Keanu Reeves, Jennifer Lopez nebo Chadwick Boseman. Kdo si nechal sáhnout na peníze, aby pomohl jiným?

Keanu Reeves, Jennifer Lopez nebo Chadwick Boseman. Kdo si nechal sáhnout na peníze, aby pomohl jiným?
Jennifer Lopez | STX films

Chadwick Boseman

Roky bojoval se zákeřnou nemocí, které nakonec tragicky podlehl. Pro celý svět se stal jedinečným Black Pantherem, ale pro hereckou kolegyni Siennu Miller to byl hlavně obětavý kolega, který se postaral o to, aby jí byla vyplacená částka, o niž si za svou práci na snímku 21 Brides řekla. Studio na její požadavek totiž přistoupit nechtělo. Herečka tedy souhlasila, že snímek natočí i tak, ale pod podmínkou, že později dostane přiměřenou kompenzaci. A byl to právě Chadwick, který jí nakonec věnoval část svého honoráře, aby dostala to, co si zasloužila.
keanu-reeves-jennifer-lopez-nebo-chadwick-boseman-kdo-vsechno-si-nechal-sahnout-na-penize-aby-pomohl-jinym-nebo-si-uskutecnil-sen-1
21 Bridges | STX Entertainment

George Clooney

Snímek Dobrou noc a hodně štěstí je pro George Clooneyho jakožto režiséra, spoluautora scénáře a producenta srdeční záležitostí. Aby byl dokončen, nechal si vyplatit honorář „pouze“ ve výši 120 tisíc dolarů. Zda později získal i nějakou část tržeb z kina, nevíme, ale i kdyby ne, nominace na Oscara za nejlepší režii a pět dalších za scénář, kameru, film roku apod. mu to vynahradily, byť ne finančně.
George Clooney
Dobrou noc a hodně štěstí | Warner Bros.

Timothée Chalamet

Tento mladý a velmi nadějný herec se vzdal svého honoráře za Deštivý den v New Yorku ve prospěch třech různých charitativních organizací s tím, že za práci pro Woodyho Allena nechce nic. Roli vzal proto, aby mohl jít ve stopách zkušenějších hereckých kolegů, které obdivuje.
Timothée Chalamet
Deštivý den v New Yorku | Gravier Productions

Brendan Fraser

V roce 2013 přijal roli v nezávislém dramatu Gimme Shelter, který se věnuje tematice bezdomovectví a opuštěných dětí. Po dokončení snímku věnoval svůj plat organizaci Several Sources Shelters poskytující domov potřebným. Brendanovo gesto navíc oslovilo i jeho hereckého kolegu Jamese Earla Jonese, který jim také daroval velkou část svého platu.
keanu-reeves-jennifer-lopez-nebo-chadwick-boseman-kdo-vsechno-si-nechal-sahnout-na-penize-aby-pomohl-jinym-nebo-si-uskutecnil-sen
Gimme Shelter | Roadside Attractions

Will Smith

Za hlavní roli ve snímku Král Richard: Zrození šampiónek bylo Willu Smithovi podle smlouvy vyplaceno 40 milionů dolarů. Když se ale nakonec studio rozhodlo vysílat snímek místo do kin na HBO Max, znamenalo to pro většinu obsazení, že přijde o své bonusy spojené s tržbami z kin. Will Smith se proto rozhodl, že jim je vyplatí z vlastní kapsy.
Král Richard: Zrození šampiónek
Král Richard: Zrození šampiónek | Warner Bros.

Jonah Hill

Jonah Hill tolik toužil hrát ve snímku Vlk z Wall Street Martina Scorseseho, že se rozhodl přistoupit na nejnižší možný plat, jen aby směl točit. Takže zatímco Leonardo DiCaprio si odnášel domů 10 milionů dolarů, jemu stačilo šedesát tisíc.
Jonah Hill, Leonardo DiCaprio
Vlk z Wall Street | Paramount Network
Herecké obsazení seriálu Teorie velkého třesku
Jim Parsons, Johnny Galecki, Kaley Cuoco, Kunal Nayyar a Simon Helberg vydělávali jeden milion dolarů za epizodu, zatímco jejich kolegyně Mayim Bialik a Melissa Rauch měly jen čtvrtinu této částky. Všichni se proto rozhodli, že si nechají vyplácet „jen“ devět set tisíc dolarů s tím, že se platy kolegyň budou moci navýšit.
Teorie velkého třesku
Teorie velkého třesku | CBS Television

Ryan Reynolds

O tom, že je Deadpool Ryanovou srdeční záležitostí, bylo již napsáno mnoho. Co se ale příliš neví, je, že Ryan začal na tomto projektu pracovat s Paulem Wernickem a Rhettem Reesem dlouhých šest let předtím, než padla první klapka. Bylo pro něj tedy zcela zásadní, aby byli přítomní na place. Studio je ale odmítlo honorovat. A co na to Ryan? Dal jim platy z vlastních zdrojů.
Deadpool
Deadpool

Keanu Reeves

Když je vaším snem pracovat s Al Pacinem, budete rádi za nižší plat. To byla filosofie Keanu Reevese, když se upsal jedné z hlavních rolí v dramatu Ďáblův advokát. Aby si studio mohlo dovolit slavného herce najmout, Keanu si nechal vyplatit o několik milionů dolarů méně.
Keanu Reeves, Al Pacino
Ďáblův advokát | 1997 Warner Bros.

Jennifer Lopez

Dost bylo mužské nadvlády, nastal čas na pořádný ženský film, ve kterém najdete nejen silné hrdinky, ale který celý vznikne v ženské režii od produkce, přes scénář až po obsazení. Pro Jennifer Lopez jsou Zlatokopky z tohoto důvodu velmi důležité, a jelikož ve snímku nejen hrála, ale byla i jeho producentkou, rozhodla se, že plat nedostane a ponechá si pouze bonusy z tržeb. A to vše jen proto, aby snímek vůbec vznikl.
Constance Wu, Jennifer Lopez
Zlatokopky | STX Films
zdroj: Brightside.me

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.