Nejlepší filmové komedie roku 2022. Tyto snímky baví publikum u nás a ve světě

Nejlepší filmové komedie roku 2022. Tyto snímky baví publikum u nás a ve světě
Weird: The Al Yankovic Story | Roku

Deset nejlepších komedií roku 2022 dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu (řazeno dle procentuálního hodnocení v databázi)

1. Zlouni
Zlouni
Zlouni | DreamWorks Animation
Animovaná parodie lupičských příběhů představuje zvířecí skupinu antihrdinů, kteří skončí pod zámkem a podstupují nápravný program. Vtipné postavy zahrnují vlka, hada, tarantuli či žraloka. Tvůrci mají k dispozici skvělou animaci i dostatek kreativní zábavy, která důmyslně čerpá z konceptů heist movies. Svižné tempo a nápaditou akci podtrhuje také originální dabing Sama Rockwella či Awkwafiny. Vypečenější charakterovou sebranku byste loni nenašli.

2. Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku | SF Studios
Vítěz Zlaté palmy z letošního festivalu v Cannes je satirou zaměřenou na sociální nerovnost a konzumerismus. Větší část příběhu se odehrává na luxusní výletní jachtě, kde bohatá klientela zatápí absurdními nároky ochotnému služebnictvu. Režisér Ruben Ostlund navazuje na svůj obdobně kritický Čtverec a zhýčkanou společenskou šlechtu vybarvuje jako směšné a marnotratné postavičky, které v nejpověstnější scéně zdevastují celou loď zvratkami a výkaly. Hledáte-li více intelektuální zábavu z ranku Parazita, zde jste na správné adrese. Zatím si ale musíte počkat, než se tato festivalová senzace dostane na stream i v našem regionu.

3. Ježek Sonic 2
Ježek Sonic 2
Ježek Sonic 2 | Paramount Network
Pokračování videoherní adaptace z roku 2020 vrátilo do hry modrého ježka, jehož likvidace provinčních padouchů začíná nudit. Z vězení ale prchá jeho nemesis, zlotřilý doktor Robotnik (Jim Carrey), a Sonic se musí spřáhnout s posilami, aby mohl nastalé nebezpečí zažehnat. Kombinace hraného a animovaného formátu skýtá prostor pro šílenou akci a situační humor, kterého si užívá hlavně záporný Carrey. Druhý díl byl z pohledu tržeb a kritické odezvy ještě větší hit než chválená jednička a představuje jeden z mála zábavných a pozitivně přijímaných filmů na motivy videoher. Dostupný je předplatitelům HBO Max.

4. Super-Blb
Super-Blb
Super-Blb | BontonFilm
Francouzský příspěvek do komiksových parodií pečetí oblibu křiklavých superhrdinských kostýmů a toho, co symbolizují. Protagonista Cedric (Philippe Lacheau) je herec, jenž v novém filmu ztvárňuje superhrdinu Badmana. V průběhu natáčení ale prodělá nehodu, která mu vymaže paměť a zanechá ho v přesvědčení, že nadpřirozeným Badmanem skutečně je. Komická reakce na filosofického Birdmana nebo Defendora s Woodym Harrelsonem spoléhá na bláznivý fyzický humor a strefuje se do hollywoodských šablon. Během střídmých 85 minut se tenhle přístup nezají, neboť tvůrci mají v rukávu spoustu zábavných nápadů. Super-Blba najdete třeba na O2 TV.

5. Hodně štěstí, pane Veliký
Hodně štěstí, pane Veliký
Hodně štěstí, pane Veliký | Searchlight Pictures
Ideální zábava pro publikum, které si prošlo krizí středního věku a zpochybňuje vlastní erotické fantazie. Divadelně laděný příběh se dvěma herci sestává z několika intimních schůzek mezi mladým sexuálním pracovníkem (Daryl McCormack) a postarší ovdovělou učitelkou (Emma Thompson), která si chce užít svůj první pořádný sex. Interakce dvou odlišných osobností nabízí vtipné a autentické dialogy, a byť nakonec dostaneme spíš generační psychologické drama, i jako lehká komedie neselže. V Karlových Varech se publikum smálo takřka neustále, vy si snímek můžete pustit na streamovací službě Hulu.

