Slavné hollywoodské hvězdy, které svou kompletní podobu propůjčily videohrám

Slavné hollywoodské hvězdy, které svou kompletní podobu propůjčily videohrám
Cyberpunk 2077 | CD Projekt Red
Není to zdaleka poprvé, co se slavná filmová hvězda spojila s videohrou. V dnešním malém speciálu si proto připomeneme několik výraznějších her podobného ražení, které by pařani neměli minout. Z listu jsem nicméně záměrně vyřadil adaptace či pokračování filmových hitů, protože tam se přítomnost známých tváří, vzhledem k předloze, automaticky nabízí.

ApocalypseBruce Willis (1998)
platformy: PlayStation 1

Věděli jste, že éru herců ve videohrách odstartoval Bruce Willis? Byl to právě on, kdo jako úplně první propůjčil svůj hlas i podobu videohře. Konkrétně šlo o exkluzivitu pro první PlayStation, v níž se jeho hrdina Trey Kincaid snaží zabránit apokalypse. Šlo o energickou střílečku, v níž využití Willisovy tváře přišlo mírně vniveč, protože jsme většinu času hlavního hrdinu viděli na obrazovce v doslova miniaturní podobě. Je nicméně pravdou, že podle původních plánů si Wilis měl zahrát menší roli sidekicka. Tvůrcům z Neversoftu (mimochodem autoři výborné hry Tony Hawks Pro Skater) ale v průběhu vývoje došlo, že nemá smysl odsunout podobnou hvězdu na vedlejší kolej. Willis tak putoval do popředí a vznikla první hra s hollywoodskou hvězdou v hlavní roli. Nebyla dokonalá, ale i dnes stojí za pozornost.
Apocalypse

Onimusha 3: Demon SiegeJean Reno (2004)
platformy: PlayStation 2, PC

Onimusha 3, která byla v dobových recenzích vychválená za ovládání a grafiku, skvěle využila Jeana Renoa, který se proslavil jako čistič Leon. Hra má dvě hratelné hlavní postavy. Reno vyfasoval netradičního policistu jménem Jacques Blanc a jeho fanoušci a fanynky by si tenhle kousek neměli nechat ujít, protože je v něm vážně vynikající (i hlasovým projevem, leč pouze ve francouzštině, protože na nahrání anglické verze již neměl čas a musel být zastoupený). Je třeba také dodat, že na rok 2004 je technická úroveň motion capture na obdivuhodné úrovní a titul velmi dobře působí i v dnešní době.
Onimusha 3

Beyond: Two SoulsWillem Dafoe a Elliot Page (2013)
platformy: PlayStation 3 a 4, PC

V této mysteriózní akční adventuře si společně zahrály hvězdy Willem Dafoe a Elliot Page, tehdy ještě Ellen Page. Protože jde de facto o interaktivní film, v němž sice nechybí klasické herní mechanismy a možnost voleb, ale lze se dobře bavit i pouhým sledováním, byla hra Beyond: Two Souls dokonce uvedená jako film na filmovém festivalu Tribeca 2013. A jakkoli si vysloužila smíšené reakce, výkony Page i Dafoea byly chválené stejně jako technická úroveň motion capture. Pokud jste neměli tu čest a filmově pojaté kousky jsou vaším šálkem čaje, určitě dejte Beyond: Two Souls šanci.

Call of Duty: Advanced WarfareKevin Spacey (2014)
platformy: PlayStation 3 a 4, PC, Xbox 360 a One, PC

Koho jiného by si světem zavržený Kevin Spacey mohl zahrát ve videohře než hlavního záporáka? Ve hře se držitel dvou Oscarů a momentálně neochotný statista v řadě soudních přelíčení ujal postavy Jonathana Ironse, zakladatele a prezidenta největší vojenské korporace na světě ATLAS Corporation, která je v pozadí celého příběhu a přirozeně nemá čisté úmysly. Spacey, ať už jakýkoli člověk, je zcela bez debat fenomenálním hercem a jeho účast v Advanced Warfare to potvrzuje. Osobně nejsem fandou podobných stříleček, s jeho přispěním jsem si ale tuhle jízdu užil. A vy byste měli taky.
Call Of Duty: Advanced Warfare

Until DawnRami Malek a Peter Stormare (2015)
platformy: PlayStation 4

Until Dawn je jeden z nejlepších příkladů interaktivního hororu. Tento slasher klasického ražení má v rámci herního formátu přidanou hodnotu v tom, že je čistě na hráčích (a jejich volbách), kolik přeživších dovedou k závěrečným titulkům. Mohou to být téměř všichni, nebo jen jedna postava. Z hráče se tak současně stává i režisér. Zábavné uchopení chaty v zasněžených horách, kde parta přátel zažije horké chvilky, herecky opepřili Rami Malek neboli filmový Freddie Mercury a Peter Stormare neboli nejlepší filmový Satan všech dob. Tím ale výčet známých tváří nekončí. Dále zde potkáme Hayden Panettiere (roztleskávačka z filmu Hrdinové) a Nichole Sakuru (Cheyenne ze Superstore). Kdo miluje horory, pro toho je Until Dawn herní povinností.
Until Dawn

