Rok bolavých propadáků a zmařených šancí. Sedm hollywoodských sérií, které se loni nadobro pohřbily

Rok bolavých propadáků a zmařených šancí. Sedm hollywoodských sérií, které se loni nadobro pohřbily
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství | Warner Bros.
Top Gun: Maverick, Avatar: The Way of Water a Jurský svět: Nadvláda dohromady vydělaly kolem čtyř miliard dolarů a po pandemii utvrdily sílící potenciál hollywoodských blockbusterů. Ve všech případech ale šlo o pokračování etablovaného materiálu. Maverick si na stříbrných plátnech zalétal po 36 letech, Avatar nasliboval 13 let po jedničce další technologickou revoluci a Nadvláda nabídla zakončení třicetileté dinosauří ságy.
Jiné tituly takové výhody neměly, popřípadě doplatily na mizerný marketing, špatné recenze nebo zemětřesení uvnitř studia, které vyústilo v rušení hotových filmů a kompletní restrukturalizaci dlouhodobých plánů. Které série si loni takto vytáhly černého Petra?

Fantastická zvířata a kde je najít

Richard Coyle, Jude Law
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství | Warner Bros.
Dějový předchůdce Harryho Pottera dorazil v režii Davida Yatese (poslední čtyři potterovské filmy) poprvé roku 2016. Návrat do kouzelnického světa a jeho roztodivné fauny kritiky neoslnil, ale publikum ochotně vyplázlo přes 800 milionů dolarů. Druhý díl s podtitulem Grindelwaldovy zločiny si pohoršil na 655 milionů, ale stále měl k dispozici Johnnyho Deppa a příslib velkého završení v podobě očekávané bitvy mezi Grindelwaldem a Brumbálem.
Trojku, nazvanou Brumbálova tajemství, ale zaskočil jednak koronavirus, jednak Deppova kauza s exmanželkou Amber Heard. Herec dostal vyhazov a tučné odstupné, a byť jej nahradil oblíbený Mads Mikkelsen, renomé série se otřásalo. Spisovatelka J. K.Rowling se navíc ocitla pod palbou médií kvůli výrokům o transkomunitě a lidé už si také zvykli počkat, až se filmy měsíc po premiéře objeví na streamu.
Brumbálova tajemství si v kinech došla pro 405 milionů dolarů, což se při vysokém rozpočtu 200 milionů (plus drahý marketing) rovnalo menší katastrofě. Není to sice oficiální, ale dobrodružství Mloka Scamandera se tímto považuje za uzavřené. U Warner Bros. se místo nich možná zaměří na adaptaci Prokletého dítěte, které na Harryho Pottera přímo navazuje. Šušká se rovněž o televizní sérii a kompletní předělávce filmové série s novými herci a herečkami.

Paranormal Activity

Paranormal Activity
Paranormal Activity
První díl duchařské found footage série se roku 2009 stal jedním z nejvýdělečnějších filmů všech dob v poměru nákladů a příjmů. Od té doby vzniklo šest pokračování a série dohromady utržila 890 milionů dolarů. Celkový rozpočet na všechny filmy přitom činil směšných 28 milionů. Ukončení měl obstarat už šestý díl s podtitulem The Ghost Dimension, který měl premiéru roku 2015.
Studio Paramount ale loni zkusilo navázat s Paranormal Activity: Next of Kin. Sedmý díl putoval rovnou na VOD, kde prošuměl bez povšimnutí. Producent Jason Blum jej pro Variety ztrhal jako „mizerný“ a prozradil, že série spěje k definitivnímu konci. Osmý díl už sice stačili natočit, vyjde někdy v průběhu letoška, ale fiasko s Next of Kin vystavilo dalším pokračováním stopku.

Rakeťák

Rakeťák
Rakeťák | Pixar
Toy Story patří k nejmilovanějším a nejúspěšnějším animákům naší doby. Čtvrtý díl sice působil roku 2019 trochu nadbytečně, ale stále udělal krásný byznys a publikum zahřál u srdce. Rakeťák měl dodat světu oživlých hraček nový kontext a vyprávět animovanou sci-fi o kosmonautovi, jenž se stal inspirací pro hračku Buzze Rakeťáka. Lze si přitom snadno představit, že v případě úspěchu by tvůrci mohli něco podobného zkoušet i s Woodym, Ellie a Bulíkem.
Rakeťák ale loni v červnu, kdy kinům dominoval Jurský svět, ostře narazil. Při vysokém rozpočtu kolem 200 milionů dolarů si z celého světa odnesl pouze o 26 milionů více, což jej pasovalo na obrovský propadák. Důvody mohou být různé a zřejmě nezahrnují absenci původního Buzzova dabéra Tima Allena, jehož nahradil Chris Evans. Poprask způsobil spíš polibek mezi dvěma gay postavami, který vedl k zákazům promítání v nejméně 14 asijských zemích. Publikum přivyklo sledování pixarovských filmů na Disney+ a do kin ho nepřiměly vyrazit ani průměrné divácké ohlasy. Na IMDb má film hodnocení 6 z 10, tedy podstatně méně než všechny Příběhy hraček.

