Nový Vřískot s Jennou Ortegou, hvězdou Wednesday, se odhaluje v první upoutávce

Nový Vřískot s Jennou Ortegou, hvězdou Wednesday, se odhaluje v první upoutávce
Vřískot 6 | Paramount Network
Budou následovat spoilery, takže pokud jste Vřískot z roku 2022 stále neviděli, nadále čtete na vlastní nebezpečí. I když nám pětka představila řadu nových postav, nechyběli staří známí v podání Neve Campbell, Courteney Cox a Davida Arquetteho. A protože nelze ty samé postavy udržovat v rámci hororových sérií věčně, tentokrát z kola vypadl Arquetteho sympatický policista (respektive v pětce již expolicista) Dewey. Sérii po zesnulém Wesu Cravenovi režijně převzalo duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett (výborná Krvavá nevěsta) a u milovníků Vřískotu slavili úspěch. Snímek byl výborně přijatý, a i když v tržbách zůstal za původní trilogií, výsledných 138 milionů dolarů celosvětově významně překročilo rozpočet (24 milionů).
Šestka tak byla potvrzená pouhých pár týdnů po premiéře a automaticky se počítalo s návratem Campbell a Cox do ikonických rolí. Nakonec se v šestce potkáme jen s Cox, neboť Campbell se se studiem nedohodla na výši honoráře. Obě strany přirozeně mluvily o tom, jak je jim to líto, ale upřímně –⁠ kdyby byla snaha, nějaký kompromis by se určitě našel.
Bettinelli-Olpin a Gillett dlouho doufali, že se Campbell podaří přemluvit, a když to nevyšlo, rozhodli se její absenci alespoň využít v příběhu: „Milujeme Neve a jsme velkými fanoušky její Sidney Prescott, ale cítili jsme, že je tu příležitost skutečně proniknout do nových postav. Myslíme, že lidé budou opravdu překvapení a potěšení, jak úspěšně se to filmu daří.“
Nepůjde o jedinou významnou změnu. Podobně jako třetí díl opustil městečko Woodsboro a přenesl nás do Hollywoodu, šestka vyšle postavy, a tedy i Ghostface, do New Yorku.
Vřískot 6
Vřískot 6
V rámci zmíněných nových postav se v pětce jako hlavní hrdinka (a tedy nová scream queen) dlouho profilovala Sam Carpenter v podání Melissy Barrer. Tvůrci ovšem udělali zajímavý blafák, když úvodní mord nakonec učinili neúspěšným. Do hry tak ve druhé půli filmu vstoupila její sestra Tara, již hraje Jenna Ortega. Obě sestry vrahovo řádění přežily a své party si zopakují i v šestce. Tvůrcům se v tomhle ohledu extrémně vyplatilo hlavně zachování Ortegy, která v posledních dvou letech nabrala na popularitě účinkováním v seriálu Ty (druhá série) a v momentálním megahitu Wednesday.
V pětce byla, pokud se bavíme o celkovém vyznění příběhu, každopádně o něco významnější Sam. Je otázkou, jestli tomu tak bude i tentokrát, případně zda Bettinelli-Olpin s Gillettem více nevytáhnou do popředí Taru v podání Ortegy (studio by za to nepochybně bylo rádo). Níže najdete první kratičký teaser trailer na Vřískot 6 (tentokrát už číslovka naštěstí nechybí), který uvede distribuční společnost Forum Film CZ do českých kin 9. března 2023.
Vřískot 6
Pokud jde o dostupnost jednotlivých dílů online, žádná z českých streamovacích služeb nenabízí jediný díl. První tři díly a pětka jsou na alespoň na iTunes.

Kinolog: Uf, oni jsou tady! Lepší horor letos neuvidíte

Jordan Peele je králem hororu a společenských komentářů o Spojených státech amerických. Oscarově nás vyděsil svým Uteč, zamotal nám hlavu podobenstvím My a teď se pustil do tématu UFO.