Konec velké marvelovské éry. Oblíbení Strážci Galaxie se loučí ve vtipné a dojemné upoutávce

Konec velké marvelovské éry. Oblíbení Strážci Galaxie se loučí ve vtipné a dojemné upoutávce
Strážci Galaxie: Volume 3 | Marvel Studios
O fenomenální úspěch Marvel Cinematic Universe se postaral Kevin Feige se sebestředným Iron Manem, přičemž James Gunn představil v prvních Strážcích Galaxie bandu ryzích podivínů a outsiderů. Snímek z roku 2014 ale vydělal 773 miliony dolarů celosvětově a popkulturu ždímal způsobem, jemuž publikum snadno podlehlo. Dvojka následovala roku 2017 v obdobném duchu a parta kolem Star Lorda (Chris Pratt), Gamory (Zoe Saldana), Draxe (Dave Bautista), Rocketa (Bradley Cooper a Sean Gunn) či Groota (Vin Diesel) se měla potřetí předvést už roku 2020.
Tehdy ale na veřejnost prosákly staré kontroverzní tweety dvorního režiséra a scenáristy Jamese Gunna. V letech 2009 a 2010 v nich zlehčoval pedofilii a sexuální obtěžování, když v souvislosti s dětmi opakovaně zmiňoval anální nebo orální sex. Od Disneyho dostal vyhazov a pro Warner Bros. a DC stačil natočit svou verzi Sebevražedného oddílu. Domov myšáka Mickeyho se ale slitoval a Gunn se vrátil, přičemž před Strážci Galaxie 3 vytvořil ještě Sváteční speciál, který na Disney+ debutoval minulý týden.
Nyní se ale pozornost stáčí ke třetí sólovce Strážců, již se objevili také v týmovkách Avengers: Infinity War a Endgame a v posledním Thorovi. Očekávaný snímek dorazí do tuzemských kin na Star Wars termín, tedy 4. května 2023. Gunn na svém Twitteru opakovaně uváděl, že půjde o dojemnou a definitivní rozlučku.
Strážci Galaxie: Volume 3 | Marvel Studios
První dvouminutový trailer sází na osvědčený humor či retro melodii (In The Meantime od kapely Spacehog) a zdůrazňuje vztahy mezi aktéry, k nimž jsme se během osmi let dostatečně přiblížili. Rocket například objímá vydryni Lylu, kterou v komiksech miluje a jejíž existenci naznačoval už první díl. Peter Quill se pochopitelně vynasnaží opět získat srdce Gamory a současně přemoct nového protivníka, jímž bude High Evolutionary v podání Chukwudi Iwujiho.
High Evolutionary je přezdívka vědce Herberta Edgara Wyndhama, jenž využívá plnou kapacitu svého mozku a disponuje neomezeným věděním. Vytvořil rovněž čistší verzi naší Země bez superhrdinů, známou jako Counter-Earth – právě tu zřejmě v úvodu traileru Strážci navštíví a Drax pokazí první dojem, když míčem necitlivě vybije malé dítě místních obyvatel.
Poprvé také uvidíme Adama Warlocka v podání Willa Poultera, který představuje výsledek vědeckého snažení o vytvoření bezchybné lidské bytosti. Nechybí ani záblesky velikášských akčních scén a záběr na monstrum, které připomene úvodní scénu z druhého dílu.
Strážci Galaxie: Sváteční speciál
Strážci Galaxie: Sváteční speciál | Disney
James Gunn se tímto filmem s Marvelem loučí, jelikož nově šéfuje konkurenční filmové stáji DC, která hodlá úspěšnějšímu konkurentovi v budoucnosti zatápět. Gunn na Twitteru zdůraznil nutnost lepšího propojení jednotlivých projektů, které mají expandovat do celovečerních filmů, televize i animáků. Žádné plány na konkrétní díla ale zatím neprozradil.

Kinolog: Filmový Jan Žižka je jako Zelenskyj

Nejdražší český film Jan Žižka přišel na 450 milionů korun. Slavného vojevůdce představuje v době, kdy ještě neexistovalo husitské hnutí. Jedná se tedy nikoli o historický film, ale o fantasy. A recenze této fantazijnosti vychází vstříc.