějších filmů v porevolučních kinech mu patří třinácté místo za Titanicem, na který přišel milion 125 tisíc diváků a divaček.
Je pouze otázkou času, kdy Way of Water předstihne 25 let starý film stejného režiséra. Do první desítky historické návštěvnosti českých kin se druhý Avatar jistě podívá, neboť nebude mít v nejbližších týdnech žádnou výraznější konkurenci. Otázkou je jen to, kolik skalpů film ukořistí. Na seznamu je Jurský park, Tmavomodrý svět nebo Ženy v pokušení, Vratné lahve či Anděl páně 2.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, Box Office Mojo

Kinolog: Šílený sektář zabil 900 lidí, Čech o tom natočil film. Lepší než udělá DiCaprio

O sektě Chrám lidu, již vedl reverend Jim Jones, vzniklo již mnoho dokumentárních i hraných filmů a seriálů. V roce 1978 spáchalo přes 900 jejích členů hromadnou sebevraždu, když vypili jed. Český snímek režiséra Jana Bušty se pokouší uchopit tragédii jinak než všechna ostatní díla.