Top kina ČR: Black Panther kapituloval před Vánočním příběhem. Spielbergova novinka propadla

Top kina ČR: Black Panther kapituloval před Vánočním příběhem. Spielbergova novinka propadla
Vánoční příběh | CinemArt
5. GRAND PRIX (Česká televize)
Jan Prušinovský, Anna Kameníková, Miroslav Donutil, Kryštof Hádek, Štěpán Kozub, Robin Ferro | Falcon
tržby 2 miliony 288 tisíc Kč / návštěvnost 12 757 diváků / 127 kin
Pátá skončila road movie Jana Prušinovského se Štěpánem Kozubem, Robinem Ferrem a Matějem Hádkem v hlavních rolích. Za necelé dva týdny má tahle komediální cesta do Španěl na kontě přes 65 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili téměř 11 milionů korun. Kromě filmového Okresního přeboru z roku 2012, na který přišlo téměř 400 tisíc návštěvníků, se Prušinovského celovečerní hraná tvorba s komerčním úspěchem často nesetkávala (kritikou ceněné Kobry a užovky vidělo 94 tisíc diváků). Grand Prix možná 100 tisíc návštěvníků ve statistikách překoná, od komediálních hvězd Divadla Mír (Kozub, Ferro) se ale čekala vyšší čísla.

4. DIVNOSVĚT (USA)
Divnosvět | Disney
tržby 2 miliony 624 tisíce Kč / návštěvnost 16 416 diváků / 187 kin
Disney zamířil za dalším propadákem. Dobrodružný animák pro celou rodinu pojednává o otci cestovateli a jeho synkovi, který dává přednost poněkud jinému přístupu než nadšenému objevování neznámých horizontů. V rámci českých kin to stačilo na čtvrtou příčku, ale slavné studio bude mít potíže celosvětově, když snímek s odhadovaným rozpočtem 120 milionů dolarů prozatím utržil necelých 28 mega, z toho v USA pouhých 19. Jak Disney nevsadí na klasiku či novou verzi osvědčené látky, většinou to nedopadne. Měl přenechat námět Pixaru, které do jeho hájemství taktéž patří?

3. PRINCEZNA ZAKLETÁ V ČASE 2 (Česká republika)
Princezna zakletá v čase 2
tržby 2 miliony 926 tisíc Kč / návštěvnost 18 206 diváků / 132 kina
Pokračování fantasy pohádky Princezna zakletá v čase míří k metě 100 tisíc platících, což za necelé dva týdny od premiéry není vůbec špatné skóre (jedničku od předloňské premiéry doteď vidělo necelých 85 tisíc diváků). Tvůrci opět nadhazují zajímavé nápady a motivy, inspirovali se v aktuální zahraniční tvorbě a vypadá to, že pokud se v kinech Princezna ještě nějaký čas ohřeje, bude zaděláno na další film série.

2. BLACK PANTHER: WAKANDA NECHŤ ŽIJE (USA)
Black Panther: Wakanda nechť žije
tržby 3 miliony 618 tisíc Kč / návštěvnost 18 926 diváků / 77 kin
Druhému Black Pantherovi dochází dech. Snímek se v tuzemských sálech promítá třetí víkend, na kontě má 190 tisíc platících a 35 milionů korun v rámci tržeb. Podle všeho to vypadá, že se marvelovský komiks zastaví někde za metou 200 tisíc diváků, ale na 300 tisíc nedosáhne ani omylem. Celosvětově má druhý Black Panther na kontě 675 milionů dolarů, 367 z USA. O miliardě si tvůrci mohou nechat jen zdát. To, co se podařilo jedničce, která utržila miliardu 382 miliony dolarů a měla nakročeno ke skvěle načaté sérii, se rozplynulo jako dopolední mlha nad Wakandou.

1. VÁNOČNÍ PŘÍBĚH (Česká republika)
Vánoční příběh
tržby 6 milionů 636 tisíc Kč / návštěvnost 40 548 diváků / 218 kin
V roce 1989 Irena Pavlásková zaujala dramatem Čas sluhů. Později šla ve svých skutečnými příběhy inspirovaných filmech naproti publiku, ale ani tak se jí nepodařilo natočit mimořádný hit. Tomu měl nejblíž Fotograf o Janu Saudkovi, na kterého přišlo přes 200 tisíc platících. Novinka Vánoční příběh je pro změnu inspirovaná předsvátečními feel good vztahovkami, které se po celém světě točí dle stejného manuálu. Pavlásková novinku zabydlela velkým množstvím postav, ale jak uvádějí někteří recenzenti, vznikl poměrně solidní snímek, čemuž odpovídá i zájem publika. V rámci premiérového víkendu dokonce Vánoční příběh předstihl i Fotografa, na něhož přišlo 38 tisíc diváků.
Gabriel LaBelle
Fabelmanovi | Universal Pictures
Kdo naopak neuspěl? Především oscarový režisér Steven Spielberg, který Fabelmanovými vzdává hold lásce ke kinematografii a vzpomíná na své dětství. Recenzenti mohou snímek vynášet do nebes, co je to však platné, když na novinku kultovního autora přijdou o premiérovém víkendu do 104 kin pouhé dvě tisícovky diváků a divaček. Fabelmanovi skončili na žebříčku až desátí.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, BoxOfficeMojo, IMDb

Kinolog: Vraždící kulturistka dostala 25 let za mřížemi. Nyní promluvila a nestačíme se divit

Sally McNeil byla úspěšná sportovkyně s nebývalou fyzickou silou. Nikdo by jí nevěřil, že je obětí domácího násilí. Jenomže její manžel byl kulturistický šampión. Třídílný dokument Netflixu nahlíží dávnou kauzu z mnoha stran.