První kritici už viděli dvojku Avatara. Jejich reakce hovoří jasně, chválou nešetří

První kritici už viděli dvojku Avatara. Jejich reakce hovoří jasně, chválou nešetří
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios
První ohlasy na snímek Avatar: The Way of Water slibují velkolepou emocionální jízdu. Pokračování megahitu z roku 2009 představuje možná nejambicióznější dosavadní film historie a James Cameron se nechal slyšet, že musí vydělat přes dvě miliardy dolarů, aby zaznamenal finanční profit. Tomu všemu odpovídá i délka čítající 191 minutu či hvězdné obsazení, které tvoří navrátilci Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver či Stephen Lang a nové posily jako Kate Winslet.
Ti všichni se sjeli na londýnskou světovou premiéru, z níž proudí do světa první kritické ohlasy. A ty hovoří jasně – nikdy nesázejte proti Cameronovi, krása střídá nádheru a postavy i svět se dočkaly lepšího vývoje než v jedničce.

Trailer: Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water | Falcon
Mike Ryan z Uproxx například tvrdí, že „z technického a vizuálního hlediska nikdy nic podobného neviděl“. Občas mu prý sice scházel dějový posun, neboť „jen zíral na rybu z Pandory“, ale sequel má podle něj lépe a hlouběji rozvedené charaktery než jeho předchůdce.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Chválou nešetří Perri Nemiroff z webu Collider, která taktéž vyzdvihuje úchvatné efekty, kdy „jeden úžasný záběr střídá druhý“. Technický aspekt však soustavně buduje i svět a postavy, což je dle Nemiroff největší úspěch.
Ian Sandwell z Digital Spy podtrhuje ódu na vizuál a 3D. Upozorňuje, že příběh se snaží obejmout příliš mnoho postav, ale „Cameron vše propojí ve výjimečném finálním aktu plném emocí a strhující akce“. S tím souhlasí také Kara Warner z People, již druhý Avatar v nejmenším nezklamal. Je údajně moc dlouhý, ale „za zhlédnutí jednoznačně stojí pro úžasný vizuál a nádherné nové postavy“.
I poněkud chladnější ohlasy se shodují, že poslední hodina nabízí spektakulární podívanou a že každý rám skýtá potěchu pro oči i uši. Některé výtky zmiňující přehršel dějových linií ustupují všeobecné adoraci Cameronovy režie, která si udržuje nejvyšší myslitelné parametry. „Větší, lepší a emocionálnější než Avatar, vizuálně dechberoucí, pohlcující a fascinující. Příběh, spektákl, spiritualita, přírodní krása – to všechno je filmařina a vyprávění na nejvyšší úrovni,“ pěje ódu Erik Davis z Fandago.
Specifické doporučení zasílá Yolanda Machado z EW. „Dojděte si před začátkem projekce na toaletu,“ nabádá a současně ujišťuje, že tenhle film s jeho technologickými divy a fascinujícím světem představuje Tanec s vlky a Zachraňte Willyho pro generaci Z“.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Fox
Prozatím jde pouze o krátká prohlášení na twitterových účtech, nejde o konkrétní statistiky. Na recenzentské databázi Rotten Tomatoes se ostatně žádná oficiálně zveřejněná kritika ještě nenachází. Z dosavadních dostupných ohlasů ovšem nikdo neobracel palec dolů a občasná zdrženlivost se utápí ve všeobecném nadšení.
Můžeme tedy dát na doporučení a věřit, že lístky do kina nebudou znamenat vyhozené peníze a že James Cameron znovu zinscenoval scény, které okamžitě vstoupí do dějin popkultury. Na vlastní oči se můžeme přesvědčit již od příštího týdne, kdy Avatar: The Way of Water startuje v tuzemských kinech.

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.