Největší hollywoodské filmy roku 2023. Deset premiér, které internetem otřásají dlouho dopředu

Největší hollywoodské filmy roku 2023. Deset premiér, které internetem otřásají dlouho dopředu
Indiana Jones a disk osudu | Lucasfilm Ltd.

John Wick: Kapitola 4

premiéra v kinech – 30. března
Keanu Reeves
John Wick: Kapitola 4 | Lionsgate
Třetí pokračování Johna Wicka, z něhož se roku 2014 vyklubal nečekaný akční hit, zřejmě poněkud ustálí dějové schéma, které ve trojce přijalo linii Keanu Reeves proti všem. Působivý trailer prozradil, že Johna tentokrát tajemný Marquis (Bill Skarsgard) vyzve na souboj, který může štvaného protagonistu vykoupit.
Mimoto nás čeká návrat starých známých Laurence Fishburneho a Iana McShanea, k nimž se nově připojí asijské ikony Donnie Yen a Hirojuki Sanada. Upoutávka slibuje další efektně stylizovanou podívanou a dvorní režisér série Chad Stahelski se pokusí přijít s akcí, z níž nám spadne brada a která se bude odehrávat už takřka po celém světě. Popularita Johna Wicka navíc i dle tržeb narůstá a čtyřka může tento trend potvrdit.

Strážci Galaxie: Volume 3

premiéra v kinech – 4. května
Strážci Galaxie: Volume 3
Strážci Galaxie 3 | Marvel Studios
Poslední dobrodružství populární sebranky antihrdinů v režii Jamese Gunna spoléhá na náklonnost nejen fanoušků a fanynek Marvelu, ale i geeků a popkulturních nadšenců obecně. Strážci si pohrávají s retro výpravou kombinovanou s mezigalaktickou fantasy a první dva díly se dočkaly pozitivního přijetí. Trojka, která opět svede dohromady všechny hrdiny a navrch představí třeba Adama Warlocka v podání Willa Poultera, by ale měla přisypat i emoce a nostalgii plynoucí z velké tvůrčí rozlučky. Trailer se povedl a navnadil na Gunnův obvyklý rukopis, v němž se snoubí humor, velkolepá akce i vývoj oblíbených postav.

Rychle a zběsile 10

premiéra v kinech – 18. května
Vin Diesel
Vin Diesel
Před dvaceti lety by asi nikoho nenapadlo, že Rychle a zběsile expanduje do desetidílné série, která skoro pravidelně generuje miliardové tržby a jejíž desátá část se zařadí k nejočekávanějším titulům roku. Jak pro koho, pochopitelně. Jenže Fast X, jak zní originální název, se zatím jeví tak megalomansky, že zvědavost je na místě.
Produkce zažila horké chvilky s odchodem režiséra Justina Lina, jehož nahradil spíš průměrný akční tvůrce Louis Leterrier. Rozpočet údajně nabobtnal na 350 milionů dolarů, což z filmu činí jeden z nejdražších projektů historie. Připočtěte zvěsti o možném přesunu děje do vesmíru a účast prestižních nováčků jako Brie Larson, Jason Momoa či Daniela Melchior a dostanete potenciál nejdražší guilty pleasure všech dob. Rodina Vina Diesela to rozbalí ve velkém a každému už je asi fuk, kolik fyzikálních zákonů během toho rozpráší.

Spider-Man: Napříč paralelními světy

premiéra v kinech – 1. června
Spider-Man: Napříč paralelními světy
Spider-Man: Napříč paralelními světy | Sony
Před čtyřmi lety uhranul (nejen) komiksové publikum animák Spider-Man: Paralelní světy, který si zaslouženě uzmul Oscara za nejlepší animovaný snímek roku. Vynalézavý počin jako první výrazněji prozkoumal cestování mezi dimenzemi a koncept mnohovesmíru, který od té doby razí i hlavní hraná linie MCU. Pokračování nese příhodný název Napříč paralelními světy a nezavdává příčinu k pochybám, že nepodchytí kouzlo a efektivitu jedničky. Scénář znovu obstarala dvojice Phil Lord a Chris Miller, která stojí za LEGO příběhem či 21 Jump Street, a pro zaryté komiksové fandy půjde o zřejmě nejzásadnější projekt roku.

Indiana Jones a disk osudu

premiéra v kinech – 29. června
Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge
Indiana Jones a nástroj osudu | Lucasfilm Ltd.
O pátém dobrodružství Indiana Jonese se píše takřka neustále. Pověst kultovní osmdesátkové trilogie sice v mnohých očích pošpinila čtyřka, ale patnáct let po její premiéře obklopuje pětku vzrušené očekávání. Definitivní rozlučku Harrisona Forda s jeho nejslavnější rolí režíruje tvůrce Logana James Mangold a snímek naváže na tradici předchůdců, kteří reflektovali dějinné etapy na základě soudobých žánrových kinematografických (či komiksových a pulpových) tradic.
Tentokráte se podíváme do roku 1969 a Indy se znovu postaví (ex)nacistům, kteří se podílí na vesmírném programu NASA. Půjde tedy o dobývání vesmíru a rozsah takového tématu podpoří i vyprávění ve více časových rovinách. Upoutávka odkryla zatím možná nejpřesvědčivější omlazovací efekt. Forda tedy uvidíme nejen jako houževnatého osmdesátníka, ale i v jeho nejlepších letech. A to mnohým jako lákadlo bohatě postačí.