6. Projekt Adam
Ryan Reynolds
Projekt Adam | Netflix
Dobrodružná sci-fi komedie od Netflixu je další spoluprací mezi hercem Ryanem Reynoldsem a režisérem Shawnem Levym, kteří spolu natočili třeba úspěšného Free Guye. Snímek s vysokým rozpočtem 116 milionů dolarů nechává Reynoldsova protagonistu cestovat časem, takže se setkává se svým dvanáctiletým já. A jelikož to oblíbený herec jinak neumí, humor opět spočívá ve vzájemném špičkování a příběh směřuje za tradičním rodinným poselstvím. Levy inscenuje poctivý výtažek z osmdesátkových sci-fi od Spielberga a Zemeckise a také díky dobrému obsazení (Mark Ruffalo či Zoe Saldana) se Projekt Adam sleduje příjemně.

7. Vyšehrad: Fylm
Vyšehrad: FYLM
Vyšehrad: FYLM | GangBang Production
Nejnavštěvovanější český film roku navazuje na seriál, v němž si Jakub Štáfek vychutnal úlohu problémového fotbalisty Julia Lavického. Smyšlený průsečík těch nejhorších stereotypů o „arogantních a nadutých“ čutálistech, se stal fenoménem tuzemské sportovní a dílem i kulturní scény, což úspěch celovečerního snímku potvrdil. Patříte-li k bezpochyby široké cílové skupině, která prostředí kabin a fotbalových trávníků pravidelně nasává, Vyšehrad vás dozajista pobaví. Na rozdíl od seriálu Ted Lasso, který působivě načrtává lidské vztahy a mentalitu, se Lavi nebojí vulgárnějšího humoru a srandu si dělá ze všeho a ze všech. Film je přístupný od 15 let a za 59 korun si ho přehrajete na O2 TV.

8. Párty Hárder: Summer Massacre
Párty Hárder: Summer Massacre
Párty Hárder: Summer Massacre | BontonFilm
První celovečerní snímek Martina Pohla alias Řezníka, fantoma tuzemské hudební a nyní i filmové scény, který se prosadil do širší kinodistribuce. Kdo před pár lety zhlédl Párty Hárd, asi by nečekal, že se pokračování takto nekompromisní komedie podívá roku 2022 do kin. V Summer Massacre ale Řezník dokázal, že svou vyhraněnou tvůrčí osobnost dokáže napojit i na univerzálně přijímaný humor. Výlet tří studentů na Mácháč, kde doufají v příval nadržených dívek, si neodpouští vtípky za hranou běžné tolerance, ale díky skvělému timingu a pamětihodným postavám jde o neutuchající a vynalézavou zábavu.

9. Na nože: Glass Onion
Daniel Craig
Na nože: Glass Onion | Netflix
Prostřední díl zamýšlené trilogie o detektivovi Beonitu Blancovi (Daniel Craig) se z venkovského panství přesunul do prosluněného Řecka. Namísto odlehčené pocty detektivní dedukci Hercula Poirota se režisér Rian Johnson víc zaměřil na společenskou satiru. Opět ale natočil příběh plný zvratů a chytlavých dialogů, které pronáší charismatičtí herci jako Edward Norton, Dave Bautista nebo Kate Hudson. Produkce Netflixu se dostala i do omezené kinodistribuce a během krátkého období generovala v USA skvělé příjmy, což svědčí především o zahraniční popularitě. Johnson už údajně pracuje na scénáři k trojce.

10. Proměna
Proměna
Proměna | Pixar
Vkusnější podívanou skýtá pixarovský snímek o třináctileté dívce, která se při rozrušení mění v červenou pandu. Jako všechny filmy od Pixaru, také Proměna vychází ze silného emocionálního tématu, na které se dětské publikum snadno napojí. Obtíže dospívání a vztahu s možná příliš všetečnou matkou zde tvůrci znázorňují magicky a způsobem, který rovným dílem zaujme děti i dospělé. Zábavu obstarávají jednak roztomilá zvířátka, jednak promyšlenější verbální vtipy a dojemné metafory. K dispozici na Disney+.

