Netflix má v kapse nový fenomén a herečku Jennu Ortegu rázem miluje celý svět. Tanec, který točila s covidem, už napodobily miliony lidí

Netflix má v kapse nový fenomén a herečku Jennu Ortegu rázem miluje celý svět. Tanec, který točila s covidem, už napodobily miliony lidí
Wednesday tančí. | Netflix

Addamsova rodina nestárne

Málokdo očekával, že bude z Wednesday takový hit. Addamsova rodina přece jenom táhla v šedesátých letech díky původnímu seriálu, respektive v devadesátkách zásluhou dvou celovečerních filmů s Christinou Ricci, Raulem Juliou a Anjelicou Huston. V poslední době vznikly pouze dva animáky určené pro menší publikum.
Netflix ale opět prokázal čich na úspěšnou látku, která trhá rekordy. Wednesday se stala jeho prvním anglicky mluveným seriálem, který za týden překonal 400 milionů zhlédnutých hodin. Nestačilo to pouze na jihokorejskou Hru na oliheň, která během druhého týdne od premiéry zaznamenala 448 milionů hodin a během třetího dokonce 571. Po prvních dvanácti dnech vysílání Wednesday nastřádala 752 miliony hodin, což ji řadí na třetí místo mezi anglicky mluvenými seriály Netflixu, hned za čtvrtou sérii Stranger Things a Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera.
Wednesday
Wednesday | Netflix

Zrozená pro danou roli

Výrazný podíl na úspěchu nese herečka Jenna Ortega, která s úlohou tajuplné Wednesday Addamsové dokonale splynula. Ortega skutečně dokázala ve všech záběrech nemrknout a roli, již převzala po Christině Ricci, obětovala spoustu dřiny. Například se naučila hrát na violoncello, což její postavu charakterizovalo. „Začala jsem asi dva měsíce před startem natáčení. Momentálně to kvůli práci a odloučení od domova zanedbávám, ale chtěla bych v tom pokračovat,“ pochlubila se herečka v rozhovoru pro Wired.
Prozradila také, že když dělala přes Zoom konkurz s režisérem Timem Burtonem, nenacházela se ve dvakrát ideálním rozpoložení. Právě dotočila horor X, nespala 24 hodin a nestihla se zbavit makeupu, který zahrnoval umělou krev ve vlasech a řeznou ránu na obličeji. „Přihlásila jsem se na Zoom a on se rozesmál, což mě také rozesmálo,“ řekla Ortega, v jejíchž žilách koluje po otci mexická a po matce portorická krev.
Wednesday
Wednesday | Netflix
V rozhovoru pro People se pro změnu nechala slyšet, že lidé ji k Wednesday Addamsové přirovnávají už od jejích šesti let. A prý má i podobný smysl pro humor. To znovu potvrdila minulý měsíc u Jimmyho Kimmela. „Občas je se mnou těžké komunikovat a můj humor je dost černý,“ vyprávěla Ortega, jejíž vtipy prý vyvedly z míry i Christinu Ricci, která si v nové verzi zahrála Marilyn Thornhill.
Tyto predispozice pro úlohu Wednesday beze zbytku zužitkovala. Charles Addams ostatně danou postavu pojmenoval dle úryvku z písně Monday’s Child, která říká, že „středeční dítě je plné strastí.“ Své představení herečka dovedla k dokonalosti v taneční sekvenci ze čtvrté epizody, která se především na TikToku stala virální.

Virální herecká superstar

Specifickou choreografii si Ortega vymyslela sama a vše báječně zvládla navzdory koronaviru, na který se tentýž den pozitivně otestovala. „Vzbudila jsem s bolestmi, což bylo divné – obvykle nebývám nemocná, a když už, tak to má lehký průběh,“ prozradila v listopadovém rozhovoru pro NME. „Cítila jsem se, jako by mě srazilo auto a v krku mě škrábal skřítek. Mezi záběry mi nosili léky, protože jsme čekali na výsledek testu,“ vzpomíná mladá herečka. Na dodatečné přetočení scény prý nebyl čas a Ortega se domnívá, že za příznivějších okolností by vše zvládla ještě lépe.
Několik uživatelů Twitteru osočilo Ortegu, Tima Burtona a produkci z nezodpovědného přístupu k onemocnění, které ještě nedávno zastavilo takřka kompletní hollywoodskou výrobu. MGM Studios, které mělo produkci na starost, ale v prohlášení ujišťovalo, že Ortega opustila zákulisí neprodleně po pozitivním otestování.
Její tanec od té doby na sociálních sítích napodobily miliony fanoušků a fanynek. Namísto skladby Goo Goo Muck od kapely The Cramps, která zazněla v seriálu, ale výstupy imitátorů doprovází zejména píseň Bloody Mary od Lady Gaga. Slavná zpěvačka tudíž nezůstala pozadu a také ona předvedla svou verzi tance, který Ortegu pomohl vynést mezi nejsledovanější herecké hvězdy.
Jenna Ortega
Jenna Ortega ovšem není v showbyznysu žádným nováčkem. Už v sedmi letech ji oslovil castingový agent na základě videa s dramatickým monologem, který její matka zveřejnila na Facebooku. Zahrála si v reklamách společností jako McDonald’s nebo Old Navy a brzy zahájila kariéru v televizi. Roku 2012 získala první roli v seriálu Rob, načež navázala s Panenkou Jane nebo TY.
Často dabuje animované postavy (Jurský svět: Křídový kemp, Elena z Avaloru) a sbírá vedlejší role ve filmech jako Chůva na zabití: Krvavá královna, X nebo nový Vřískot. Titulní úlohu ztvárnila v oceňovaném dramatu Následky z roku 2021. Díky Wednesday se stává žhavým zbožím a čeká ji hlavní role v akčním thrilleru Finestkind, který režíruje Brian Helgeland (Odplata) a jehož obsazení zahrnuje také Bena Fostera (Jan Žižka) či Tommy Lee Jonese (Muži v černém). A možná se vrátí i pro druhou sérii Wednesday, jejíž odklepnutí je vzhledem k dosavadní krasojízdě pouze otázkou času.

Kinolog: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.