Týdenní VOD tipy: Adaptace románu novopečené nobelistky, Mel Gibson jako sci-fi záporák a kouzelný džin v podání autora Šíleného Maxe

Týdenní VOD tipy: Adaptace románu novopečené nobelistky, Mel Gibson jako sci-fi záporák a kouzelný džin v podání autora Šíleného Maxe
Událost (2021) | Wild Bunch Distribution

Událost (2021)

režie: Audrey Diwan, Edisononline
Anamaria Vartolomei
Anamaria Vartolomei ve filmu Událost (2021) | Wild Bunch Distribution
Během uplynulých dvou let nastala v kulturním světě zajímavá shoda náhod. Nobelovu cenu za literaturu si v roce 2022 převzala dvaaosmdesátiletá francouzská spisovatelka Annie Ernaux, která se ve svých sociálně angažovaných knihách často zabývá tématem lidské paměti. Necelý rok předtím přitom na filmovém festivalu v Benátkách získala Zlatého lva pro nejlepší film Událost režisérky Audrey Diwan, která adaptuje stejnojmenný autobiografický román Annie Ernaux.
Událost se odehrává ve Francii roku 1963. Talentovaná Anne studuje na univerzitě a patří mezi nejlepší. Jednoho dne však zjišťuje, že je těhotná. Velmi rychle si uvědomí, že kdyby se dítě narodilo, možnost uplatnit se kvůli jejímu genderu a sociálnímu původu nadobro zmizí. Rozhodne se proto začít hledat možnosti, jak podstoupit ve Francii v té době nelegální interrupci.
Stejně jako jiné filmy s touto tematikou, za všechny například rumunské 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, i Událost představuje obžalobu konzervativní společnosti a jejího nároku na ženské tělo. Diwan však zároveň bolestnou látku zpracovává s velkou dávkou civilnosti, ke které přispívá i cenou César oceněný výkon herečky Anamarie Vartolomei.

Dům duchů (1993)

režie: Bille August, HBO Max
Dům duchů
Dům duchů (1993) | Miramax Films
Navzdory svému názvu Dům duchů není duchařským hororem, ale rodinnou ságou s prvky melodramatu i magického realismu. Dánský režisér Billy August vyznamenaný během své kariéry Oscarem i dvěma Zlatými palmami z Cannes se v něm zhostil ambiciózního úkolu zfilmovat stejnojmenný román významné chilské spisovatelky a představitelky jihoamerického magického realismu Isabel Allende. Na pomoc si k tomu vzal hvězdy hollywoodu v čele s Meryl Streep, Jeremym Ironsem, Winonou Ryder a Antoniem Banderasem.
Snímek vypráví o osudech rodiny Truebů na pozadí společenských i politických proměn Chille v letech 1926 – 1973. Základní bod vyprávění představuje nevydařené manželství bohatého dobytkáře Estebana Trueby s aristokratkou Clarou oplývající věšteckými schopnostmi. Po jeho skončení Estebana pokračuje v kariéře pravicového politika, během níž musí čelit i své dceři Blance a jejímu příteli Pedrovi, angažovaným v levicovém hnutí. Vše navíc eskaluje při fašistickém puči v roce 1973.

Mistrovská úroveň (2020)