Quantum BreakAidan Gillen a Lance Reddick (2016)
platformy: Xbox One, PC

Akční sci-fi hra Quantum Break o manipulaci s časem, která nadělá pěknou paseku, takže hrdina musí vše napravit, chtěla odvážně propojit hru a hraný seriál (přičemž jedno ovlivňovalo vývoj druhého). Mělo jít o revoluci, ale vzhledem k tomu, že zůstalo u jediného pokusu, asi je vám jasné, že to nedopadlo. V prvé řadě proto, že seriál nebyl moc dobře natočený, a samotná hra, jakkoli měla své momenty, nakonec pod vším tím pozlátkem ukrývala „pouhou“ střílečku s tupě nabíhajícími nepřáteli. To ale neznamená, že není zábavná. A v rámci produkčních kvalit jde o téměř perfektní kousek, v němž si Reddick a hlavně Gillen vychutnali záporné role. Hlavní role se ujal Shawn Ashmore (Iceman v X-Menech) a mihne se tu i Dominic „Smíšek“ Monaghan.
Quantum Break

Death StrandingNorman Reedus a Mads Mikkelsen (2019)
platformy: PlayStation 4 a 5, PC

Hra Death Stranding od Hidea Kojimy (série Metal Gear Solid) patřila mezi nejočekávanější herní tituly roku 2019 a následně herní obec rozdělila tím, že málokdo čekal simulátor poslíčka. Sice v promyšleném světě budoucnosti, kde lidstvo zoufale bojuje o přežití a se silným příběhem, ale pořád poslíčka (opravdu jde o doručování balíků). Hra si přesto vysloužila kultovní status a už se kutí pokračování. V jedničce v hlavní roli exceluje Norman Reedus (Daryl z Živí mrtví) a nepřehlédnutelný je i Mads Mikkelsen (Hannibal), o jehož postavě je lepší více neprozrazovat. Tím ale výčet zajímavých jmen nekončí. Dále zde hrají Léa Seydoux (Spectre), Margaret Qualley (Tenkrát v Hollywoodu), moderátor Conan O'Brien a režisér Guillermo del Toro.
Norman Reedus

Cyberpunk 2077Keanu Reeves (2020)
platformy: PlayStation 4 a 5, PC, Xbox One a Series, PC

Asi nejslavnější videoherní průšvih poslední dekády. Ne proto, že by snad poslední hra v otevřeném světě od tvůrců Zaklínače 3 byla sama o sobě špatná. Má silný příběh, zajímavé postavy, promyšlené vedlejší questy i zábavnou hratelnost. Vyšla ovšem v tak příšerném technickém stavu, až byla na konzolích staré generace prakticky nehratelná. Dnes už je tohle naštěstí minulostí a můžeme si tak naplno užít atmosféru futuristického Night City, kde nám parťáka po celou dobu dělá Keanu Reeves v roli hajzlíka Johnnyho Silverhanda. Aniž bychom prozrazovali příliš, celá spolupráce s hlavní postavou je velmi zajímavě vymyšlená, a jakkoli vývojáři CD Projekt RED nedosáhli mety nastavené Zaklínačem, i přesto stojí výlet do Night City za to. V připravovaném dodatku, který vyjde příští rok, bude navíc i Idris Elba.
Cyberpunk 2077

Squadron 42 – půlka Hollywoodu (zatím nevydáno)
platformy: PC, Linux

Squadron 42 vzniká jako singleplayerová odnož vesmírné MMORPG Star Citizen, přičemž oba projekty mají za sebou dlouhý vývoj a ani po deseti letech od oznámení není jisté, kdy vlastně vyjdou (pokud vůbec). Jestli se ale Squadron 42 opravdu dočkáme, bude mít velmi lákavé obsazení, v němž nechybí Gillian Anderson, Gary Oldman, Mark Strong, Andy Serkis, Mark Hamill, Ben Mendelsohn a Henry Cavill. To už by trekkies mohlo zaujmout.
Squadron 42

Crime Boss: Rockay City – také půlka Hollywoodu
platformy: PC, PlayStation 5 a Xbox Series (vyjde 23. 3. 2023)

S posledním umístěným kouskem jsme nepočítali, protože o jeho existenci ještě před pár týdny svět nevěděl. Herní vydavatel 505 Games totiž během The Game Awards nečekaně oznámil first-person střílečku Crime Boss: Rockay City, na níž pracují též vývojáři z brněnského studia InGame Studios. Ve hře se vydáme do metropole Rockay City, kde je cílem vypracovat se na krále podsvětí. A teď to zajímavé. Hrát budeme za Michaela Madsena (Gauneři), ale tím barvitý výčet zajímavých tváří nekončí. Dále jsou tu Danny Trejo, Kim Basinger, Danny Glover, Michael Rooker a Chuck Norris! Ve zkratce hra působí jako GTA Vice City na steroidech s hvězdným obsazením.
Crime Boss: Rockay City: Trailer

Kinolog: Predátora dnes může zabít i malá holka

Už sedmý film s monstrem, kterému abstraktně říkáme Predátor (i když se jmenuje jinak), se poprvé odehrává v hluboké minulosti a poprvé je hlavní hrdinkou žena, členka kmene Komančů.