Zvrácené vztahy, láska k výbušninám a novodobá klasika. Přehlídka Scandi rozpoutá tu pravou filmovou bouři

Zvrácené vztahy, láska k výbušninám a novodobá klasika. Přehlídka Scandi rozpoutá tu pravou filmovou bouři
Ono | Film Europe

Trailer: Je mi ze sebe špatně

Je mi ze sebe špatně
Z novinek bude na programu například norsko-švédské satirické drama Je mi ze sebe špatně (2022) režiséra Kristoffera Borgliho pojednávající o velkém tématu současnosti – toxických a narcistních vztazích. Borgli sleduje soutěživou dvojici Thomase a Signe, kde to začne skřípat ve chvíli, kdy Thomas zaznamená mimořádný úspěch a Signe odsune na vedlejší kolej.
Osmidenní přehlídka uvede též norský film Bombastický Johan (2022), jehož ústředním hrdinou je tragikomický samotář s neobvyklou zálibou v dynamitu. Pozornost bude poutat i finsko-švédský psychologický horor Ono (2022), jehož tématem je komplikovaný vztah dcery s matkou, vysoké nároky na výkon a jedno podivné vejce. Z toho se vyklube pozoruhodný tvor, k němuž se dívka upne. A nebude jí dělat jenom radost.
Stellan Skarsgård
Boj sněžného pluhu s mafií (2014) | Film Europe
Novodobou klasiku na letošním Scandi obstará například multižánrový Boj sněžného pluhu s mafií (2014), kde se v titulní roli představí Stellan Skarsgård. Příběh pomsty s lavinou mrtvých těl a pořádnou dávkou černého humoru se dočkal remaku Mrazivá pomsta (2019), kde hlavní úlohu ztvárnil Liam Neeson.
V rámci Scandi budete mít navíc možnost zúčastnit se cyklu Kinobox v Edisonu. V pátek 20. ledna od 19 hodin můžete vidět snímek Nicolase Windinga Refna s názvem Dealer (1996), kde se ve své první filmové roli představil nyní oblíbený herec Mads Mikkelsen. Adrenalinová kultovka je debutem také pro režiséra Refna, který později zaujal snímky Bronson (2009) či Drive (2011).
zdroje: Kinobox, Scandi

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.