Pět komedií, které nejvíce rezonovaly na zahraničních webech

Bros
Bros
BROS | Universal Pictures
Historicky první snímek velkého hollywoodského studia (Universal), který pojednává o romanci mezi dvěma gayi a v němž všechny titulní role ztvárňují LGBTQ+ herci a herečky. Bros se přetřásali dlouho před podzimní premiérou nejen díky tomuto progresu, ale také zásluhou skvělých úvodních ohlasů. Oblíbený komik Billy Eichner film mocně promoval na sociálních sítích a kritici jej přijali velmi pozitivně. Hůř už publikum, které film ignorovalo. Rozpočet 22 milionů dolarů se nezaplatil, ale film dle dostupných ohlasů patří k těm nejpříjemnějším romantickým komediím roku. Za poplatek můžete Bros zhlédnout na Apple iTunes, Google Play Movies nebo na YouTube.

Jackass Forever
Jackass Forever
Jackass Forever | Paramount Network
Roku 2022 jsme mohli opět vidět také partu kolem Johnnyho Knoxvilla, která se s oblibou nechává vystřelovat z kanónů. Sebepoškozování sice málokdo považuje za zábavu na úrovni, ale série Jackass už přes dvacet let dokazuje, že se na něm dá vystavět bezkonkurenční mainstreamový úspěch. Loňské blbnutí při životu nebezpečných kouscích může být pro legendární sestavu rozlučkou, která si z kin odnesla přes 80 milionů dolarů. Zestárlí šílenci drží nastavenou laťku a pořád umí přitáhnout pozornost – momentálně jsou k vidění na HBO Max.

The Unbearable Weight of Massive Talent
Nesnesitelná tíha obrovského talentu
Nesnesitelná tíha obrovského talentu | Katalin Vermes / Lionsgate
Dosavadní vyvrcholení „metaherectví“ Nicolase Cage, jenž poslední dekádu věnoval ikonizaci vlastní pověsti coby přehrávajícího představitele šílených rolí. Zde ztvárňuje fiktivní verzi sebe sama, která přijme štědře placené pozvání svého miliardářského obdivovatele (Pedro Pascal). Ten se pohybuje ve vysokých mafiánských kruzích, Cage se po jeho boku musí proměnit v akčního hrdinu a předvést věci, které ho v jeho filmech proslavily. Námět si říkal o ještě odvázanější humor, ale Cage i Pascal si své úlohy užívají a snímek vás snadno zabaví, pokud máte pro podobné sebereflexivní projekty slabost. Najdete ho na Apple iTunes či Amazon Video.

Všechno, všude, najednou
Všechno, všude, najednou
Všechno, všude, najednou | A24
U nás nedoceněný žánrový kolotoč vypráví o provozovatelce prádelny, která musí při odevzdání daňového přiznání přijímat schopnosti svých alternativních já z různých dimenzí a bojovat s hrozbou galaktických rozsahů. Film nezávislého studia A24 míchá zběsilou parodii, kung-fu či filosofickou sci-fi v originálním kontextu mnohovesmírů, který využívá úplně jinak než filmy od Marvelu. V popředí stojí rodinné poselství a autentické emoce, ovšem hlavně při znalosti citovaných žánrů a konkrétních děl se náramně pobavíte. V zámoří jde o okamžitý kult a hojně oceňované dílo, které má reálnou šanci získat Oscary pro herce (Michelle Yeoh a Ke Huy Quan) a možná i za nejlepší film. Ke zhlédnutí na O2 TV nebo Apple iTunes.

Weird: The Al Yankovic Story
Daniel Radcliffe
Weird: The Al Yankovic Story | Roku
Daniel Radcliffe se už dávno zbavil jizvy ve tvaru blesku a jako herec rád experimentuje. V komedii Švýcarák ztvárnil multifunkční mrtvolu a letos zazářil v roli popkulturní ikony, svérázného hudebního interpreta Alfreda Matthewa „Weird Al“ Yankovice. Ten se proslavil extravagantní vizáží, parodiemi hudebních hitů, několika šílenými filmovými rolemi a bohémským životem. Britský herec přijal Yankovicovu image bez potíží a film o člověku, který si ze všeho dělal legraci, si pochopitelně střílí z životopisných snímků. Weird: The Al Yankovic Story bohužel vyšel pouze na neznámé streamovací službě Roku.

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.