Mission: Impossible Odplata – první část

premiéra v kinech – 13. července
Tom Cruise
Mission: Impossible Odplata – první část | Paramount Network
Sedmý díl libovolné série jen zřídka přitáhne velkou pozornost, ale Tom Cruise umí o Mission: Impossible pečovat. V tandemu se scenáristou a režisérem Christopherem McQuarriem chystají třetí společný příspěvek do špionážní franšízy, pro jejíž potřeby Cruise soustavně posouvá vlastní kaskadérské schopnosti.
Po šíleném šplhání na letící helikoptéru v šestce nyní Cruise absolvoval ještě nebezpečnější kousek, když se s motorkou a padákem vrhnul do hlubin strmého útesu. Tímto momentem vrcholí vzrušující trailer, který předkládá jednu akční atrakci za druhou. Stejně jako v případě pětky a šestky se příběh rozdělí do dvou filmů a osmička dorazí roku 2024. Produkci tvrdě postihla pandemie koronaviru a opakované odklady svědčí o tom, že tvůrci hodlají doručit velkolepý nářez pro kina.

Barbie

premiéra v kinech – 20. července
Margot Robbie
Barbie | Warner Bros.
Hraný snímek o ikonické blonďaté panence mezi nejočekávanějšími velkofilmy roku? Pokud skeptiky nepřesvědčila herecká účast Margot Robbie a Ryana Goslinga, mohla je nahlodat tvůrčí dvojice Greta Gerwig a Noah Baumbach. Častí spolupracovníci a manželé napsali scénář, o němž se hovoří v největších superlativech. Herec Simu Liu snímek adoroval pro Vanity Fair a řekl, že pojednává o „nalezení vnitřní krásy, sebepřijetí a dosažení té nejlepší možné verze sebe sama“.
Internetem navíc nedávno otřásla první krátká upoutávka, která důmyslně parodovala Vesmírnou odyseu a ukázala, že se máme těšit na podvratný a hravý počin. Gerwig je možná nejzajímavější mainstreamovou ženskou režisérkou své generace, což dokázala díky skvělým Malým ženám či teenagerské dramedii Lady Bird.

Oppenheimer

premiéra v kinech – 20. července
Cillian Murphy
Oppenheimer | Universal Pictures
Týž den, kdy Barbie vnese do kinosálů barevnou extravaganci, je Christopher Nolan ohluší životopisem strůjce atomové bomby Roberta Oppenheimera. Renomovaný režisér, jenž má nad výběrem a realizací projektů absolutní svobodu, sice přešel ke studiu Universal, ale zůstal věrný svému praktickému přístupu. Test jaderné exploze z roku 1945 tudíž napodobil skutečnou detonací (nejadernou).
Nolanovy filmy skýtají audiovizuální zkušenosti, jimž se momentálně žádný jiný filmař neblíží (možná James Cameron, jehož Avatar 3 ale dorazí až roku 2024), a Oppenheimer dle první ukázky nebude výjimkou. Komplexní životopis se natáčel na imaxový formát, střídá barevné a černobílé části a zahrne i názorně předváděnou kvantovou fyziku, čímž naváže zejména na Interstellar. Navrch má herecké obsazení snů v čele s Cillianem Murphym, Mattem Damonem, Florence Pugh, Emily Blunt či Robertem Downeym jr.

Dune: Part Two

premiéra v kinech – 2. listopadu
Duna
Duna | Warner Bros.
Pokračování Duny nedávno ukončilo produkci a režisér Denis Villeneuve má devět měsíců na to, aby vyladil design pohlcujícího světa planety Arrakis a znovu si dal záležet také na zvukové stránce. První díl loni nabídl výpravný spektákl soustředěný na postavy a představení komplexního světa, který ve svém díle popsal spisovatel Frank Herbert. Ve dvojce by měla dostat větší prostor akce a řada nových postav, pro které režisér naverboval třeba Florence Pugh nebo veterána Christophera Walkena. Jiný podobně ryzí velkofilm, který je zločin sledovat doma na malé obrazovce, už příští rok asi neuvidíme.

Killers of the Flower Moon

premiéra na Apple TV+, zatím bez data
Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone
Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Dlouho připravovaný i realizovaný projekt Martina Scorseseho pojednává o záhadných vraždách členů kmene Osage v průběhu 20. let minulého století, které vyšetřoval J. Edgar Hoover. Scénář na motivy románu Davida Granna obstaral Scorsese společně s Ericem Rothem (Forrest Gump) a velkou filmovou událost dotváří přítomní herci. Vůbec poprvé se před kamerami setkali Scorseseho dvorní herci Robert De Niro a Leonardo DiCaprio, jimž budou sekundovat Jesse Plemons, Brendan Fraser nebo John Lithgow.
Killers of the Flower Moon distribuují Paramount a Apple Studios, tudíž snímek zamíří na Apple TV+. Přesné datum premiéry neznáme, ale předpokládá se, že ta světová proběhne na některém z prestižních festivalů. Výrobu filmu konzultovali původní obyvatelé z kmene Osage a Scorsese, jenž naposledy uvedl mafiánskou fresku Irčan, oživil přehlížené historické události s obřím rozpočtem 200 milionů dolarů.

Kinolog: Tenhle film vyhraje Oscary. Čechy ale nezajímá. Řekneme vám proč

Fabelmanovi jsou poloautobiografické dílo režiséra Stevena Spielberga. 75letý klasik, co má za sebou přes 40 filmů, už u nás ale přestává být hvězdou a jeho zpověď je až příliš nenápadná a sofistikovaná.