Gladiátor 2 se blíží. Herecký nástupce Russella Crowea byl odhalen

Gladiátor 2 se blíží. Herecký nástupce Russella Crowea byl odhalen
Gladiátor | DreamWorks & Universal Pictures
Málokterý novodobý film se na televizních obrazovkách opakuje tak často jako Gladiátor. Sandálová epika Ridleyho Scotta si roku 2000 došla pro pět Oscarů včetně těch za nejlepší film a nejlepší mužský hercký výkon v hlavní roli. Pro Russella Crowea je tak generál Maximus jeho nejslavnější úlohou. Velkofilm z dob císaře Marca Aurelia sice historici shazují pro dějinné nepřesnosti, ale z pohledu blockbusterové tvorby se dodnes staví na piedestal, k čemuž mu pomáhá hlavně skvělý vizuál, ohromující akční scény a hudba Hanse Zimmera.
O pokračování Gladiátora se hovořilo dlouhodobě, ale ztřeštěný koncept Nicka Cavea zahrnující cestování časem a reinkarnace se pochopitelně nerealizoval. Na scénáři k dvojce postupně pracovalo několik autorů, přičemž aktuální verzi obstaral David Scarpa. Ten pro Ridleyho Scotta napsal už Všechny prachy světa a také Napoleona, který se momentálně natáčí a v němž si francouzského vojevůdce a císaře zahraje Joaquin Phoenix.
gladiator-2-se-blizi-herecky-nastupce-russella-crowea-byl-odhalen-2
Paul Mescal | BBC Three
S jeho textem zřejmě panuje spokojenost a Gladiátor 2 bude dalším Scottovým projektem. Příběh naváže dvacet let po událostech jedničky a protagonistou se stane Lucius, syn Lucilly (Connie Nielsen) a synovec Commoda (Phoenix). V původním filmu si jej zahrál tehdy třináctiletý Spencer Treat Clark, jenž ale tentokrát důvěru nedostal. Nahradí jej vycházející hvězda, šestadvacetiletý Paul Mescal.
Irský rodák si získal pozornost seriálem Normální lidé, za který obdržel nominaci na Emmy, a letos prokázal své kvality v hojně oceňovaném dramatu Aftersun. Jeho obsazení potvrdily zahraniční weby Deadline a Variety. Ty dále informují, že Scott se vedle režie ujme také produkce se společnostmi Scott Free a Red Wagon Entertainment. Vrací se kostýmní návrhářka originálu Janty Yates, která za Gladiátora rovněž obdržela Oscara, a produkční designér Arthur Max. Práva vlastní studio Universal, které se bude podílet na distribuci.
Gladiátor
Gladiátor | DreamWorks & Universal Pictures
Mescal byl favoritem pro úlohu Lucia od listopadu, kdy Scarpa dokončil scénář a začal konkurz. Setkání s pětaosmdesátiletým Scottem údajně dopadlo skvěle a mladý herec své šance navýšil i díky dobré fyzické formě, kterou účast v akčním historickém blockbusteru vyžaduje.
Ridley Scott tedy na stará kolena nezpomaluje, naopak se pouští do stále ambicióznějších a výpravnějších projektů. S Napoleonem kráčí ve šlépějích filmařských ikon jako Abel Gance (němá verze z roku 1927) či Stanley Kubrick, jenž studiu vojevůdcova života věnoval několik let, leč vysněný film nikdy nenatočil. Gladiátor 2 nás uvrhne do jedné z nejkrvavějších etap lidské historie (odehrávat se bude kolem roku 200 našeho letopočtu) a naváže na často citovaný velkofilm, jehož pokračování si mnoho fanoušků a fanynek nepřeje. A to z obavy, že rozšíření zcela uzavřeného příběhu s novým hrdinou nepřinese nic dobrého a vznikne jen pro peníze.
Začátek produkce je s obsazením Mescala na spadnutí a třiadvacet let po jedničce půjde o další nostalgický comeback, který se pokusí zopakovat kritický i finanční triumf předchůdce. Gladiátor si došel pro 460 milionů dolarů a celkem dvanáct oscarových nominací.

Kinolog: Která postava z Lásky nebeské je nejhorší? A co je na tom filmu vlastně romantického?

Jeden z nejoblíbenějších vánočních filmů obsahuje devět hlavních příběhů. Každý je problematický trochu jiným způsobem. Tento videorozbor neberte jako projev nenávisti, ale spíš jako pobavené pozorování věcí, co jsou pod povrchem.