„Mozek mi přestával fungovat.“ Brendan Fraser popsal cenu za dokonalou filmovou image

„Mozek mi přestával fungovat.“ Brendan Fraser popsal cenu za dokonalou filmovou image
Král džungle | Buena Vista International
Čtyřiapadesátiletý Brendan Fraser zažívá velký comeback. Po dekádě plné nevýrazných rolí jej režisér Darren Aronofsky (Requiem za sen) obsadil do intimního dramatu Velryba o více než čvrttunovém muži, jenž nezvládá vyjít z bytu a musí napravovat vztahy se svou pubertální dcerou (Sadie Sink). Fraser, jenž se stal idolem generace Z díky dobrodružné trilogii Mumie, sklidil za svůj výkon šestiminutové ovace na festivalu v Benátkách a mnozí ho tipují na favorita nynější oscarové sezóny.
Oblíbený herec, jenž si poslední hollywoodský hit připsal roku 2009 s filmem G.I. Joe, se minulý týden objevil po boku Adama Sandlera v diskuzi magazínu Variety s názvem Actors on Actors (Herci o hercích). Ti dva si spolu zahráli v hudební komedii Rockeři z roku 1994, kdy Fraser platil především za komediálního herce. To potvrdil také o tři roky později v rozpustilém Královi džungle, který parodoval příběh Tarzana a od Frasera vyžadoval prvotřídní fyzičku.
Brendan Fraser, Leslie Mann
Král džungle | Buena Vista International
Části publika se při pohledu na polovysvlečeného herce skutečně podlamovala kolena a Adam Sandler mu zpětně vyčetl, že vlastní kolegy znemožnil. „Kvůli tobě jsme se za sebe styděli,“ vtipkoval Sandler v narážce na svou tehdejší formu. „Štvalo mě, jak dobře v tom vypadáš. To jsi nám neměl dělat,“ popichoval slavný komik.
Pro budoucí hvězdu Mumie či komedie Dožeň, co se dá ale dané natáčení moc veselé nebylo. Nízkosacharidová dieta, která mu zajistila atletickou postavu, mu jinak vůbec neprospívala. „Depilovali mě voskem. Byl jsem úplně vyhladovělý. Jednou jsem jel z práce domů a musel jsem zastavit, abych se najedl. Potřeboval jsem si ale vybrat z bankomatu a nevybavoval se mi můj PIN. Mozek mi úplně přestával fungovat a tu noc jsem musel hladovět,“ vzpomíná. Fraser zdůraznil, jak může být pro herce a herečky posilovací režim spojený s dietou náročný. A dal najevo, že kompletní transformace, jimiž často procházeli třeba Matthew McConaughey nebo Christian Bale, mu přijdou až nebezpečné.
V minulých letech Fraser přibral a Sandler už se vedle něj tolik stydět nemusí, ovšem úloha tlustého gay muže ve Velrybě pro něj skýtala zdravější hereckou výzvu. Přejídat se nemusel, maskéři jej ověsili prostetickými končetinami i břichem. V dřívějším rozhovoru pro magazín Interview prozradil, že se na postavu lépe napojil i díky osobním zkušenostem. „Můj nejstarší syn Griffin vyžaduje speciální péči, je autista. Právě oslavil 20. narozeniny. Je to takové přerostlé dítě, má velké ruce a nohy a rozměrné tělo. Naprosto rozumím, jaké to je být nablízku takové osobě,“ vysvětlil Fraser.
Velryba
Velryba | Protozoa Pictures
Velryba vstupuje 21. prosince pouze do amerických kin, Krále džungle si ale můžete připomenout na streamovací službě Disney+.

Kinolog: Nový král Šumavy neumí chodit. Mladý esenbák se chce odlišit od verze z 50. let

Film Karla Kachyni z roku 1959 patří mezi klasiku československé kinematografie. Král Šumavy je natolik působivý, až zakrývá svou bolševickou ideologii. Nová, třídílná verze Davida Ondříčka pro televizi Voyo je otevřeně antikomunistická.