Pomyslný vesmírný závod chtěl vyhrát Tom Cruise, nakonec první snímek ve vesmíru natočili Rusové

Pomyslný vesmírný závod chtěl vyhrát Tom Cruise, nakonec první snímek ve vesmíru natočili Rusové
Výzov | Central Partnership
Příběh filmu Výzov (česky Výzva) se točí okolo ztráty vědomí jednoho z astronautů, na jehož záchranu je na ISS vyslaná mladá doktorka Zhenya, která je současně jediným kardiochirurgem, který má v podobném prostředí šanci na úspěšný zákrok. Protože přirozeně není astronautkou, bude nás čekat nějaký ten zrychlený výcvik, leč s největší pravděpodobností zdaleka ne tak zábavný jako v Armageddonu (1998), a následná náročná operace.

Trailer: Výzov

Вызов
Hlavní hrdinky se ujala Julija Peresild, která byla pro roli vybraná z více než tří tisíců uchazeček. Natáčení části filmu opravdu probíhalo na ISS během dvanáctidenního kosmického letu. Peresild a producent a režisér filmu Klim Šipenko byli oficiálně jmenovaní členy posádky Sojuzu MS-19 a společně se členy záložní posádky zahájili 24. května 2021 zrychlený čtyřměsíční trénink ve Středisku přípravy kosmonautů J. A. Gagarina.
Cílem filmu je propagace kosmonautiky a ruského kosmického programu, přičemž to, že jeho autoři předstihli plán Hollywoodu, bezpochyby také není marné vítězství. V Rusku v posledních letech natočili hned několik filmů s vysokými produkčními kvalitami (za zmínku rozhodně stojí dva roky staré horory Sputnik a Superhloubka Kola) a Výzov minimálně v rámci trailerové koláže působí jako solidně odvedená žánrovka. Je samozřejmě otázkou, zda publikum vzhledem k pokročilosti CGI docení záběry skutečného vesmíru.
Sputnik
Sputnik | Future Gate
Režisér Šipenko pořídil ve vesmíru zhruba 30 hodin materiálu, z něhož by mělo být v hotovém snímku využito nějakých 35 minut. Film bude mít v Rusku premiéru 12. dubna 2023, ve zbytku světa nejspíš do kin nepoputuje, jednak kvůli napjaté politické situaci, jednak většina ruských filmů vychází na VOD (když už se jich oficiální cestou dočkáme, což také není běžné).

Kinolog: Maminky a padouši mají vždy pravdu. Alespoň v komiksových filmech

Marvelovské komiksy se rozrostly na třicet titulů. Druhý díl Black Panthera však postrádá původního hrdinu, nahradily ho hned čtyři hrdinky. A padouch je ještě méně padouchovitý než předtím.