režie: Joe Carnahan, Voyo (vyjde 14. 1.)
Boss Level
Boss Level | IMDb
Filmy o časových smyčkách, v nichž protagonistům nezbývá nic jiného než prožívat jeden den stále dokola, využívají divácky vděčný koncept překračující zákony fyziky a často i vlastní logiky. Nejčastěji se tato zápletka pojí s komediálním (legendární Na Hromnice o den více či pár let staré Palm Springs) či akčním ( Na hraně zítřka) žánrem okořeněným sci-fi. Těžko tak překvapí, že po druhé jmenované možnosti v Mistrovské úrovni sáhl i zkušený režisér akčních filmů Joe Carnahan.
Bývalý příslušník Delta Force Roy Pulver (Frank Grillo) se každé ráno budí doslova s mačetou u hlavy. Dostal se totiž do časové smyčky, ve které mu o život usilují záhadní zabijáci. Díky opakováním vybudované rutině i speciálnímu výcviku se vůči nim stává téměř neporazitelným, avšak finální útok nastávající během poledne nikdy nepřežije. Místo boje se tedy pouští do vyšetřování a sbližování se svým synem. Zjišťuje, že za vším stojí plukovník Ventor (Mel Gibson), který se pomocí stroje na ovládání času vyrobeného Royovou bývalou manželkou Jemmou (Naomi Watts) plánuje stát světovým diktátorem. Když je nepřítel konečně známý, zbývá ho už jen porazit...

Tři tisíce let touhy (2022)

režie: George Miller, KVIFF.TV (vyjde 15. 1.)
Idris Elba, Tilda Swinton
Idris Elba a Tilda Swinton ve filmu Tři tisíce let touhy (2022) | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
George Miller si vydobyl slávu jako režisér postapokalyptické série Šílený Max, včetně jejího veleúspěšného čtvrtého dílu Šílený Max: Zběsilá cesta z roku 2015, který se pravidelně umísťuje v žebříčcích nejlepších filmů 21. století. Za poněkud paradoxní proto lze považovat fakt, že svého jediného Oscara získal za animák o zpívajících tučňácích Happy Feet. Ani Millerův nejnovější pokus asi na jeho oscarovém kontě nic nezmění, to však nezabránilo tomu, aby o speciální uvedení Tří tisíců let touhy neprojevily zájem světové festivaly jako Cannes či Karlovy Vary.
Miller v barevném a bláznivými nápady oplývajícím snímku vypráví o racionální, avšak halucinacemi trpící akademičce Alithey (Tilda Swinton), která na své cestě po Turecku narazí na kouzelnou lahev s džinem (Idris Elba), který jí nabídne splnit tři přání. Alithea v nabídce tuší džinův trik a zdráhá se cokoli si přát. Aby ji džin přesvědčil, vypráví tři historky ze svého tisíce let trvajícího života. Alithea se do něho během vyprávění zamiluje a její přání džina značně překvapí.

Zpívat jako Gigli (2021)

režie: Marek Němec, Dramox
tydenni-vod-tipy-adaptace-romanu-novopecene-nobelistky-mel-gibson-jako-sci-fi-zaporak-a-kouzelny-dzin-vpodani-autora-sileneho-maxe
Zpívat jako Gigli (2021) | Divadlo Ungelt
Tom Murphy zemřel ve věku osmdesáti tří let v roce 2018. Přestože je obecně považovaný za největšího irského dramatika 20. století, na české jeviště se zatím dostal pouze jeden jeho text – Bailegangaire aneb Město beze smíchu. Adaptace dalšího jeho díla Zpívat jako Gigli z 80. let se tak chopil režisér a herec Marek Němec a předplatitelé Dramoxu ho nyní mají možnost zhlédnout online.
Kdo chce zpívat jako italský mistr opery Beniamino Gigli… Musí na terapii! Sezení se odehrává na prknech pražského Divadla Ungelt, kde zájemce přijme Jiří Hána alias samozvaný psycholog King, který dokáže poradit s každým problémem. Není tak divu, že se právě na něj obrací tajemný Ir v podání Radka Holuba s přáním naučit se zpívat. Zpěv ale není to jediné, s čím potřebuje pomoci. Rozehrává se tak příběh o zvládání těžkých životních situací, lásce i přátelství.

Kinolog: Která postava z Lásky nebeské je nejhorší? A co je na tom filmu vlastně romantického?

Jeden z nejoblíbenějších vánočních filmů obsahuje devět hlavních příběhů. Každý je problematický trochu jiným způsobem. Tento videorozbor neberte jako projev nenávisti, ale spíš jako pobavené pozorování věcí, co jsou pod povrchem.