Druhý Avatar je oficiálně hotový a první reakce svědčí o úchvatném zážitku. Bude to ale stačit?

Druhý Avatar je oficiálně hotový a první reakce svědčí o úchvatném zážitku. Bude to ale stačit?
Avatar: The Way of Water | Disney
V prosinci nás čeká událost, na niž svět čeká již přes jednu dekádu. Stále není jasné, v jakém poměru pro to, aby návratu na Pandoru opět propadl, nebo se mu vysmál; internet je rozhodně plný výkřiků obou táborů. James Cameron se pak nechal slyšet, že aby druhý Avatar vydělal, musí si z kin odnést nejméně dvě miliardy dolarů, tedy stát se bez započtení inflace alespoň třetím nejúspěšnějším filmem všech dob.
Avatar: The Way of Water | Falcon
Cameron také přiznal, že nový Avatar je z obchodního hlediska jedním z nejhorších nápadů filmového průmyslu, ovšem producentům od Foxu připomněl, že před čtvrt stoletím to byl jeho Titanic, který zaplatil celou moderní infrastrukturu studia a teď přišel čas na splacení dluhu. Jako vždy si tedy vyvzdoroval prostředky na úkor veškerého zdravého rozumu. Jenže dnes už bychom byli bláhoví, kdybychom ho rovnou odepsali. Z komerčního hlediska už Cameron dokázal nemožné hned několikrát a první Avatar se nyní pyšní s 2,9 miliardami. Je ale fakt, že proti dalšímu úspěchu „železného Jima“ nikdy nestálo tolik okolností jako dnes.
Trh blockbusterů nebyl před skoro patnácti lety tak žánrově monopolizovaný jako během současné komiksové éry, navíc streamovací služby s pandemií zasadily kinům drtivou ránu. Může Cameron přesto uspět? V USA se nyní projektuje otvírák mezi 150 a 170 miliony dolarů za první víkend, což je hezká, ale ne extrémně vysoká suma. Je však třeba připomenout, že Cameronovy filmy tradičně patří mezi trvalky. Zatímco běžnou praxí u blockbusteru dnes je, že se zhruba půlka zájemců nahrne do kinosálů první víkend a snímek po pár týdnech vyšumí, na Camerona se chodí dlouhé měsíce. Že je tento typ distribuce stále možný, dokázal letos druhý Top Gun. Avatar musí doufat, že právě jeho život v kinech bude emulovat. Nečekaně velký hit Toma Cruise bude také největším konkurentem při souboji o titul nejúspěšnějšího snímku roku 2022.
Nutno také dodat, že Jamese Camerona jistí zbytek světa. Studiu se podařilo zajistit distribuci v Číně, což je zcela zásadní, její tržby už totiž mohou často směle konkurovat těm americkým. Tamní režim nevpustí každý blockbuster a jak asi nepřekvapí, zrovna Top Gun měl smůlu. V Číně mají dost vlastní vojenské propagandy, nepotřebují ještě tu americkou. Je tedy velká věc, že i obyvatelé Číny budou moct přispět do kasy.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Samozřejmě už ale není cesty zpět. Producent Jon Landau před třemi dny na Instagramu sdílel fotku postprodukčního štábu s oznámením, že konečné úpravy jsou za nimi a film má oficiálně schválený master – tedy je po třinácti letech konečně dotočený a připravený k distribuci. Stanovit jeho rozpočet je těžké, protože v tuto chvíli (zatím bez postprodukce) je natočená i celá trojka. A dětští herci, kteří zatím odrostou, dokonce mají za sebou už i záběry pro případný čtvrtý díl. Není také jasné, jak započítávat náklady na mnohé technologické patenty, jejichž využití dalece přesáhne tuto jednu produkci. The Hollywood Reporter ale rozpočet vyčíslil na něco mezi 350 a 400 miliony dolary, což je o třetinu víc než v případě jedničky.
Vzhledem k tomu, že film je dokončený, můžeme v následujících dnech začít čekat reakce od různých VIP diváků. Tu první poskytl oscarový režisér Guillermo del Toro, který se na Twitteru nemohl víc rozplývat nadšením: „Ohromující úspěch. AVATAR TWOW je přeplněný úchvatnými záběry a emocemi v epickém, přeepickém měřítku. Dílo mistra na vrcholu sil…“
Zdá se tedy, že druhý Avatar bude právě tím, co jeho fanoušci i odpůrci očekávají. Jestli komerčně uspěje, nebo ne, pro nás nemusí být tolik podstatné. Trojky se pravděpodobně dočkáme v každém případě a osud čtyřky a pětky (u nichž však beztak Cameron naznačil, že by možná odstoupil od režie) závisí na tržbách. Avatar: The Way of Water přijde do kin 15. prosince, ale již 14. je možné zajít na projekci Kinoboxu v kině Edison.

Kinolog: Co je nejhorší na seriálovém Pánovi prstenů? Jeff Sauron Bezos

Služba Prime Video, která patří Amazonu, přišla s nejdražším fantasy seriálem všech dob, jenž je dokonce ještě dražší než původní Pán prstenů. První ohlasy jsou natolik rozporuplné, že se této záhadě podíváme na zoubek.