Morbius

Morbius
Morbius | Sony
Nejvysmívanější snímek roku doplatil primárně na vlastní nekvalitu. Marvelovský Morbius s tváří Jareda Leta vznikl se skromnějším rozpočtem 83 miliony dolarů a společnost Sony věřila, že jeho úspěch nakopne společnou sérii s Venomem a Spider-Manem. Chyba lávky. Morbius po celém světě utržil sotva dvojnásobek, což samozřejmě nestačilo. A navrch sbíral recenze nikoli negativní, ale přímo odpudivé.
Na internetu se nepovedený snímek transformoval do memů a uživatelé na něm nenechávali nit suchou. Jejich ironie ale zaváněla vytvořením nového kultu a u Sony se pošetile rozhodli, že Morbia pošlou v červnu, tedy dva měsíce po katastrofální premiéře, znovu do kin. Snímek vypustili do více než tisícovky sálů, z nichž si během prvního víkendu odnesl směšných tři sta tisíc dolarů. Morbius tedy utržil dvojnásobnou ostudu a podle všeho už ho neuvidíme.

Kód 355

Penélope Cruz, Lupita Nyong'o, Jessica Chastain, Diane Kruger
The 355 | Universal Pictures
Projekt Universalu měl být něčím jako ženskou akční odpovědí na Expendables. Účast Jessicy Chastain, Diane Kruger, Penélope Cruz a Lupity Nyong’o k tomu minimálně sváděla. Kód 355 šel do kin 7. ledna v době, kdy nikdo neutrácel za nic jiného než za mnohovesmírný sraz tří Spider-Manů, přičemž do karet mu nehrály ani veskrze negativní recenze.
Režisér Simon Kinberg doručil matný akční snímek, na němž rozpočet 75 milionů dolarů nebyl vůbec znatelný. Lidé si navíc mohli jednoduše pár dní počkat, neboť Universal pouští filmy po kinopremiéře na stream i po sedmnácti dnech, pokud se finančně nevyvede první víkend. Kód 355 celkově utržil hrozivých 27 milionů dolarů, na VOD skončil po třech týdnech a už o něm zřejmě neuslyšíme.

Filmový vesmír DC

Ben Affleck, Gal Gadot, Ezra Miller
Liga spravedlnosti
Když roku 2013 v kinech debutoval Muž z oceli, studio Warner Bros. jím načalo svou odpověď na rostoucí fenomén Marvel Cinematic Universe. Konkurenční DC Universe dále rozšiřovaly filmy Wonder Woman, Aquaman či Shazam! Občas se finančně dařilo, ale kritici i publikum spíš úpěli zoufalstvím. Migrény jim navodily hlavně Sebevražedný oddíl, dvojka Wonder Woman a Liga spravedlnosti, jejíž původní fiasko a následná čtyřhodinová verze Zacka Snydera vydají na vlastní studie.
Warneři letos prošli restrukturalizací, když se jejich mateřská společnost WarnerMedia spojila s Discovery. Nový šéf Warner Bros. Discovery David Zaslaf ohlásil šetření a neváhal zrušit takřka hotový snímek Batgirl, což způsobilo značnou kontroverzi. Na podzim se v čele filmové stáje DC ocitli režisér James Gunn a Peter Safran, kteří pošlou dosavadní sérii k šípku. Nedávný Black Adam ostatně v kinech propadl, návrat Henryho Cavilla do role Supermana se odpískal a nevznikne ani Wonder Woman 3.
Roku 2023 nás sice stále čekají premiéry dvojky Shazama, Flashe, druhého Aquamana a Blue Beetle, tím se ale desetiletý vývoj utne. Gunn a Safran se přeorientují na jiné superhrdiny a podle všeho začnou prakticky od nuly.

Divnosvět

Divnosvět
Divnosvět | Walt Disney Studios
Pro společnost Disney představuje uvedení nového animáku na Den díkůvzdání dlouholetou a osvědčenou tradici. Finančně jim tento tah naposledy nevyšel před dvěma dekádami s filmy Atlantida: Tajemná říše a Planeta pokladů. Loňský Divnosvět měl publikum spolehlivě přilákat na svůj atraktivní fantaskní svět, který by vydal na filmovou sérii a jehož oživení přišlo na 180 milionů dolarů. Přestože snímek postrádal jinou konkurenci než druhého Black Panthera, jenž v kinech kroutil už třetí týden, návštěvnost dopadla katastrofálně.
Divnosvět k dnešnímu dni nastřádal jen třetinu oficiálního rozpočtu a řadí se k největším filmovým propadákům všech dob. Mnozí viní jeho zaměření na LGBTQ+ postavy, které údajně nevyhovuje dětskému publiku a možná stojí také za podprůměrným hodnocením (na IMDb 5,5 z 10 a na ČSFD jen 48 %). Před Vánoci film poníženě zamířil na Disney+, kde se mu daří o poznání lépe a doteď se hřeje na vrcholu sledovanosti. Rozpaky ale přetrvávají a pokračování určitě nevznikne.

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.