Van Damme sliboval konec kariéry, místo toho si napsal další film a chystá se na dramatickou roli

Van Damme sliboval konec kariéry, místo toho si napsal další film a chystá se na dramatickou roli
Jean-Claude Van Damme | Getty Images 2015
Respektive jinak, pokud skutečně natočí What’s My Name? až jako poslední, dostojí svému slovu. Faktem nicméně je, že od chvíle, kdy ohlásil tento „finální projekt“, stihl rozpracovat další dva akčňáky. A oba by měly vyjít někdy příští rok. První nese název Silent Kill a představí čtyřčlennou skupinku žoldáků, která kdesi v Kongu najde skrytý poklad. Společně ho zakope s tím, že se po nějaké době, až se situace uklidní, pro něj vrátí a rozdělí se o cennosti rovným dílem. Situace se nicméně zvrhne a... Víc v tuhle chvíli nevíme.
Vyhazovač
Lukas | Atchafalaya Films
Van Damme si ve filmu nejen zahraje, ale současně ho i produkuje. Zajímavé je jméno scenáristy/režiséra, jímž je Anthony Hickox. Ten se kdysi v Hollywoodu uvedl jako hororový tvůrce (Voskové muzeum, Hellraiser III: Peklo na Zemi), aby později přešel na laciná akční béčka a v roce 2015 neplánovaně zazářil s nechtěně vtipným (a pro mnohé kultovním) válečným snímkem Exodus do Šanghaje, v němž nechybí kung-fu souboje, krvavé přestřelky a nacisti šňupající lajnu koksu ve tvaru hákového kříže.
Zatímco Silent Kill se může pod vedením Hickoxe zvrhnout v cokoli, druhý ohlášený projekt bude zřejmě z klasičtějšího (což nutně neznamená kvalitnějšího) ranku. V Darkness of Man si Van Damme zahraje Russella Hatche, agenta Interpolu, který se po nepovedeném zátahu ujme malého Jaydena, syna svého zabitého informátora. O mnoho let později propukne v ulicích Los Angeles válka gangů a Russell udělá vše pro to, aby ochránil Jaydena a jeho strýčka. Pokud bude třeba, obrátí se i proti vlastním lidem.
JCVD
JCVD | Gaumont
Tvůrci snímek popisují jako neonoir akční film a Van Dammeovi by měl nabídnout, podobně jako nadžánrová hříčka JCVD (2008) nebo existenciální akčňák Lukas (2018), prostor k dramatičtějšímu herectví. Ostatně, námět k filmu vzešel z Van Dammeovy hlavy, který celou kariéru neskrýval větší herecké ambice (že mu to ale málokterý projekt dopřál, je druhá věc).
Základ Darkness of Man nezní úplně zle. Špatnou zprávu nicméně je, že snímek režíruje James Cullen Bressack, jehož největším úspěchem je, že dokázal ve svých mizerných akčňácích do hereckého důchodu vyvést už několik legend (Bruce Willis ve Fortress, Mel Gibson v Hot Seat). Pokud se tedy nestane zázrak, půjde o další laciné béčko, které skončí v propadlišti dějin. Natáčení začne zkraje příštího roku v Los Angeles.

Kinolog: Proč nejde natočit skutečně protiválečný film? Jelikož milujeme zabíjení a smrt

Jedna z nejslavnějších knih všech dob se dočkala už třetího zfilmování. Je určitě nejbrutálnější, ale ne nejlepší. Tento díl bude i tom, jak se dá filmovat válka.