Týdenní VOD tipy: To nejlepší z Larse von Triera, kontroverzní dokument o královské rodině a další oscarové ambice Willa Smithe

Týdenní VOD tipy: To nejlepší z Larse von Triera, kontroverzní dokument o královské rodině a další oscarové ambice Willa Smithe
Antikrist (2013) | Zentropa

Guillermo del Toro's Pinocchio (2022)

režie: Guillermo del Toro, Mark Gustafson, Netflix
Pinocchio Guillerma del Tora
Guillermo del Toro's Pinocchio | Netflix
Pohádka o oživlé loutce Pinocchiovi nabízí filmařům divácky vděčnou látku už od klasického disneyovského zpracování z roku 1940. Neustálé pokusy chopit se příběhu však často končí průměrnou šedí nebo v lepším případě znepokojivou divností, v jakou se před třemi lety zvrhla hraná adaptace Mattea Garroneho s Robertem Benignim v roli řezbáře Geppetta.
Letos ale bude tahat za nitky mistr strašidelných dobrodružství a držitel Oscara Guillermo del Toro. V Netflixu začlenili jeho jméno přímo do názvu filmu a s nadějí se očekává, že režisérova osobitost prosákne i do díla samotného. Del Toro sice vsadil na osvědčený animovaný formát jdoucí naproti dětskému publiku, děj ovšem zasadil do fašistické Itálie 30. let a dřevěný chlapec se v něm má setkat i se samotným Mussolinim. Tak snad budou mít děti radost.

Osvobození (2022)

režie: Antoine Fuqua, Apple TV+
Will Smith
Osvobození | Apple TV+
Režisér Antoine Fuqua má na svém kontě řadu akčních filmů jako Odstřelovač či Equalizer. U akčního žánru částečně zůstává i ve svém nejnovějším snímku, jenž se věnuje otrokářství v Americe 19. století. Již z traileru pracujícího s utlumenou, takřka černobílou barevnou paletou lze vycítit oscarové ambice, jež před devíti lety naplnilo tematicky podobné drama 12 let v řetězech. Fuqua navíc do hlavní role obsadil Willa Smithe a ten má tedy teoretickou šanci se po letošním skandálu na Oscarech příští rok o zlatou sošku opět ucházet.
Film inspirovaný skutečnými událostmi vypráví o Peterovi, který je unesený od své rodiny, zotročený a nucený v nelidských podmínkách pracovat pro místního plantážníka. Rozhodne se proto utéct a přidat se k armádě Unie. Mezi ním a jeho cílem se však rozprostírají nehostinné louisianské bažiny.

Harry a Meghan (2022)

režie: Liz Garbus, Netflix
4703799fd7ae8
Harry & Meghan (2022) | Netflix
Fascinace zdaleka nejen britské veřejnosti nejslavnější královskou rodinou světa se již několik let projevuje popularitou netflixovského seriálu Koruna. Rekordy ve sledovanosti lámal i rozhovor královských odpadlíků Harryho a Meghan s Oprah Winfrey pro stanici CBS. Nyní vyšly na Netflixu první tři díly šestidílné dokumentární minisérie Harry a Meghan, dopředu opředené kontroverzemi.
Pár za účinkování v ní údajně utržil v přepočtu přes 2,5 miliardy korun a nešetří kritikou poměrů uvnitř rodu Windsorů. Na přetřes přichází vztah Harryho k bratrovi, korunnímu princi Williamovi, údajný rasismus zakořeněný v královské rodině i nepřátelský vztah k ženám zvenčí, jež se do ní dostaly prostřednictvím sňatku. Konfliktnost projektu se již projevila velmi nízkým hodnocením, které zatím sklízí na českých i zahraničních databázích. Pokud však patříte mezi milovníky královské rodiny nebo bulváru či si jen chcete s úsměvem vychutnat trochu černého čaje, zatímco monarchie hoří, Harry a Meghan jsou tu pro vás.

Prolomit vlny (1996), Idioti (1998), Tanec v temnotách (2000), Antikrist (2009), Melancholie (2011), Nymfomanka, část I. (2013), Nymfomanka, část II. (2013)

režie: Lars von Trier, KVIFF.TV
Kirsten Dunst
Kirsten Dunst ve filmu Melancholia (2011) | Christian Geisaes
Díky společnosti Aerofilms se v těchto dnech do českých kin vrací podstatná část filmografie Larse von Triera, jednoho z největších evropských auteurů uplynulých třiceti let. Kromě velkých pláten se vybraná díla objevila i na VOD platformě KVIFF.TV, stejně jako třetí řada Trierova legendárního seriálu Království.
Mezi témata, nejčastěji ohledávaná kontroverzním dánským režisérem, patří sex, smrt, násilí a mezní situace bytí. Kurátoři KVIFF.TV dávají divákům a divačkám příležitost sledovat vývoj reprezentace těchto leitmotivů od 90. let, kdy styl Trierových filmů ovlivňovala estetika hnutí Dogma 95, jehož byl čelním představitelem, až po částečně esejistický, vysoce stylizovaný přístup poslední dekády.
V Prolomit vlny sledujeme postupnou psychickou i fyzickou destrukci obětavé ženy, již nemohoucí manžel nutí ke styku s cizími muži. Idioti představují největší Trierovo přiblížení k ideálům Dogmatu 95 a poskytují subverzivní společenský komentář i inspiraci k volnočasovým aktivitám. Tanec v temnotách předvádí zpěvačku Björk jako slepou československou emigrantku milující Oldřicha Nového a svým nepokrytým citovým vydíráním prokládaným muzikálovými čísly se vysmívá melodramatickému žánru. V hororovém Antikristovi s ďábelským Willemem Dafoe nezůstanou žádné genitálie na svém místě. Melancholie ukazuje konec světa s posmutnělou krásou a Trier v něm nejvýrazněji otevírá jemu blízké téma deprese. Dvoudílná Nymfomanka pak se záměrně šokující explicitností sepisuje studii lidské sexuality i možností filmu.

Hej mistře (2022)

režie: Tomáš Ondřej Pilař, Dramox
tydenni-vod-tipy-to-nejlepsi-z-larse-von-triera-kontroverzni-dokument-o-kralovske-rodine-a-dalsi-oscarove-ambice-willa-smith
Hej mistře | Jihočeské divadlo
Komu by se Lars von Trier nezdál dostatečně vánoční, může najít zasněženější alternativu na Dramoxu nabízejícím záznam čerstvého představení Jihočeského divadla, jež režíroval šéf místní opery Tomáš Ondřej Pilař.
Poetická inscenace dvou kanonických děl českých Vánoc sestává z divadelní verze Rybovy České mše vánoční doplněné verši Bohuslava Reyneka a z koncertního provedení vánoční muziky Adama Michny z Otradovic. Nechybí nic, co se od klasických jihočeských Vánoc nejspíš očekává – sníh, betlémy, tradiční zvyky, jídla i oděv.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.